1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Kürtler, çıkardıkları petrolün üçte birini Suriye hükümetine verecek'
‘Kürtler, çıkardıkları petrolün üçte birini Suriye hükümetine verecek'

‘Kürtler, çıkardıkları petrolün üçte birini Suriye hükümetine verecek'

Suriye petrol sektöründen konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Suriye hükümeti ile Kürt güçleri arasında Haseke'den çıkarılan petrolün paylaşımı konusunda bir anlaşmaya varıldığını ve aylardır bu anlaşmanın uygulandığını söyledi.

A+A-

"Anlaşma çerçevesinde, Kürtler, Haseke'de bulunan Rimelan ve Cebse petrol alanlarından günde 50 bin varil petrol çıkaracak. Üçte birini Humus'ta hükümet için çalışan rafineriye verecek ve geri kalanını 'yerel ihtiyaçları karşılamak' için kendilerine saklayacak."

Kürtlerin petrolü 'ilkel' ve yasal olmayan yöntemlerle arıttığını' belirten kaynak, 2011'de başlayan krizden önce, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrol ettiği Rimelan kuyularından 160 bin varil çıkarıldığını ancak sonra bu miktarın 38 bine indiğini belirtti.Kaynak krizle birlikte Cebse'den çıkarılan 30 bin varillik miktarın da 12 bin varile indiğini söyledi.

Suriye hükümetinin kontrolünde olan petrol ve doğal gaz kaynaklarından krizin başlangıcında hiç üretim yapılamadığını hatırlatan kaynak, şu anda buralarda günde 22 bin varil petrol ve 16.5 milyon metre küp doğal gaz üretildiğini belirtti.

 

'NE KADAR FEDAKARLIK GEREKTİRİSE GEREKTİRSİN, ŞAM BÜTÜN ÜLKEYİ TEKRAR KONTROL EDECEK"

 

"Ne kadar fedakarlık gerektirirse gerektirsin, Fırat'ın doğusu dahil, Şam'ın ülkenin bütün bölgelerini tekrar kontrol edeceğini" vurgulayan kaynak, terörle mücadele başta olmak üzere, Suriye'nin tüm alanlarda Rusya'dan aldığı desteğin ülkenin bütün bölgelerinin tekrar kontrol edilmesi için önemli olduğunu söyledi.

Suriye petrol ve doğal gaz sahalarının çoğu Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki bölgelerde bulunur.Şam ise, Humus ve Palmira'da bulunan petrol sahalarını kontrol ediyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.