1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “İlk tiyatromu Girne halk evi’nde izledim”
“İlk tiyatromu Girne halk evi’nde izledim”

“İlk tiyatromu Girne halk evi’nde izledim”

Eski Başbakanlardan Ömer Kalyoncu Kıbrıs tiyatrosunu anlatırken; 1960’lardaki Girne Halk Evi’nde yer alan tiyatrolardan, Devlet Tiyatrosu emekli oyuncularından Ertaç Hazer ise geçmişten günümüze geçirdiği aşamalardan söz etti

A+A-

Tiyatro, insanlık tarihinin en doğal sanatsal ifadelerinden biri. Tiyatro da diğer sanatlar gibi dinsel törenlerden doğmuş, sonra dinden bağımsızlaşarak sanatlaşmıştır.

Kökeninde, ilkel insanın doğa olaylarını kendi bedensel hareketleriyle simgesel olarak temsil etme çabaları yatar. Günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi, Antik Yunan’da bağ bozumu tanrısı Dionysos adına yapılan dinsel törenlere dayanıyor.

Tiyatro, Antik Yunan uygarlığında uzun süre “agora” (alan) adı verilen meydanlarda oynanmıştır. Oyuncular oyunlarını yerden yarım metre kadar yükseltilmiş bir set üzerinde gösterirler, seyirciler de onların çevresinde halka olarak toplanıp seyrederlerken, 1940-50’lerde Kıbrıs’ta da durum pek farklı değildi.

Eski Başbakanlardan Ömer Kalyoncu Kıbrıs tiyatrosunu Haberci okurları için anlatırken; 1960’lardaki Girne Halk Evi tiyatrolarından, Devlet Tiyatrosu emekli oyuncularından Ertaç Hazer ise geçmişten günümüze geçirdiği aşamalardan söz etti

“İLK TİYATROMU GİRNE HALK EVİ’NDE İZLEDİM”

Eski Başbakanlardan Ömer Soyer Kalyoncu 1960’ların başında Girne Halk Evi’nde oynan tiyatro oyunları ile çocukken karşılaştıklarını söyledi. Kalyoncu, “İlk tiyatro tanışmam ilkokul yıllarımda Girne Halk Evi’nde olmuştu. Çocuk yaşımızda ilk defa tiyatro oyunu ile karşılaşmıştık. Daha önce amatörce oyunlar oynanıyordu ancak daha sonra Girne Halk Evi’nin üyelerinden oluşan ekiple profesyonel anlamda ilk defa tiyatro izledik”dedi.

“HER ALANDA AKTİF BİR HALK EVİYDİ”

Girne Halk Evi’nin hem futbol kulübü hem de tiyatro ekibinin olduğunu ifade eden Soyer, halk evinde izlediği ilk hatırladığı oyunun komedi oyunu olduğunu ifade etti. Girne Halk Evi’nin sadece futbol ile anılmadığını tiyatronun yanında atletizm de yapıldığını söyleyen Kalyoncu, tam anlamı ile halk evi tabirine uygun faaliyetlerin hayat bulduğu bir merkez olduğuna dikkat çekti.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.