
Özel eğitimde ailenin rolü
Özel Eğitim Uzmanı Sevil İMERT özel eğitimde ailenin rolüne dikkat çekerek neler yapılması gerektiği hususunda ailelere önerilerde bulundu.
Özel Eğitim Uzmanı Sevil İMERT özel eğitimde ailenin rolüne dikkat çekerek neler yapılması gerektiği hususunda ailelere önerilerde bulundu.
Engel türü ne olursa özel gereksinime ihtiyaç duyan her çocuğun erken tanı ile yoğun bir eğitime başlaması gerekmektedir.
Bu yoğun eğitimin sunulması ise ancak ailenin yeterli desteği verebilmesi ile mümkündür.
"Çocuğum için her masrafı yapıyorum ama yine de olmuyor" gibi cümlelere dikkat çeken Uzman Sevil İMERT aile desteği demenin sadece maddi destek olmadığını da vurguladı ve bu algının değişmesi gerektiğinin altını çizdi.
Peki aile desteği nasıl olmalıdır?
Çocukların ilgi ve yeteneklerini en iyi aileleri bilir.
Bu nedenle ailenin ilk olarak yapması gereken çocuğunun durumunu kabul etmesidir.
Böylece ortaya çıkan durumlarla çocuğun ilgi ve yetenekleri doğrultusunda daha kolay baş edebilir.
Çocuğun durumunu kabullendikten sonra ailenin çocuktan beklentisi çocuğun yapabileceklerinden fazla olmamalıdır.
Normal gelişim gösteren çocuklar ile kıyaslanmamalıdır. Bu kıyaslamalar gerçek bir değerlendirme olmayacaktır.
Çocuğa aşırı korumacı bir tavırla yaklaşmamalı ve kendi kendine yetebilmesine engel olunmamalıdır.
Örneğin, "yemeğini yiyebiliyor ama kaşığı düzgün tutamadığı için her yere döküyor. O yüzden yemeklerini ben yediriyorum" diyen aileler aslında çocuğun sürekli aileye bağımlı olmasına ve kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamamasına neden olmaktadır.
Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun ona evde, parkta, markette küçükte olsa sorumluluklar vermeniz kendisine güvenini arttıracak ve sorumluluk duygusu gelişerek toplum içinde varlığını sürdürebilmesine katkı sağlayacaktır.
Özel eğitim kurumları ailelere bir nevi rehberlik görevi üstlenmektedir. Orada verilen eğitim etkili ancak yeterli değildir. Asıl eğitim evde devam etmektedir.
Peki evde eğitimi nasıl devam ettireceğim?
Öğretmenlerin, aileleri okulda yaptıkları etkinlikler ve bu etkinliklerin evde nasıl devam etmesi gerektiği konusunda bilgilendirmesi ve yönlendirmesi gerekmektedir. Çocukta ilerleme ancak bu şekilde daha etkili ve hızlı olacaktır.
Ancak ailelerin bir çoğunun bu yönlendirmeleri evde devam ettirmediğine dikkat çeken Uzman Sevil İMERT ailelere bu sorumluluğu almaları konusunda çağrıda bulundu.
"Çocuklarımızın özellikle erken yaşlarda kaybettiği her saniye ileri yaşlarda öğrenmeyi ve kalıcılığını daha da zorlaştıracaktır" dedi.
Bunun yanı sıra evde de özel eğitim rutinleri oluşturulmalı ve bu rutin hiç bozulmamalıdır.
Özellikle oyun rutin içine dahil edilmelidir.
Her çocukta olduğu gibi özel gereksinimli çocuklarda da oyun etkili bir öğrenme aracıdır.
Ailelerin de sürekli olarak eğitim ve psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır. Düzenli olarak çocukları ile iletişimleri, yaşadıkları kaygılar, sorunlar hakkında okul psikoloğu ile işbirliği içinde olmalı ve aile eğitimlerine aktif katılım sağlamalıdırlar.
Ve aileler unutmayın ki sizler çok özel çocuklara sahipsiniz.
Akrabalardan, eşten, dosttan, komşudan utanıp sıkılıp bu özel çocukları toplumdan soyutlamayın.
HABERE YORUM KAT