1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Nörolojik hastalıklar en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır
Nörolojik hastalıklar en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır

Nörolojik hastalıklar en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır

LAÜ Akademisyeni Kaygısız “Nörolojik Hastalıklarda Toplumsal Katılımın Artırılması” konusunu ele aldı

A+A-

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Beliz Belgen Kaygısız Türkiye Fizyoterapistler Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen 7. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi’ne  katılarak, “Nörolojik Hastalıklarda Toplumsal Katılımın Artırılması” konusunu ele aldı.

“Nörolojik hastalıklar, dünyada ve Türkiye’de en sık görülen engellilik nedenleri arasındadır. Hem merkezi hem de periferik sinir sisteminde etkilenimlerle ortaya çıkan bu hastalık gurubu ciddi fonksiyonel yetersizliklere yol açıyor” diyen Kaygısız, meydana gelen fonksiyonel yetersizlikler ve aktivite kısıtlanmaları, bireyin topluma katılımına etki ederek, hasta birey ve ailesi için başa çıkılması zor olan bir durumu oluşturduğunu dile getirdi.

Kaygısız: Rehabilitasyon stratejilerinde hedef odaklı  müdahale şarttır

“Katılım kavramı kompleks ve sürekli değişen dinamik bir yapıya sahiptir. Bu kavram yetişkinler için çocuklardan daha farklıdır. Etrafımızdaki kişiler  ve/veya çevre ile olan ilişkimiz, yaşam rolleri değiştikçe değişecektir. Bu değişen roller ev içi (aile yaşamı ile ilgili) ev dışı (okulla ilgili, iş yaşamı) ve serbest zaman aktiviteleri ile ilgili olabilir” diyen Kaygısız,

rehabilitasyon stratejilerinde hedef odaklı  müdahalenin şart olduğunu, hasta ve ailenin hedefe yönelik güçlü yönleri, ilgi alanları, arzuları ve endişelerinin iyi değerlendirilmesinin yanında ayrıca çevrede güvenlik, ulaşılabilirlik, fiziksel, sosyal, emosyonel destek ve toplumsal kaynakların da değerlendirilmesi gereklikliğine dikkatleri çekti.

Katılıma yönelik uygulamalar, fiziksel ve mental iyilik halini ve toplum içinde olmayı hedef alır

Kaygısız, rehabilitasyon müdahalelerinin katılım odaklı müdahaleler olması gerektiğini, biyopsikososyal model kapsamında katılıma odaklanmak holistik bakış açısıyla harmanlama fırsatı sağladığını dile getirerek, katılım düzeyinde müdahale etmenin, hastalarda sürdürülebilir davranış değişikliği sağlamada daha etkili olabileceğine vurgu yaptı.

Katılıma yönelik uygulamalar hastalığa çare bulmak kadar güçlü olmasa da çok değerli olduğunu  ifade eden Kaygısız, “Çünkü çalışmayı, fiziksel ve mental iyilik halini ve toplum içinde olmayı hedef alır; sosyal izolasyon ve depresyonun önüne geçmeye çalışarak, nörolojik bir hastalığı olan bireyin yaşam kalitesini artırmayı hedefler” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.