1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Pazarda genel bir memnuniyetsizlik var
Pazarda genel bir memnuniyetsizlik var

Pazarda genel bir memnuniyetsizlik var

Lefkoşa Terminal Bölgesi’nde kurulan açık pazar alanındaki fiyatlarla ilgili halkın yorumlarını dinledik.

A+A-

Tünay MERTEKCİ

Lefkoşa Terminali’nde kurulan ‘açık pazar’ alanındaki alışveriş hem esnafı hem de vatandaşı memnun etmekten uzak.

Alışveriş yapan vatandaşlar ve satıcıların son zamanlarda ürünlerde oluşan fiyat tablosuyla ilgili KIBRIS’a açıklamalarda bulundu.

Satıcılar ürünlerde herhangi bir artışın olmadığını belirtirken, alışveriş yapan müşterilerin bazısı sebze ve meyve fiyatını iyi bulurken, bazıları özellikle meyve fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

Müşteriler, tüm olumsuzluklara rağmen yine de pazarın marketlere göre, daha taze ve uygun olduğunu söylediler.

Esnaf ne diyor?

Olgun Cankara:

“Patates ve soğan satıyorum. Dövizden dolayı patates ve soğandan başka bir şey satamıyoruz. Devletin ilgisizliği bizi bu hale getirdi. Tezgahımıza yeşillik koyamıyoruz, esnaf kan ağlıyor, her şey tezgahta kalıyor. Devlet üreticiye düzgün destek versin, üretici de pazarcıya uygun fiyata verebilsin. Bu durum bir zincirleme gibi gider. Ayrıca daha ucuz üretim için baraja gelen suyun tarlalara verilmesi lazım.”

Salih Urfalı:

“Domates, fasulye, patlıcan, patates ve soğan satıcısıyım. Genel olarak satışlar iyi değil. Fakat Lefkoşa, Girne’ye nazaran daha iyi durumdadır. Bazı sebzeleri kendimiz üretiyoruz bazı sebzeleri dost ve akrabalarımızdan alıp satıyoruz. En karlı insanlar tüketicilerdir, üreticiler kan ağlıyor.”

Mustafa Sürmeli:

“Hemen hemen her türlü sebzeyi satıyoruz. İşlerimiz iyi gidiyor diyebiliriz fakat bizi yağmurlu havalar olumsuz etkiliyor. Üreticiler mallarını ucuza verdikleri için şikâyetçidirler ve toptancıların fiyat artırdığını söylüyorlar. Kısacası cefayı üreticiler çekiyor.”

Hasan Bullici:

“Açık pazarda 7 yıldır çiçek satıyorum. Ben çiçeklerimi ucuza verdiğim için diğer çiçekçiler birleşip çiçek toptancısına gittiler ve bana çiçek satmamasını söylediler. Ben çiçekleri alabilmek için toptancıya yalvardım ama bana satmadı ve şu an sadece elimdeki çiçekleri satmaya çalışıyorum. Ben 1974 Kıbrıs Savaşı’nda sırtımdan vurulmuştum, hala sırtımda mermiyle yaşıyorum. Bana bu yapılanlar kabul edilemez.”

Vatandaş ne diyor?

Velat Elmas:

“Pazar yerinde fiyatlar uygun, biz müşteri olarak memnunuz. Ayrıca pazar yerindeki meyve ve sebzeler marketlerdekilere göre daha taze ve daha güzel. Biz her zaman açık pazardan alış veriş yapıyoruz ve biz alıcıları dövizin artışı etkilemedi.”

Yakup Süleyman:

“Ben öğrenciyim. Türkiye’den Kıbrıs’a öğretim görme amacıyla geldim. Buradaki fiyatları pahalı buluyorum. Özellikle muz ve elma gibi meyvelerin fiyatları pahalı olduğu için yiyemiyoruz. Bu pahalılığın enflasyondan dolayı olduğunu düşünüyorum. Biz öğrenciler olarak sadece temel sebzeleri alabiliyoruz. Açık pazardaki fiyatlar marketlere göre çok daha uygun.”

Mihrican Gökhan:

“Pazarın fiyatları iyi, fakat marketlerin fiyatı oldukça yüksektir. Devlet kontrolüyle bu fiyatlar düşürülebilir. Türkiye’de de fiyatlar yüksek. Buradaki çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamıyor diye düşünüyorum.”

İbrahim Özgül:

“Açık pazarda fiyatlar akşamüstü beşe kadar marketlerden daha pahalı fakat istisna olan yerler de var. Saat beşten sonra fiyatlarda bir düşüş oluyor. Kuruyemiş çeşitlerinin pahalı olduğunu söyleyebilirim. Sebze ve meyvelerde fiyatı yükseltenler de oluyor fakat tahmin ediyorum ki her kesim açık pazarda kendi cebine uygun bir şeyler bulabilir ve elleri boş dönmezler. En zor durumda olan kemsin üreticiler olduğunu düşünüyorum, sadece toptancı ve satıcı kâr edebiliyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.