1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Maraş açılımı seçimden sonra”
“Maraş açılımı seçimden sonra”

“Maraş açılımı seçimden sonra”

Özersay, 5 yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre bu seçimin doğal olarak farklılıkları olacağını ifade etti.

A+A-

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, Basın Odası’na konuk oldu.

Özersay, 5 yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre bu seçimin doğal olarak farklılıkları olacağını ifade etti.

Özersay “İki seçim arasında çok ciddi farklar var,konjektür çok farklı 5 yıl öncesinde mesela Doğu Akdenizde’ki gelişmeler bu kadar önem kazanmamıştı. Şimdi ise Kıbrıs Türk tarafı da Türkiye ile birlikte sahada dengeyi sağlamaya başladığımız bir dönemdeyiz.2017 de çok önemli bir yıldı..Kıbrıs müzakerelerinde başarısızlıkla karşı karşıya kalmıştık. 2020 seçimlerinin, 2015 cumhurbaşkalığı seçimine göre farklılıkları olacaktır.” dedi.

Kudret Özersay,şuan gelinen noktada iki tarafın yararına olacak şekilde
Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile bazı araçları kullanması gerekiyordu,Doğu Akdeniz’de sahaları ilan etmemiz, sismik araştırma yapmaya başlamamız ve kazı yapmaya başlamamız Rum tarafında değil belki ama uluslarassı camiada kapsamlı çözümden önce acaba bu konuyu görüşebilirler mi noktasına getirdi.
Bu önemli bir gelişmedir. İki taraf da çözümden önce hidrakarbonla ilgili öneri yapmıştır. Bu konuda anlaşma yapmayı deneyebiliriz düşüncesi ortaya çıkmıştır” dedi.

Özersay, çözümü beklemeksizin çözümden önce Rum tarafını bazı konularda işbirliğine zorlamak gerektiğini belirtti.

Kayıplar konusunun kurumsallşaması, suçluların iadesi gibi konularda işbirliği yapıldığına dikkat çeken Özersay, çözümden önce güven artırıcı önlemlerin artırılmasının önemi üzerinde durarak “çözüm için çözümden önce işbirliği önemli” ifadelerini kullandı.

Maraş açılımı konusundaki bir soruya karşılık da Özersay, “Kapalı Maraş’la ilgili her ne adım atacaksak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce böyle bir adım atılmasını doğru bulmam” diye cevapladı.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.