1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Piyasa da biz de bittik”
“Piyasa da biz de bittik”

“Piyasa da biz de bittik”

2018 ekonomik krizinden sonra dövizin yerle bir ettiği galericiler de isyan etti.

A+A-

2018 ekonomik krizinden sonra dövizin vurduğu galericiler isyan etti. Galericiler “Bittik artık, iş yapamaz hale geldik. Bir bir kapatıyoruz derken, hepsinin şikâyet ettiği konu gümrük vergilerinin yüksekliği oldu.

Ekonomik krizin vatandaşın belini büktüğü KKTC’de dövizin hızlı yükselişi ile birlikte araç satışları da durdu. Galericiler “Satış için hesaplama yaptığımız arabanın fiyatı, müşteri bankaya başvurup kredi onayını alana kadar kat mı kat artıyor” dedi.

Galericiler ne dedi?

“YASAL İŞ YAPAN BATIYOR”

Mehmet Ali Yavaşoğlu: “Galericilerin en büyük sıkıntısı gümrük. Gümrük vergisi çok yüksek. Bu da yetmiyormuş gibi, Gümrük Dairesi’ndeki işlemler de keyfiyete göre yapılıyor. Belli bir standart yok. Nasıl isterlerse kişiye göre öyle işlem yapıyorlar. Ben artık bu işi bırakacağım. İş yapamaz hale geldik. Araç satamıyoruz. Kiralamaya başladık ama o işten de umduğumuzu bulamadık. Vatandaş da haklı, cebinde para yok ki gelip araç alsın. Her şeye zam geldi. Harçlar, seyrüseferler, ehliyetler. Devlet resmen galerilere el koydu. Galerilerin kazancının %90’ı devlete, %10’u da giderlerine ve personel ödemesine kalır oldu. Galerilerin yüzde 90’ı devletin oldu.”

“SEKTÖR ÇÖKTÜ”

Deniz Bölükbaşı: “Gümrükler, fonlar çok pahalı. Dükkân kiraları bizi mahvetti.  Dövizin hızlı yükselişi de mahvetti. Ruhsat, muayene, sigorta, devir işleri zamlandı.  Daha önce de çok kriz yaşadık ancak bunun gibisini görmedik. Sektör çöktü artık. Piyasa bitti biz de bittik.”

“GÜMRÜKLER ÇOK YÜKSEK”

Şenol Kamsız: “Döviz bizi yerle bir etti, ezdi eledi. İnsanlar araba almakta artık çok kararsız. Döviz ne olur diye herkeste bir panik ve korku havası var. İnsanlar çekimser. Ucuza artık araba bulmak çok zor. Fiyatlar da fırladı. İnsanların zaten cebinde para yok, nasıl araba alsın. Galericilik sektörü bitti artık. Neredeyse araçları artık gümrük maliyetine satar olduk. Satış yapmak istiyorsak, ya kazanmadan maliyetine satacağız, ya da hiç satamayacağız o duruma geldik.”

 “ARAÇ FAİZLERİ ÇOK YÜKSEK”

Ogün Güneş: “Dövizin yükselişi, TL’nin değer kaybı ağırlıklı olarak döviz üzerinden satışı yapılan araç piyasasını mahvetti. Satış yapamaz hale geldik. Çoğu galerici kapattı, kapatmayanlar da zar zor ayakta durmaya çalışıyor. Bizim istediğimiz kur sabitlenmesine gidilmesidir. Yılbaşından önce hükümetin yaptığı bir dokunuşla piyasalar biraz hareketlenmişti ama çok kısa bir süre sürdü. Banka araç kredileri çok yüksek. 95 bin TL’ye alınan arabanın kredisinin faizi toplam 150 bin TL’ye çıkıyor. Vatandaşın kredi faizlerinden gözü korktu. Vergiler çok yüksek, özellikle gümrükler bizi aşağı çekti. Hükümet kaşıkla verip kepçeyle geri alıyor. Her şeye zam geldi. Harçlar, seyrüseferler, vergiler, devir işlemleri, sigortalar, benzin. Vatandaş sadece karnını doyurmakla uğraşır oldu. İnsanlar önceden döviz ile araç aldıklarında % 10 ile 15 arasında bir değer kaybı oluyordu, şimdi dövizin sürekli yükseliş içerisinde olması nedeniyle hiçbir şeyi ön göremiyorlar ve beklemede kalıyorlar.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.