1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Lefke tehdit altında
Lefke tehdit altında

Lefke tehdit altında

Lefke Aplıç bölgesindeki çöplük rezaletinin boyutu gün geçtikçe büyüyor. Ne uyarılar ne yapılan haberler Lefke Belediyesi’ni harekete geçirmiyor.

A+A-

İkinci bir Dikmen Çöplüğü haline gelen eski maden alanındaki çukur, geniş bir alana yayılarak büyüyor. Hayvan ölülerinin göze çarptığı bölgede, insan ve çevre sağlığı ciddi tehdit altında.

Artan sivrisinek popülasyonunun üreme kaynağı haline gelen çukura 14 bölgeden çöpler dökülüyor. Ülkemizdeki yasal mevzuata göre, katı atıkların şehirlerden toplanması, taşınması ve nakledilmesinden belediyeler sorumluyken, giderek büyüyen bir çevre ve sağlık felaketine dönüşen Lefke Çöplüğü, bölge sakinlerini de tedirgin ediyor. Lefke halkı, belediyeden şikâyet yerine somut adım beklediklerini ifade ediyor.

“UTANÇ TABLOSU”

 “Sinek üretim çiftliği” başlığıyla verdiği haber, yetkilileri harekete geçirmezken, bölgeliler bu durumun 25 yıldır devam ettiğini bildirerek, yayılan kötü koku ve sivrisineklerden bezdiklerini ifade ediyor; yetkilileri göreve çağırıyor.

Çöplük, Yeşilyurt, Gemikonağı ve Yedidalga gibi bölgeleri de olumsuz yönde etkiliyor. Bölgenin turizm alanına dönüştürülmesi hedeflenirken, madendeki bu manzara adeta bir utanç tablosu olarak karşımızda duruyor.

“TEHLİKENİN BOYUTU BÜYÜK”

Bir Lefkeli bölgede durumu şu sözlerle özetliyor:

“Bu durum salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Maden şirketinin açtığı çukurda çöplerden bir dağ oluştu. Kuyulardan çekilen pis sular da çöplüğe dökülüyor. Hayvan ölülerinin atılması da cabası. Burada ciddi şekilde sivrisinek ve karasinek ürüyor. Son günlerde çöplüğe yüzlerce lastik attılar, suyun akışını engelliyor. Bölgeden resmen sivrisinekler fışkırıyor. Burada tehlikenin boyutu büyük. Gün geçtikçe çöp üstüne çöp ekleniyor. Halk sağlığı tehlikede, bölge halkı sıkıntılı.”

 Sağlık Bakanlığı bu konuda alarma geçti ve Lefke Belediyesi’ne gerekli uyarıları yapacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.