1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Kötü alışkanlık: IAAF Rusya'nın doping cezasını kaldırmadı
Kötü alışkanlık: IAAF Rusya'nın doping cezasını kaldırmadı

Kötü alışkanlık: IAAF Rusya'nın doping cezasını kaldırmadı

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), devlet destekli doping programı uygulandığı gerekçesiyle 2015'in kasım ayında üyeliği askıya alınan Rusya Atletizm Federasyonu'nun mevcut cezasının devamına karar verdi.

A+A-

Monaco'da toplanan IAAF Konseyi, daha önce belirlenen yol haritasındaki kriterleri tam olarak yerine getirmeyen Rusya'nın men cezasının sürmesi yönünde karar alındığını duyurdu. Konsey bununla birlikte, bireysel şartları sağlayan atletlerin ‘tarafsız sporcu' statüsünde müsabakalara katılabileceğini belirtti.

Kriterlerin arasında, Rus spor dünyasının kabul etmek istemediği, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen Richard McLaren başkanlığındaki bağımsız komisyonun, ‘Rusya'nın devlet desteğiyle dopingi desteklediği' sonucunun tanınması yer alıyor.

Diğer bir kriterse Rusya Anti Doping Ajansı'nın (RUSADA) akreditasyonunun men cezasının kaldırılması. Bu şartın da Richard McLaren'in soruşturma raporu kabul edilmeden yerine getirilmesi mümkün değil.

WADA'nın yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle RUSADA'nın akreditasyonu ile ilgili men cezasının süreceğini açıklamasının ardından Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Dmitriy Şlyahtin, IAAF'nin bu durumda bir uzlaşma yolu bulacağı umuduyla, "Orada atletizme karşı kayıtsız kalmayan kişilerin bulunacağını düşünüyorum" açıklamasında bulunmuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Vitaly Mutko ise, "Hiçbir umut yok. Zannederim ki şimdi herkesin gözü Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde (UOK) olacak, herkes onun nasıl bir karar aldığına bakacak. Atletizm alanında da, Uluslararası Paralimpik Komitesi'nde de, WADA'da da suçlayan kişi aynı. RUSADA'nın statüsünün kazandırılması için Richard McLaren'in raporu ve devlet (doping) programı tanınmalı. WADA RUSADA'nın akreditasyonunu tanımıyor, oysa bu Rusya Atletizm Federasyonu'nun men cezasının kaldırılması için en önde gelen kriter" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.