1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Norovirüs enfeksiyonu nedir?
Norovirüs enfeksiyonu nedir?

Norovirüs enfeksiyonu nedir?

Sıklıkla yaz aylarında görülür.

A+A-

Hasta kişilerin dışkı ve kusmukları ile etrafa saçılan virüsler, kirlenmiş yüzeylerle temas ve sonra yıkanmamış ellerin ağıza sürülmesi, kontamine yiyecek veya su tüketimi gibi nedenlerle bulaşan norovirüs enfeksiyonu nedir? Belirtileri ve tedavisi…

NOROVİRÜS ENFEKSİYONU NEDİR?

Norovirüs enfeksiyonu ani şiddetli kusmaya ve ishale neden olan mide bağırsak sisteminin bakteri, virüs veya parazitlerle oluşan enfeksiyonudur. Virüs oldukça bulaşıcıdır ve hasta kişilerin dışkı ve kusmukları ile etrafa saçılan virüsler, kirlenmiş yüzeylerle temas eden sağlıklı bireylere kolaylıkla bulaşabilir. Bulaşma dışkının iyi temizlenmemiş ellerle ağız yolundan olur. Bu kişiden kişiye temas ile veya kirli su ve gıda alımıyla olabilir. Virüs dondurulmaya karşı dayanıklıdır; bu özelliği dondurulmuş gıda tüketenlerde hastalık oluşturmasına neden olur.

İshal, mide ağrısı ve kusma genellikle maruziyetten 12 ila 48 saat sonra başlar. Norovirüs semptomları genellikle bir ila üç gün sürer ve çoğu insan tedavi olmadan tamamen iyileşir.

NOROVİRÜS BELİRTİLERİ

Norovirüs enfeksiyonunda en yaygın belirtiler şunlardır:

– İshal
– Kusma
– Mide bulantısı
– Karın ağrısı

Norovirüs mide veya bağırsak iltihabına neden olur. Buna akut gastroenterit denir.

Bir kişi genellikle norovirüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra semptomlar geliştirir. Norovirüs hastalığı olan çoğu insan 1-3 gün içinde iyileşir.

Norovirüs enfeksiyonuna maruz kaldıysanız, kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir, gün içerisinde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Bu, özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve diğer hastalıkları olan kişilerde dehidrasyona yol açabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.