1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İsrailli Araplar kaygılı: Trump seçildi ırkçılık güçlendi
İsrailli Araplar kaygılı: Trump seçildi ırkçılık güçlendi

İsrailli Araplar kaygılı: Trump seçildi ırkçılık güçlendi

İsrail’de son genel seçimlerde üçüncü sırada parlamentoya giren Arap siyasi ittifakının lideri Ayman Odeh, Donald Trump’ın ABD Başkanı olmasından bu yana İsrail’de ırkçı sağın güç kazandığı uyarısında bulundu.

A+A-

Sevil ERKUŞ

 

ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı İsrail’de de yankı buldu. İsrail parlamentosu Knesset’teki İsrailli Arap siyasi partilerin oluşturduğu birleşik Arap grubunun lideri olan Ayman Odeh’e göre, Trump’ın Kudüs’ü kararı sahada bir fark yaratmayacak. İsrail’in seçim barajını yükseltmesi üzerine bu ülkede faal Arap siyasi partileri birleşerek tarihlerinde ilk kez Knesset’te 13 sandalye sahibi oldular. Odeh, İsrail’deki Arap vatandaşların yüzde 82’sinin Arap Birlik partisine oy verdiğini ve en büyük üçüncü siyasi oluşum haline geldiğini söylüyor. Odeh’in mesajları şöyle:

İsrailli Araplar kaygılı... ‘Trump seçildi ırkçılık güçlendi’

‘Umutsuzluğa sürükledi’: “Trump, sadece Filistinliler için en hassas konu olan Kudüs’e değinmekle kalmadı, aynı zamanda halkı umutsuzluğa sürükledi. Trump, seçildiğinden bu yana Knesset’e daha çok Arap azınlığın haklarına karşı olan önergelerin arttığını görüyoruz. ABD Başkan Yardımcısı (Mike) Pence’in İsrail ve Filistin hakkında söylediklerini duyduğunuzda, Knesset’te “Yahudi Evimiz” partisindeki en sağ kanat grubun üyesi olduğunu sanabilirsiniz. Buradaki ırkçı sağ kanat Trump’tan rüzgâr alıyor.

‘Sağ kanat yükseliyor’: Son iki yılda dünyada daha fazla sağ kanat liderin seçilmesi nedeniyle Netanyahu kendini daha rahat hissediyor. İsrail siyasetinde zaten sağ kanadını yükseldiğini görüyoruz. Sonuç itibarıyla İsrail vatandaşı Araplar günlük hayatında, çalışma ortamlarında daha fazla ırkçılıkla karşılaşmaya başladılar.

‘Rusya ve Çin daha etkin olmalı’: ABD’nin açıklaması Kudüs’teki gerçeği değiştirmeyecektir. Kudüs hâlâ Arapların, Filistinlilerin çoğunluğuna sahip olacak ve bir gün Filistin devletinin başkenti olacak. Değişecek tek şey, ABD’nin artık barış görüşmelerinin aracısı olamayacağıdır. Gerçekçi olmak gerekirse, ABD gelecekteki müzakerelerin bir parçası olacak. Fakat artık Rusya ve Çin gibi doğudaki ülkelerin müzakerelere daha fazla katılması gerekiyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.