1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Li-Koop Kayyumu’nun yasa tanımaz tutumu devam ediyor!
Li-Koop Kayyumu’nun yasa tanımaz tutumu devam ediyor!

Li-Koop Kayyumu’nun yasa tanımaz tutumu devam ediyor!

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), örgütlü olduğu Lefkoşa İktisat Kooperatifi Ltd.’de (Li-Koop) genel kurula gidilerek, “demokratik seçimlerle yönetim kurulu seçilmesinin önündeki mukayyit engelinin” kaldırılmasını istedi. 

A+A-

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), örgütlü olduğu Lefkoşa İktisat Kooperatifi Ltd.’de (Li-Koop) genel kurula gidilerek, “demokratik seçimlerle yönetim kurulu seçilmesinin önündeki mukayyit engelinin” kaldırılmasını istedi. 

Çağ-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Selasiye, konuyla ilgili açıklamasında, Li-Koop’a atanan kayyumun, “yasa, hukuk tanımaz tutumunun devam ettiğini” savundu.  Li-Koop’a kayyum atanması ve yaşanan süreçleri anlatan Selasiye, burada referandumu kazanan sendikanın, Toplu İş Sözleşmesi ve Referandum Yasası’nın öngördüğü süre ve sistem gereğince Li-Koop işvereni, yönetim kurulunu ve/veta kayyumunu, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine yazılı olarak davet ettiğini kaydetti. 

İşveren tarafı olan kayyumun çağrıya uymadığını savunan Selasiye, bunun üzerine durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirdiklerini ve bunun üzerine bakanlığın, tarafları bugün saat 10.30’da Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nde, yazılı olarak toplantıya çağırdığını belirtti.   

İşçi tarafı olan Çağ-Sen heyeti olarak öngörülen yer ve saatte toplantı yeri olan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği Toplantı Salonunda hazır olduklarını ifade eden Selasiye, Li-Koop Kayyumu Tijen Betoncu’nun da salonda hazır olduğunu, ancak Çağ-Sen heyetiyle toplu iş görüşmesi yapmadığını kaydetti. 
Selasiye, Toplu İş Sözleşmesi yapılıp hayata geçinceye kadar örgütlü mücadelelerinin yasal zeminde devam edeceğini belirtti. 

Yapılan açıklama şöyle;

Sendikamızın örgütlü olduğu Lefkoşa İktisat Kooperatifi LTD. (Li-Koop)’ta Yönetim Kurulu yetkilerini kullanan atanmış kayyumun yasa hukuk tanımaz tutumu yeni, bir boyut kazandı.

Kamuoyumuzun da bilgisinde olduğu üzere, Li-Koop’ta demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş olan Yönetim Kurulu Kooperatif Şirketler Mukayyidi Kemal Deniz Dana tarafından .. tarihinde geçmişten gelen tüzel kişilere açılı hesapların tümünü kapatmakta geç kaldığı ve 5 şirketin hala hesabı bulunduğu nedeniyle görevden alınıp  yerine kayyum atamıştı. Mukayyit Dana kayyum yönetiminin bir ay süreceğini ve genel kurulun toplantıya çağrılıp yeni yönetimin seçilmesine olanak tanıyacağını açıklanasına karşın aradan geçem uzun zaman içinde genel kurulun toplanmasını engellemekte ve kendisi tarafından atanmış kayyum eliyle Li-Koop’u yönetmektedir.

Yine kamuoyumuzun da yakından izleyerek bildiği şeklide sendikamız ile Lİ-Koop arasında 2018-2019 dönemini kapsayan bir toplu iş sözleşmesi vardı. Li-Koop iş yerindeki azınlık sendikası konumundaki bir sendikanın açtığı dava nedeniyle kısmi olarak uygulanabilen Toplu İŞ Sözleşmesi süresinin dolması nedeniyle yenilenmeye ihtiyaç ortaya çıktığı noktada sendikamız çoğunluk üyeye sahip ve yetkili sendika olduğunun teyidi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat etmiş ve oldukça uzun süren çabalar sonucunda iş yerinde referanduma gidilmişti. Çalışma Bakanlığı Sendikalar  Mukayyitliği yetkilileri tarafından düzenlenen referandumun yapılamaması için Li-Koop kayyumunun yasa dışı olarak her türlü engelleme ve baskıyı uygulamasına karşın Referandumun gerçekleşmiş ve Çağ-Sen’in yetkili sendika konumu çalışanların oylarıyla teyit edilmişti. 

Referandumu kazanan sendikamız Toplu İş Sözleşmesi ve Referandum Yasası’nın öngördüğü süre ve sistem gereğince Li-Koop işvereni Yönetim Kurulunu ve/veta kayyumunu Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine yazılı olarak davet etmiş, işveren tarafı olan kayyumun çağrıya uymaması üzerine durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmiş ve bunun üzerine bakanlık tarafları 22 Eylül 2021 tarihinde (bugün) saat 10.30’da Kooperatif Şirketler Mukayyitliğinde yazılı olarak toplantıya çağırmıştır.  

İşçi tarafı olan Çağ-Sen heyeti olarak çağrıya uyum öngörülen yer ve saatte toplantı yeri olan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği Toplantı Salon’unda hazır olduk. Li-Koop Kayyumu Sn. Tijen Betoncu salonda hazırdı. Ancak kayyum Betoncu, kendisinin Yönetim Kurulu olmadığını gariban bir memur ve emir kulu olduğunu söyleyerekı Çağ-Sen heyetiyle Toplu İş Görüşmesi yapmayacağını söyledi. Kayyum Betoncu, bunun yasalarda bir cezası olduğunu bildiğini ancak verilecek cezaya razı olduğunu da ifade ederek toplantı salonunu terk etti.

Sendikamızın Li-Koop çalışanlarının anayasa ve yasalarla belirlenmiş haklarını savunmadaki kararlılığı bugünkü gelişmeden sonra  dünden daha fazladır. Toplu İş Sözleşmesi yapılıp hayata geçinceye kadar örgütlü mücadelemiz yasal zeminde devam edecektir.

Bütün bu hoş olmayan gelişmeler, Li-Koop’taki kayyum yönetiminin kooperatifçiliğe ve çalışma yaşamına ne denli zarar verir durumda olduğunun açık göstergesi olarak gözler önündedir. Bu bakımdan, Li-Koop’taki haksız işgalin sona erdirilmesini ve genel kurula gidilerek demokratik seçimlerle Yönetim Kurulu seçilmesinin önündeki Mukayyit engelinin kaldırılması gerektiği yönündeki görüşümüzü de kamuoyumuzla paylaşmak isteriz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.