1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Parası olup da çekini ödemeyen ahlaksızdır"
"Parası olup da çekini ödemeyen ahlaksızdır"

"Parası olup da çekini ödemeyen ahlaksızdır"

Başbakan Ersin Tatar’dan “çek” konusu ile ilgili çok sert açıklama geldi.

A+A-

Hükümet, takasa sunulan ve ilgili hesaplarda karşılığı olmayan çeklerin yeniden takasa sunulması süresini 15 iş gününden 90 güne çıkarma kararı almıştı. Bu kararın ardından bazı sorunlar yaşanmaya başlandı. Başbakan Ersin Tatar Haber Kıbrıs’ın Covid-19 Özel Yayını’na katılarak konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hesabında para olanın çekini ödememesinin ahlaksızlık olduğunu ifade eden Başbakan Tatar, bu durumun bir cezası olacağını söyledi.

“Çeklerdeki sıkıntı devam ediyor, kredi kullan çekini kullan yönünde bir çağrıda bulundunuz. Ancak Merkez Bankası’nın talimatının yönünde” sorusu üzerine Başbakan Ersin Tatar şöyle konuştu:

Herkesin rahat etmesi mümkün değil. Piyasaya baktığımda iş yerleri kapalı, iş yerleri tahsilat yapamıyor. Binlerce çek takasa gittiğinde arkaları yazılır insanlar günün sonunda çek yasağına girer.

Bir takım tahribat olur. Bu kararı alırken ekonominin geneline baktık. Elbette şuanda  mal vermiş ve ellerinde çek olan insanlar çeki tahsil edemiyor.

Biz zaten kredisi olmayan parası olmayanlar için yaptık. Ama parası olanın bankada limiti olanın bunu ödememesi ahlaklı değildir. Böyle Ahlaksızlık olmaz bunun bir cezası olur. Merkez bankası orada bankalar orada. Çeki yazdın, malı aldın sen de başkasına sattın paranın olmasına rağmen çeki ödemiyorsun. Limitinin olmasına rağmen. Bu ahlaksızlıktır. Bunu kabul edemeyiz. Burada sisteme bir görev düşüyor bunu yapan kimse tespit etmek gerek.

Sistemin devam etmesi için çeki verenin ödemesi gerek. Merkez Bankası’ndan raporları istedim. Düzenleme yapılabilir. Şuanda kesin yorum yapmak erken. Piyasanın bir dengeye oturacağına inanıyorum.

Çekini ödemeyene güven azalır bir daha eski durumuna gelmez.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.