1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kayıtlı işsizlerin yüzde 36,3’ü genç
Kayıtlı işsizlerin yüzde 36,3’ü genç

Kayıtlı işsizlerin yüzde 36,3’ü genç

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, gençler işsizlik sorunuyla boğuşuyor.

A+A-

Artun ÇAĞA

KKTC’deki kayıtlı işsizlerin yüzde 36,30’unu genç işsizlerin oluşturduğu ortaya çıktı. KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından açıklanan Ağustos 2017 verilerine göre 20-29 yaş grubu arasındaki gençlerdeki işsizlik oranı 28,53 düzeyinde. Veriler, 19 ve aşağısındaki yaş grubundaki gençler arasındaki kayıtlı aktif işsizlik oranını da yüzde 7,77 düzeyinde gösteriyor.

Ülkede en yüksek işsizlik oranı ise yüzde 31,19 ile 30-39 yaş grubunda görülüyor.

Küreselleşmeyle yaygınlaşan “genç işsizlik”, ülkelerin önemli sorunlarından olmaya devam ederken, Kıbrıs’ın hem kuzeyinde hem de güneyindeki genç işsizlik oranları, Avrupa’da ilk beş ülke arasında yer alıyor. Eurostat eylül verilerine göre Yunanistan’ın yüzde 43,3 oranıyla (geçen hafta yüzde 40 olarak açıklandı) ilk sırada yer alırken, İspanya 38,7 oranıyla ikinci KKTC 36,3 oranıyla üçüncü, İtalya 35,1 oranıyla dördüncü ve Güney Kıbrıs da yüzde 26,3 oranıyla beşinci sırada.

2016’da Kıbrıs’ın kuzeyi ve güney, yine ilk altı ülke arasında yer alırken, Güney Kıbrıs’taki genç issiz sayısı yüzde 29,9’dan daha geriye gitti, Kuzey Kıbrıs ise yüzde 33,7’den daha yukarı çıktı.

Ancak, Avrupa ve Türkiye’de genç işsiz oranı 25 yaş altındaki kişilere göre hesaplanırken, KKTC’de bu yönde herhangi bir veri açıklanmıyor.

Kadınların da işi yok

Çalışma Dairesi verileri kadınların işsizlikten daha çok etkilendiğini gösteriyor. Dairenin ağustos kayıtlarında 978 kayıtlı işsiz görülürken, bunların yüzde 67,48’ini kadınların oluşturması dikkat çekti.

Genç işsizlerin yüzde 66’sını, 30-39 yaş grubu işsizlerin yüzde 69’unu, yüksek okul ve üniversite mezunu işsizlerin yüzde 71’ini, ilkokul mezunu işsizlerin yüzde 61’ini kadınlar oluşturuyor.

Üniversite mezunları iş bulamıyor

Çalışma Dairesi verileri, üniversite ve yüksekokul mezunlarının iş bulmakta zorluk çektiklerini de ortaya koyuyor. Ağustos 2017 verilerine göre, kayıtlı aktif işsizlerin yüzde 28,63’ünü bu kesim oluşturuyor. Kaydı yapılan işsizlerin yüzde 2,66'sı meslek yüksek okulu mezunu,  yüzde 24,13'ü fakülte akademi mezunu ve yüzde 1,84'ü de yüksek lisanslı.

İşsizlikte yüksek öğrenim görenleri ise ilkokul mezunları takip ediyor. Veriler kayıtlı aktif işsizlerin yüzde 24,23’ünün ilkokul mezunu olduğunu gösteriyor. Lise ve kolej mezunları yüzde 18,30 oranıyla üçüncü en büyük işsiz grubunu oluştururken, sanılanın aksine, meslek okulu  ve pratik sanat okulu mezunlarının da yüzde 12,37 gibi ciddi bir işsizlik oranına sahip olduğu ortaya çıktı.

Mağusa yüzde 42 ile ilk sırada

Kayıtlı işsizlere bölgelere göre baktığımızda Mağusa bölgesinin yüzde 42,02 ile açık ara önde olduğu görülüyor. Mağusa’yı yüzde 24,34 işsizlik oranıyla Lefkoşa ve yüzde 16,36’lık oranıyla Güzelyurt izliyor. Girne ve İskele yüzde 7 civarında oranla bu konuda rahat ilçeler arasında yer alırken, yüzde 2 işsize sahip Lefke’nin böyle bir sorunu bulunmadığı da belirlendi.

İşsizlilerin yüzde 30’u “niteliksiz”

Kayıtlı aktif işsizlerin ana meslek gruplarına göre dağılımında, “Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanların” yüzde 29,55 gibi ciddi bir oranla ilk sırada geldiği görülüyor. Profesyonel meslek mensupları başlığı altında 21,57 oranında işsiz kayıtlara girerken, büro ve müşteri hizmetlerinde çalışanlar ile hizmet ve satış elemanları yüzde 15,85’lik orana sahip. Yüzde 0,31’lik işsizlik oranına sahip olan nitelikli tarım, hayvancılık, ormancılık ve su ürünlerinde çalışanlar en şanslı kesimi oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.