1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Markete gitmeye korkar olduk !
Markete gitmeye korkar olduk !

Markete gitmeye korkar olduk !

Son 1 yıl içerisinde dövizdeki yükseliş ve iğneden ipliğe gelen zamlar karşısında her geçen gün alım gücü biraz daha düşen vatandaş isyan etti:

A+A-

Yeni Bakış’a konuşan vatandaş, hükümetin,  döviz karşısında eriyen asgari ücrete, sessiz sedası yapılan zamlara ve  her geçen gün artan hayat pahalılığına, hiçbir önlem almayarak, vatandaşa resmen “Sizin yaşamaya hakkınız yok” dediğini vurguladı

Vatandaş, “Bugün bir asgari ücretlinin maaşının tamamı ev kirası ve faturalara gidiyor. En aşağı 300 TL olan bir elektrik faturası, 150’den aşağı olmayan su faturası,  100 TL’de  telefon faturası ödediğiniz bir ülkede, en aşağı  Bin 500 de ev kirası verdiğinizi düşünürseniz, karnınızı doyurmaya para kalmaz elinizde. Bir de çocuğunuz varsa, o zaman işiniz daha da zordur demek” şeklinde  konuştu

Markete bile gitmekten korkar bir noktaya geldiklerine vurgu yapan vatandaşlar, “Evin en küçük ihtiyaçlarını bile karşılamak için gittiğiniz bir markete en az 100 TL bırakmadan çıkamıyorsunuz” dedi  

Özlem ÇİMENDAL

Son 1 yıl içerisinde dövizdeki yükseliş ve iğneden ipliğe gelen zamlarla birlikte ekonomik çıkmazın kucağına tek edilen vatandaş isyan etti. Yeni Bakış’a konuşan vatandaşlar, döviz karşısında eriyen asgari ücrete, sessiz sedası yapılan zamlara, her geçen gün artan hayat pahalılığına kadar, hükümet tarafından hiçbir önlem alınmamasının, vatandaşa resmen “sizin yaşamaya hakkınız yok” denilmesinin göstergesi olduğunu kaydetti.      

Vatandaş ne dedi?Şevket Debreli: “Halkın zamlara dayanacak gücü kalmadı”

“Ülkenin ekonomik çıkmazı her gün biraz daha dibe gidiyor. Halkın alım gücü her geçen gün düşüyor. Zamlar artık insanların dayanamayacağı düzeye geldi. Ödenen maaşlar ortada, giderler ortada. Halkın artık ne bu ekonomik çıkmaza ne de, her gün bir yenisi ile güne başladığı zamlara dayanacak gücü kalmadı.”  

Mustafa Gölgeçen: “Zammı yapan, çaresini de bulmak zorundadır”

“Yeni hükümet başa çok iddialı geldi ancak, bu iddialarını zamdaki istikrarlarında gördük. Üst üste yapılan zamlarla halkın beli büküldü. Çok hızlı giriş yaptılar hükümete ama bence duvara tosladılar. Geçmiş hükümet dönemi zamları ertelemiş olabilir ve yeni hükümet dönemi de yapmak zorunda kalmış olabilir, ancak yeni hükümet dönemi bu çıkmaza çözüm de üretmek zorundadır. Zamlar bize kaldı deyip kenara çekilme gibi bir lüksleri yoktur, buna çare bulmak durumundadırlar.”

Kadir Hastekin: “Asgari ücreti belirlemeden zamları vatandaşın ensesine dayadılar”

“Asgari ücreti belirlemeden, zamları insanların ensesine dayadılar. Zamdan gözünü açamaz oldu vatandaş. Alınan maaşlar ortada, akıl mantık almıyor bu parayla yaşamayı, ancak diğer yandan da zamlara dur denilemiyor. Son yapılan birçok zam vatandaşın haberi olmadan sessiz sedasız uygulamaya konuldu. Bugün markete bir giriyoruz 3 parça alıyoruz 100 TL’den aşağıya çıkamıyoruz.”

