1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Medya Etik Kurulu’ndan intihal uyarısı
Medya Etik Kurulu’ndan intihal uyarısı

Medya Etik Kurulu’ndan intihal uyarısı

Medya Etik Kurulu, basın kuruluşlarını intihal konusunda uyardı ve gazetecilerin etik kurallara uymasının, saygınlıklarının esası, haberlerde, makalelerde kaynak gösterilmesinin emeğe saygı olduğunu hatırlattı.

A+A-

Kurul, bir kişinin eserinde, başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendine aitmiş gibi kullanılmasının intihal olduğuna dikkat çekerek, intihalin bir tür sahtekârlık, hırsızlık, kopya, aşırma olduğunu anımsattı. 

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin haber ajanslarından veya medya kuruluşlarından alarak doğrudan kullandığı ve yazdığı haberlerde kaynak belirtmesinin esas olduğunu, söz konusu gazetecilik etiğinin, kullanılan bilimsel yazılar için de geçerli olduğunu anımsatarak,  medya mensupları ve kuruluşlarının bu ilkeye uymalarının önemini vurguladı.

HAVADİS GAZETESİNE UYARI

Medya Etik Kurulu aralık ayı olağan toplantısında iletilen şikayetleri değerlendirerek kararlar üretti.

Can Karluk’un, Zühre Akmanlar’ın Havadis gazetesinde yayımlanan yazısının intihal olduğu yönündeki şikayeti üzerine, gazete genel yayın yönetmeni Başaran Düzgün’den görüş ve savunma istendiğini ancak bu konuda  Düzgün’den herhangi bir yanıt alınmadığını belirten Kurul, Havadis gazetesinin uyarılmasına karar verdiğini açıkladı.

Açıklamada, şikâyet üzerine yapılan incelemede Zühre Akmanlar’ın 23 Temmuz 2017, 21 Mayıs 2017, 17 Eylül 2017’de Havadis gazetesinde yayımlanan yazılarında, bazı internet siteleri yayımlanan yazılarla büyük benzerlikler saptandığı, buna karşın yazarın bu yazılara herhangi bir atıfta bulunmadığı ifade edildi.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.