1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "İnsanlık onuruyla bağdaşmıyor"
"İnsanlık onuruyla bağdaşmıyor"

"İnsanlık onuruyla bağdaşmıyor"

10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde değerlendirmelerde bulunan Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat Aslı Murat, ülkedeki ihlallere dikkat çekti.

A+A-

İnsan Hakları Günü her yıl, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin BM Genel Kurulu tarafından 1948 yılında kabul edildiği gün olan 10 Aralık tarihinde kutlanıyor.

Dünyanın değişik bölgelerinden çeşitli hukuki ve kültürel geçmişe sahip temsilciler tarafından hazırlanan Beyanname, evrensel değerler ile tüm halklar ve tüm uluslar için ortak bir başarı standardı belirlenmesini hedefliyor.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat Aslı Murat, birçok insan hakları sözleşmesinin iç hukukumuza dâhil edildiğini ancak ilerleme konusunda KKTC’nin uluslararası denetimin kontrol alanı dışında olduğunu kaydetti.  Aslı Murat, AİHM içtihatlarına göre de Türkiye Cumhuriyeti’nin bir alt yönetimi sayıldığımız için, burada yaşanan ihlallerin çoğu noktada kapalı kaldığını ifade etti. Denetleme mekanizmalarının işlerlik gösteremediğinin altını çizen Aslı Murat, yerel yöneticilerimizin de onayladıkları sözleşmelerin gerekliliğini yerine getirmediklerini savundu. Mültecilerin iadesi, cezaevi koşullarının yetersizliği, özellikle kadına uygulanan şiddet, engelli bireylerin yaşadığı sorunlar, aile içi istismar gibi birçok konuda büyük sorunlar yaşandığına vurgu yapan Murat, Kıbrıs’ın kuzeyinin insan ticareti noktasında sınıfta kalan coğrafyalar arasında sayıldığını aktardı.

“ŞİDDET GÖRDÜKLERİ COĞRAFYALARA İADE EDİLİYORLAR”

Mülteciler konusunda sığınmacı – mülteci olarak ülkemize ulaşan bireylerin değerlendirmesini yapmak için bir prosedürün olmadığını söyleyen Murat, bu kişilerin en genel prensip olan geri göndermeme ilkesine de aykırı şekilde ülkemize girişlerinin engellenerek şiddet gördükleri coğrafyalara geri gönderildiğini belirtti.

“İNSANLIK ONURUYLA BAĞDAŞMIYOR”

Aslı Murat, cezaevi ve karakollardaki kötü muamelelerin yıllardır avukatlar tarafından dile getirildiğini ancak cezaevinde ve karakolların hücrelerinde insan onuru ile bağdaşmayan koşulların, tüm çirkinliği ile karşımızda durduğunu dile getirdi.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.