1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. KKTC’li öğrenciler ‘Brexit’ten endişeli
KKTC’li öğrenciler ‘Brexit’ten endişeli

KKTC’li öğrenciler ‘Brexit’ten endişeli

İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin başlaması, İngiltere’de eğitim gören ve eğitim görmeyi planlayan üniversite ve lise öğrencilerinde harçların artacağı ve vize almanın zorlaşacağı yönünde endişe yarattı.

A+A-

Ceren ÖZBİL

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) liselerden her yıl 2 bin 500 lise öğrencisi mezun oluyor. Bu mezunların yaklaşık bini KKTC’deki üniversiteleri, 400’ü Türkiye’deki üniversiteleri ve 150’si de diğer ülkelerdeki üniversiteleri tercih ediyor. Bu 150 öğrencinin 100’e yakını da İngiltere’de eğitim görüyor.

Ancak İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci olan Brexit süreci, İngiltere’de eğitim gören ve görmeyi planlayan öğrenci ve aileleri için ciddi bir endişe konusu oldu.

Öğrenci ve aileler İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından üniversite harçlarının yükseleceğinden ve vize sorunu yaşanacağından endişe ediyor.

KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Yüksek Öğrenim Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, konuyla ilgili bilgi verdi. Öztürkler, İngiltere’nin AB’den gelen öğrencilerle ilgili düzenleme yapacağı 2019 yılının Mart ayında netlik kazanacağını belirtti ve 2019 yılına kadar da ne şu an İngiltere’de eğitim gören ne de yeni eğitime başlayacak öğrenciler için bir sıkıntı olmadığını kaydetti.

“A-Level sonuçlarına göre öğrenci kabul ediliyor”

Ziya Öztürkler, İngiltere’nin şu anda AB’deki ülkelerden yüksek öğrenim öğrencisi kabul etme koşulları hakkında bilgi verdi. Öztürkler şu şekilde konuştu:

“Birleşik Krallık’ta ve Avrupa’daki birçok yüksek öğrenim kurumu, bu programlardan alınan A -Level sonuçlarına göre öğrencilere kabul verir. Öğrenciler, Birleşik Krallık’taki üniversitelere müracaatlarını “UCAS” aracılığı ile online olarak yapar. Müracaatlar için A-Level derslerinin verildiği okullardaki rehber hocalar ve özellikle bu işler için görevlendirilmiş bilgili hocalar, öğrencilere başvurmaları halinde son aşamaya kadar yardımcı olur. A-Level programını takip eden öğrenciler, 11. sınıfa kadar elde ettikleri IGCSE ve AS sonuçlarına bakarak “foundation” sınıfı okumak kaydıyla müracaat edebilirler. Foundation okumadan eğitim almak isteyenler A-Level yapmalıdır. Okulların kabul şartları ve öğrencilerden istedikleri minimum puanlar her üniversitenin resmi sitesinden duyurulmaktadır.”

“Endişelerimiz var”

İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin tamamlanmasının ardından KKTC’den giden öğrencilerin vize ve okul harcı konusunda sıkıntı yaşayacağı yönünde kendisinin de bazı endişeleri bulunduğuna değinen Öztürkler şu ifadeleri kullandı:

“23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandumda, yüzde 52 oy oranıyla AB’den ayrılma kararı alan İngiltere’de okuyan ve okumak isteyen öğrencilerle ilgili durum şu an için netlik kazanmadı. Konu, Mart 2019’a kadar AB ile gerçekleşecek müzakereler sonucunda netleşecek. AB öğrencileri için öğrenim ücretlerinin artması olası bir durum gibi gözüküyor. Şu anda İngiltere’de bir geçiş süreci var. Şu anda okuyan çocuklarda ya da yeni gidenlerde bir sıkıntı yok. Ancak İngiltere AB’den çıkarken iki tane düzenlemeye gidecek. Biri okul harcı, diğeri de vizedir. Bu bizi çok yakından ilgilendiriyor. Şimdi hem vize noktasında hem de harçlar konusunda AB üyesi olan öğrencilerimiz var. İngiltere’nin AB’den çıkmasının ardından okul harçları yükselecek mi ve vize problemi yaşanacak mı, şu an için belli değil.”

“Beklentimiz çok fazla olumsuzluk olmaması”

Öztürkler, İngiltere’nin yüksek öğrenim ülkesi olduğuna işaret ederek, bu nedenle öğrencilere ciddi anlamda sıkıntı yaşatacak vize problemi yaratmayacağını ve okul harçlarının da çok fazla yükselmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

Ancak yine bu yönde kaygı duyduklarını ifade eden Öztürkler, “eğer katı şartlar gelirse, İngiltere yüksek öğrenim ülkesi olmaktan çıkar” dedi.