Hasan Zaik: “Refah içinde yaşamak imkansız bir hale geldi”

“Halkın artık bu ülkede refah içerisinde yaşaması imkansız hale geldi. Elimizdeki paranın hiçbir hükmü yok. Maaşlar alındığında göremeden tuz buz oluyor bitiyor gelen. Erken seçim oldu diye zamlar ötelendi ancak, bugün daha da içinden çıkılmaz bir hal aldı ekonomik buhran. Yetkililer artık buna bir dur demeli.” 

Cumaali Ayman: “Her geçen gün gelecekten umudumuzu keser olduk”

“Üç ayı geçti hala insanların karnının doyacağı asgari ücreti belirleyemediler. Bu ne zaman belirlenecek de ne zaman verilecek de ne zaman halka ve çarşıya yansıyacak. Hop diye olmaz her şey. Vatandaşın dayanacak gücü kalmadı bu pahalılıkta. İnsanların elinde avcunda hiçbir şey kalmadı. Gelecekten de her geçen gün umudumuzu keser olduk.”

Hasan Yorgancıoğlu: “Zamlara alıştırdılar, itiraz bile edemiyoruz”

“Zamları otomatiğe bağladılar, biz de alıştık artık. Hızlarına yetişmez olduk. Bugün elektriğe suya yapılan zammı ödememe gibi bir lüksümüz yok halk olarak, ödemezsek anında gelip keserler. İtiraz hakkımız yok bizim. Boyumuzu eğip ödemek zorunda bırakılıyoruz. Bugün  Bin 900 TL asgari ücret alan birinin maaşını 30’a böldüğünüzde 1 kg bile et alamayacak bir rakam düşüyor.”

Deniz Kayabaş: “Biz vatandaş olarak görevimizi yaptık şimdi sıra bakanlarda”

“Bugün bir asgari ücretlinin maaşının tamamı ev kirası ve faturalara gidiyor. En aşağı 300 TL olan bir elektrik faturası, 150’den aşağı olmayan su faturası 100 de telefon faturası ödediğiniz bir ülkede en aşağı 1.500 de ev kirası verdiğinizi düşünürseniz karnınızı doyurmaya para kalmaz elinizde. Bir de çocuğunuz varsa, yaşamaya hakkınız yok deniyor size resmen. Zamlarla vatandaşın elindekine de göz koydular, her geçen gün de ekonominin kara deliğine batırıyorlar. Biz vatandaş olarak görevimiz yaptık şimdi sıra onlarda, şimdi de bakanlar üzerine düşeni yapsın ve bu halkı çıkmazda kurtarsın. Pazara, çarşıya markete gitmeye korkar olduk.”

Mustafa Akman: “Konuşmaya gerek yok sterlinin artışına bakmak yeterli”

“Aslında hiçbir şey konuşmaya gerek yok bu konu hakkında. Sadece 1 yıl içerisinde sterlindeki artışa bakmak yeterli. Sterlin şu anda katlanarak  5 TL’yi de geçmiş durumda. E şimdi konuşmaya gerek var mı? Yok. Bu vatandaş nasıl geçinecek.”

Onur Bolcanlı: “1 yıl önce bütçemi göre borçlandım şimdi ödediğim borç bütçemi aşıyor”

“Bugün ben 2.500 TL ev taksiti ödüyorum. 1 yıl önce 1.500 ödediğim para bugün iki katına çıktı. Ben o zaman kendi ekonomik gelirime göre ev satın aldım. E bugün bu para benim bütçemi aşmakla kalmıyor, ödeyemez duruma getiriyor. Ben şimdi ne yapayım. Ben miyim suçlu bu durumda. Ben kendi bütçeme göre borçlandım ancak fırlayan dövize önlem almayan hükümet tarafından da batırılıyor oluyorum.”

Fehmi Menteş: “Vatandaşa yaşam hakkı tanınmıyor”

“Bu ülkede TL ödenip sterlin borç ödemek kadar saçma bir şey olamaz. İnsanların alımları ile giderleri birbirini tutmuyor. Bir de üzerine alımlar sürekli düşerken, hayat pahalılaşıyor. Gel de çık bu işin içinden çıkabilirsen. Vatandaşa yaşam hakkı tanınmıyor resmen bu şartlarda. Size yaşam hakkı yok deniyor.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.