1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Omicron sonrası aşı aralığı 3 aya indirildi: Salgında son durum
Omicron sonrası aşı aralığı 3 aya indirildi: Salgında son durum

Omicron sonrası aşı aralığı 3 aya indirildi: Salgında son durum

Koronavirüsün Omicron varyantının 11 Aralık'ta Türkiye'de tespit edilmesinin ardından önlem olarak hatırlatma doz aralığı üç aya düşürüldü. DW Türkçe alınan bu tedbiri ve Omicron'lu salgının seyrini uzmanlara sordu.

A+A-

Koronavirüsün Omicron varyantının Türkiye'de altı kişide tespit edilmesi üzerine yeni önlemler alınıyor. Bu kapsamda, vaka artışını engelleme amacıyla aşıların daha önce altı ay olan hatırlatma doz aralığı üç aya indirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada Omicron varyantının yakın gelecekte baskın hale gelebileceği fakat hasta etme gücü açısından olumsuz bir durum olmadığı bildirildi.

DW Türkçe aşı dozu aralığının azaltılması kararını, alınabilecek ilave tedbirleri, Omicron hakkında eldeki bilgileri ve hastanelerdeki yoğunluk durumunu uzmanlara sordu.

"Hatırlatma dozlarını mRNA olarak önermeli"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal kararı olumlu karşıladığını belirtti. Ünal, "Eldeki veriler mevcut aşıların Omicron'a karşı etkililiğinin Delta varyantına kıyasla daha az olduğunu ve bir hatırlatma dozu yapıldığında bunun yüzde 70-75 oranlarına çıktığını gösteriyor" dedi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar da hatırlatma doz aralığının üç aya çekilmesini doğru bulduğunu söyledi. Ancak bir şerh de düştü:

"Problemli olarak gördüğüm nokta hatırlatma dozlarının inaktif veya mRNA aşılarıyla, seçenekli olarak yapılabileceğinin açıklanması. Bugün inaktif aşıların etkililiğini tekrar sorgulamamız gerekiyor. Hatırlatma dozlarını mRNA olarak önermekte fayda var."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.