“Farklı ülkelere yönelen öğrenciler var”

Öztürkler, İngiltere’deki Brexit sürecinin ardından KKTC’li öğrencilerin İngiltere dışındaki ülkelere de yönelmeye başladığını belirtti ve geçmişte 130 öğrenci İngiltere’yi seçiyorsa artık 100 öğrencinin İngiltere’yi seçmeye başladığını belirtti.

Ziya Öztürkler, öğrencilerin seçtiği ülkeler arasında ise İskoçya, Amerika, İtalya, Almanya, Hollanda, İsveç, Polonya, Ukrayna, Azerbaycan’ın yer aldığını kaydetti.

“Dil olayından dolayı İngiltere tercih ediliyordu”

Öğrencilerin İngiltere’yi tercih etmesinin başlıca nedenlerinden bir tanesinin KKTC’de verilen dil eğitimlerinin İngilizce ağırlıklı olmasından kaynaklandığını söyleyen Öztürkler şu ifadeleri kullandı:

“Almanya, İtalya ve Fransa’da kendi dilini bilme şansı var. Bu nedenle öğrenciler bu ülkeleri tercih etmiyor. Ancak bu ülkeler artık daha fazla uluslararası alana açılmak için bazı İngilizce bölümler de açtılar. Bu nedenle bu ülkelere talep arttı. Bu yıl beş, altı öğrenciyi İtalya’ya gönderdik. Ayrıca sanat eğitimlerinde Azerbaycan’ı seçen öğrenciler de var.”

ABD’de de 4 bin üniversite bulunuyor

KKTC’li öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tercih edebileceği 4 bin civarında üniversite bulunuyor.

Bu üniversitelere kabul için yeterli düzeyde İngilizce bilmek, yani TOEFL sınavından en az 90 almak ve İngilizce okuma, anlama ve matematik yeterliliklerini ölçmeye yönelik bir sınav olan SAT’ı geçmek gerekiyor.

İki yıl geçerliliği olan SAT ile Türkiye’deki öğrenciler de yabancı uyruklu olarak yeterlilik alıyor.

İtalya’da İngilizce bölümler açılıyor

90 civarında üniversite bulunan İtalya’daki üniversitelerde dil olarak ağırlıklı olarak İtalyancanın kullanılması nedeniyle bir dönem Kıbrıslı Türk öğrenciler tarafından tercih edilen bir ülke olmadı. Ancak İngilizce bölümlerin de açılmasının ardından bu ülkeye olan talep arttı. İtalya’nın öğrenci kabul koşulları arasında ise lise diploması bulunması, TEOFL ya da IELTS belgesi yer alıyor. Ayrıca İtalya’da tıp, veterinerlik, mimarlık okumak isteyenlerin bakanlık tarafından düzenlenen IMAT sınavına katılması gerekiyor.

Almanya’da hazırlık sınıfları

Almanya’da da tıpkı İtalya gibi ülkenin dilini bilmek önemli. Bu ülkedeki üniversitelere kayıt yaptırmak içinse B1 seviyesinde Almanca bilmek gerekiyor.

Ayrıca Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programına yerleşmeye hak kazanan lisans ve ön lisans diploması olan öğrenciler ise Almanya’da “studien kolley” isimli üniversite hazırlık sınıflarına kabul ediliyor.

Hollanda’da da İngilizce bölümler açıldı...

Hollanda’da da İngilizce bölümler sisteme girdi. Burada okumak isteyen öğrenciler IELTS 6, TOEFL 80 veya ÖSYM’de barajı geçtiğine dair belge ile Hollanda’daki üniversitelere kayıt yaptırabilirler. Yüksek lisans için IELTS’de 6.5 TOEFL’da 90 şartı aranır.

Polonyanın şartları ağır değil

Türk öğrencileri için lise diploması şartı aranır. İngilizcesi yeterli olmayanlar için hazırlık sınıfları kabul olunur. Genellikle 5.5 IELTS kabul edilir.

Ukrayna’da ağırlıklı dil İngilizce

Ukrayna’da okumak isteyen Kıbrıslı Türk öğrenciler, eğitim dili İngilizce olan tıp ve eczacılık bölümlerine lise diploması ile kayıt yaptırabilir. Ancak ülkede bu iki bölüm dışındaki bölümler İngilizcedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.