1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Helsinki'de Putin-Trump zirvesine özel tedbirler
Helsinki'de Putin-Trump zirvesine özel tedbirler

Helsinki'de Putin-Trump zirvesine özel tedbirler

Helsinki'nin sakinleri bugün kentte bazı değişikliklerle karşılaştı. Polis, zirve nedeniyle kent sakinlerine 'pencerelerden bakmama uyarısı' yaparken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresindeki martılar ortadan kayboldu.

A+A-

Finlandiyalı yetkililer, zirve öncesinde çeşitli tedbirler aldı. Polis, kent sakinlerine Putin ile Trump'ın geçeceği yolları meşgul etmemeleri, bu yollar üzerinde yaşayanları da iki lider geçtiği sırada pencerelerden bakmamaları konularında uyardı.

Finlandiyalı yayın kuruluşu Ilta-Lehti'nin aktardığına göre, polis "Camlardan dışarı sarkmayın, balkona çıkmayın, motosikletli konvoy geçerken pencereler kapalı olmalı. Uyarıların dikkate alınmaması ek tedbirlere yol açabilir" çağrısı yaptı.

MATRUŞKALAR YOK SATIYOR

Zirveden kendine pay çıkaranlar da oldu.

Kentte Trump'ın seçim sloganına (ABD'yi yeniden büyük yap) atıfla 'Helsinki'yi yeniden büyük yap' yazılı şapkalar ve Rusya'nın sembolü haline gelen, iç içe geçmiş tahta bebekler (matruşka) satışa sunuldu.Trump ve Putin matruşkalarının dükkanlarda yok sattığı belirtildi.

ZİRVEYE ÖZEL LEZZETLER

Kafe ve restoranlarda da zirveye özel lezzetler çıkarıldı. Bir kafede Rus krepleri ile Amerikan pankeklerinin birlikte sunulduğu 'Trumputin' isimli bir seçenek ortaya atıldı.

Dünyanın merakla beklediği bu görüşme için Finlandiyalı 'RPS (Rock-Paper-Scissors —Taş-Kağıt-Makas) Brewing' şirketi de, sınırlı sayıda ürettiği özel bir bira ve kahveyi satışa sunmuştu.

'Bunu yetişkin gibi çözelim' ifadelerinin yer aldığı etiketlerde Putin ve Trump da taş-kağıt-makas oyunu oynarken resmedilmişti.

MARTILAR ORTADAN KAYBOLDU

Helsinki'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde bölge halkı ve turistlere ‘tebelleş olan' martıların da ortadan kaybolduğu fark edildi.

Yerel basın zirvenin organizatörlerinin güvenlik tedbirlerini daha ileriye taşıyarak logar kapaklarını kaynakla kapattığını, kaldırımlardaki çalılıkları söktüğünü aktardı.

Öte yandan çevre hizmetlerinden Sini Touineima, Ilta-Sanomat gazetesine yaptığı açıklamada martıların ortada gözükmediği yönünde bilgi aldıklarını belirtti, ancak hayvanların toplatıldığı iddialarını reddetti.

Diğer taraftan Greenpeace örgütü Helsinki'deki Kallio Kilisesi'nin kulesine ABD'nin iklim politikalarını eleştirmek amacıyla "Gezegenimizi değil, kalplerimizi ısıt" afişi astı.

SCHENGEN BÖLGESİNDEN GELENLERE DE KONTROL BAŞLATILDI

Normal şartlarda Schengen bölgesinden Finlandiya'ya serbest şekilde giriş yapılabiliyordu.

Ancak zirve nedeniyle, ülkeye gitmek isteyenlere sınır kontrol işlemleri geri getirildi. Kontroller, yarın öğleden sonra sona erecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.