1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Maraş serbest bırakıldığı taktirde kaos yaşanacak
Maraş serbest bırakıldığı taktirde kaos yaşanacak

Maraş serbest bırakıldığı taktirde kaos yaşanacak

Mağusa İnisiyatifi’nde birçok toplumsal etkinlikte görev alan Mertkan Hamit, Maraş’ın açılması durumda yeniden canlandırmak için en az 6 milyar Euro’ya ihtiyaç olduğunu söyledi.

A+A-

Kapalı Maraş’ın açılıp, hayalet şehir olmaktan kurtarılması için minimum 5-6 milyar Euro gerekli olduğunu belirten Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit, bu rakamın KKTC bütçesine denk geldiğini söyledi. Haberci’ye değerlendirmelerde bulunan Hamit, bu rakamları elde edebilmek için ayrılmış bir bütçe ya da fon olmadığını dile getirdi. Hamit olayı sadece bütçe olarak değil tüm detaylarıyla değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin deprem yönetmeliğine göre yıkılması gereken binalar var. Sadece bu yönetmeliğe uyarak, yıkılan inşaat atıklarını boşaltmak için 500 kamyona ihtiyaç var. Bütün işleri durdurmak gerekecek. Eğer Kuzey Kıbrıs tek başına bu işe girecekse iş gücü nereden gelecek, nerede konaklayacaklar? Şimdi bile sorun yaşıyoruz. 56 bin kayıtlı 10 bin kayıt dışı işçi var.  Maraş’ta çalışması için bu rakamın iki katına ihtiyaç var. Şimdi bile kanalizasyon sorunu yaşanır. 60 bin kişinin kanalizasyonu nereye gidecek? KKTC tek başına bunun altından nasıl kalkacak?” dedi.

Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit’le Maraş ve Mağusa’yı konuştuk. Bugüne dek yaptığı çalışmalardan söz eden Hamit, Mağusa İnisiyatifi’nin 3 amacı olduğunu söyledi. Mertkan Hamit, bunların; Maraş’ın tapusu olan yasal sahiplerine iadesi, Suriçi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını sağlamak, Mağusa Limanı’nın uluslararası deniz haklarına ulaşabilmesini gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Hamit, bunun yanında Mağusa’daki çeşitli konularda duruş sergilediklerini, Mağusa insan hakları,  sosyal girişimcilik gibi konularda çalıştıklarını hibe ve istihdam sağladıklarını, 2 toplumlu yakınlaşma çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.