1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Parfüme ne kadar harcıyoruz
Parfüme ne kadar harcıyoruz

Parfüme ne kadar harcıyoruz

Türkiye’de büyüklüğü 1.5 milyar TL olan lüks kozmetik pazarında parfümün ağırlığı artıyor. 700 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşan parfüme turist ilgisi de yüksek.

A+A-

Türkiye’de kozmetik pazarında parfümün ağırlığı artıyor. Özellikle yaz aylarıyla beraber öne çıkan parfümün pazar büyüküğü 700 milyon TL’ye ulaştı.

Boyner Büyük Mağazacılık Kozmetik ve Aksesuar Direktörü Dilek Çağlayan Değirmenci, Türkiye’de lüks kozmetik pazarının büyüklüğünün 1.5 milyar TL’ye yaklaştığını belirterek, bunun içerisinde parfümün payının 700 milyon TL’nin üzerinde olduğu söyledi. Pazarın son dönemde parfüm odaklı hale geldiğine değinen Değirmenci, “Değişen yaşam tarzları, kişisel bakıma olan ilginin artması, genç nüfusun yoğunluğu gibi nedenler parfüme olan ilgiyi daha da artırdı. Bunun yanı sıra son dönemde ülkemizi ziyaret eden turistlerin de parfüme yoğun ilgi gösterdiğini ve bu ilginin de etkisiyle parfüm pazarının büyümeye devam ettiğini söyleyebilirim” dedi.

ÇİÇEKSİ KOKU REVAÇTA

Milliyet’ten Hanife Baş’ın haberine göre; Boyner kozmetik kategorisinde de parfümün oldukça önemli bir payı var. Değirmenci, kendi kozmetik kategorilerinde de satışların yüzde 50’nin üstünde bir bölümünü parfümün oluşturduğunu kaydetti. Yaz aylarında turist sayısının artmasıyla perakendenin her kesiminde bir hareketlilik yaşandığına da dikkat çeken Değirmenci, “Turistlerin bu ilgisinden parfüm satışları da olumlu etkileniyor ve özellikle son birkaç yıldır parfüm satışlarında belirgin bir artış yaşanıyor” diye konuştu.

Dilek Çağlayan Değirmenci, Türkiye’de en çok hangi kokuların tercih edildiğiyle ilgili de, “Türk kadınları daha çok şıklığı, gizemi ve tazeliği yansıtan çiçeksi ve tatlı notalar, erkeklerse belirgin, erkeksi ve gücü yansıtan baharatlı ve odunsu kokuları tercih ediyor. Ülkemizi Orta Doğu’dan ziyaret eden turistlerin ise Türk tüketicinin çok ilgi göstermediği ‘oud’ içerikli oryantal kokuları tercih ettiğini gözlemliyoruz. Ayrıca, dünyaca ünlü markaların niş parfüm olarak adlandırılan üst serileri de turistler tarafından yoğun ilgi görüyor” bilgisini verdi.

CİDDİ TURİST İLGİSİ

 

Yıllardan beri parfüm alışverişinde yurtdışının ve gümrüksüz satış alanlarının fiyat avantajı olduğu konuşulurdu. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle ise son birkaç yıldır bu durum değişti. Değirmenci, “Ülkemizde parfüm yurtdışından hatta gümrüksüz satış alanlarından yüzde 10-15 kadar daha avantajlı fiyatlara satışa sunuluyor. Bu da hem Türk tüketicisi hem de turistler için parfümü ulaşılabilir, ülkemizi parfüm alışverişi için çekim noktası haline getiriyor” dedi.

TAKLİT EN BÜYÜK SORUN

Değirmenci, sektörün en büyük sorunu taklitle ilgili de şunları söyledi: “Bazı e-ticaret siteleri tarafından orijinal diye satışa sunulan ama aslında taklit olan parfümler tüketicinin sektöre olan güvenini büyük ölçüde sarsıyor. Bu durum hem sektöre hem ekonomiye hem de tüketiciye büyük ölçüde zarar veriyor. 40 yıla yakın bir süredir perakende sektöründe ve en önemli değerlerinden biri koşulsuz müşteri mutluluğu ve güveni olan bir marka olarak mağazalarımızda ve boyner.com.tr’de yüzlerce marka ve binlerce parfümü yüzde yüz orijinal olarak tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Bu konuyla ilgili tüketicilerimize parfüm alışverişlerini bilinen, güvenilir markalardan yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

‘NİŞ’E YÖNELİM VAR

Parfüm giyim modası gibi her yıl farklı trendlerden etkilenen bir sektör olmasa da son dönemde parfüm markalarının üst serileri olan niş parfümlere yönelik bir eğilim var. Değirmenci, “Bu serilerin hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılabilecek notalar içeren unisex kokuları özellikle turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Parfüm sektörünün en güçlü oyuncusu olarak biz de biz de bu marka ve ürünlere yatırım yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.