1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kuzey Kore lideri Kim inşaatı bitmeyen elektrik santrali nedeniyle öfkelendi
Kuzey Kore lideri Kim inşaatı bitmeyen elektrik santrali nedeniyle öfkelendi

Kuzey Kore lideri Kim inşaatı bitmeyen elektrik santrali nedeniyle öfkelendi

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA ülkenin lideri Kim Jong-un'un ülkenin kuzeydoğusundaki bir elektrik santralinin inşaatının tamamlanmasının gecikmesi nedeniyle yerel yetkililere 'çok kızdığını' duyurdu.

A+A-

Son olay Kuzey Kore lideri Kim'in ülkenin kuzeydoğusundaki Orangchon Elektrik Santrali'ni teftiş ettiği sırada gerçekleşti.

KCNA yetkililerin Kim'i proje ve yaşanan gecikmeler konusunda bilgilendirmesinin ardından Kim'in 'söyleyecek söz bulamadığını' ve 'çok kızdığını' duyurdu.

KİM SANRALİN HIZLI ŞEKİLDE BİTİRİLMESİNİ İSTEDİ

Söz konusu elektrik santralinin yapılması planının talimatı 1980'li yılların başında Kim'in dedesi ve ülkenin kurucusu Kim Il Sung tarafından verilmişti.

KCNA'nın haberinde " Kim kabinenin hedef proje olarak belirlediği santralin inşasının hızlanması gerektiğini işaret etti. (Kim) Yerel yetkilileri durum hakkında kendisine rapor göndermedikleri için eleştirdi" dendi.

Kim bu ay başında iki tekstil fabrikasını ziyareti sırasında yerel yetkilileri kötü bina bakımı, üretim hatlarının yeterince modernleştirilmemesi ve bir dizi başka sorun nedeniyle eleştirmişti. 

Resmi medyanın söz konusu eleştirileri yayımlamasının olağan dışı olduğu belirtilirken bazı uzmanlar ülkenin ekonomik gelişimini arzulayan Kim'in yeni ekonomi politikaları başlatmadan önce yaşanan sorunlardan alt düzeyli yetkilileri sorumlu tutmak niyetinde olabileceğini savundu.

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Dongguk Üniversitesi'nden Profesör Koh Yu-hwan, " Kim teftişleri sırasında Kuzey Kore ekonomisinin çok sorunu olduğunu kabul ettikten sonra politikasını değiştireceğini ima ediyor olabilir. Halkına onalrdan daha fazla kemer sıkmalarını istemeyeceği sözü vermişti o nedenle suçu,hmalkarlıkla suçladığı yetkililerin üzerine atıyor olabilir" iddiasında bulundu.

34 yaşındaki Kuzey Kore lideri babası Kim Jong-Il'in ölümünden sonra 2011'de iktidara gelmişti. Kim ülkedeki yaşam standartını yükseltme sözünü vermişti.

Kim'in yönetimi alrında ülke ekonomisi dış pazara açılma gibi bazı kapitalist uygulamalrla göreceli oalrak gelişse de nükleer faaliyetleri sonrası Birleşmiş Milletler'in ağır yaptırımlarına hedef olan Kuzey Kore hala dünyanın en yoksul ülkelerinden biri sayılıyor. 

Kim, yıl başında ABD ile Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması görüşmelerini başlatmış ve haziranda ABD Başkanı Donald Trump ile Singapur'daki tarihi zirvede bir araya gelerek  'Yarımada'nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması' konusunda mutabık kalmıştı. 

ABD ve Güney Koreli yetkililer Pyongyang'ın nükleer programını sonlandırması karşılığında Kuzey Kore ekonomisini kalkındırmak için yardım sözü vermişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.