1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Petrol yükselişe geçti
Petrol yükselişe geçti

Petrol yükselişe geçti

Petrol, İran taraftarlarının gerginliğine İsrail’in tepki verme beklentisi olarak yükseliyor.

A+A-

Petrol, İran taraftarlarının gerginliğine İsrail’in tepki verme beklentisi olarak yükseliyor.

Petrol, İsrail’in İran’ın saldırısına yanıt verme sözü vermesi ve Orta Doğu’daki gerilimi yüksek tutmasıyla değer kazandı.

Küresel gösterge Brent, Pazartesi günü mütevazı bir düşüşün ardından varil başına 91 dolara tırmanırken, ABD ham petrolü 86 doların üzerindeydi. Üst düzey İsrailli askeri yetkililer, Avrupalı ve ABD’li yetkililerin itidal çağrısı yapmasına rağmen ülkelerinin Tahran’ın hafta sonu saldırısına yanıt vermekten başka seçeneği olmadığını söyledi.

Yatırımcıların odağı artık İsrail’in bir sonraki hamlesinin niteliğine ve zamanlamasına kayıyor. Batılı ve Arap ülkeleri, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu, İran’ın saldırısına verilecek saldırgan tepkinin İsrail’in çıkarlarına zarar vereceğine ikna etmeye çalışıyor. İran, Orta Doğu küresel ham petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Singapur’daki ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, İsrail’den doğrudan bir yanıt gelme ihtimalinin “bu belirsizlik ve gerilimin bir süre daha devam edeceği anlamına geldiğini, tırmanışın arttığını gördükçe, bölgeden gelen petrol arzının etkilendiğini görme olasılığımız da artıyor” dedi.

Petrol bu yıl, OPEC+’nın arz kesintileri ve Rusya ile Orta Doğu’daki artan jeopolitik risklerin fiyatları yükseltmesiyle toparlandı. Önde gelen ekonomilerde tüketim de iyi bir hızla seyrediyor; Salı günü Çin’in ilk çeyrek büyümesinin petrol talebinin artmasıyla birlikte beklentileri aştığını gösteren verilerle birlikte. Ayrıca ABD benzini de dahil olmak üzere bazı ürünlerde güçlenme işaretleri görüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.