1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Piyasalar sakin bir gün geçirdi
Piyasalar sakin bir gün geçirdi

Piyasalar sakin bir gün geçirdi

Haftanın ilk işlem gününde hem veri akışının zayıf kalması TL’nin yatay seyre girmesini sağladı

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından yönünü aşağı çeviren kurlar dün de dar bantta sakin seyir izledi.

Türkiye’de dolar kuru geçtiğimiz haftayı 5,32 TL seviyesinden tamamlarken, yeni haftanın ilk işlem gününe yatay seviyeden başladı. Dolar kuru, saat 18.00 sıralarında 5,3403 TL'de hareket ederken, Euro kuru aynı dakikalarda 6,0710 TL seviyesinde, sterlin kuru da 6,8751 seviyesinde bulunuyordu.

KKTC serbest piyasası ise günü işlemlerin ilk saatlerine geçen hafta fiyatlarının üstünde girerken, Türkiye’nin aksine kapanışı geçen cuma gününün değerlerinin altında yaptı. Piyasa kapanışında dün dolar/TL 5,3750, Euro/TL 6,1300 ve sterlin/TL de 6,9220 hareket ediyordu.

Analistler, teknik açıdan dolarda 5,31 TL'nin destek konumunda bulunduğunu ifade ederken, bu seviyenin altında kalıcılık yaşanması durumunda düşüşün ivme kazanacağını söyledi.

Dış piyasalarda bu hafta Japonya ve Avrupa merkez bankaları faiz kararları ve Davos zirvesi takip ediliyor. Jeopolitik gelişmeler ve lokal veri gündemi de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, saat 18.00 sıralarında yüzde 0,09 yükselişle 96,07 seviyesinde bulunurken, Euro/dolar paritesi ise aynı dakikalarda 1,1362 seviyelerinde bulunuyordu.

Piyasalarda dünkü gelişmeler

ABD borsalarının resmi olarak tatil dolayısıyla kapalı olması dünün sakin geçmesini sağladı. Dış piyasalarda bu hafta Japonya ve Avrupa merkez bankaları faiz kararları ve Davos zirvesi takip ediliyor. Jeopolitik gelişmeler ve lokal veri gündemi de piyasalarda takip edilmeye devam ediliyor.

Geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5,5450 seviyesini test ederek başlamıştı.

Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ve TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserlikle dolar/TL 5,35 civarına geriledi.

Küresel piyasalarda Çin ekonomisindeki büyüme trendi, ABD Çin ticaret gelişmeleri, ABD faiz artış hızı ve Brexit süreci takip edilmeye devam ediliyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 ile beklentilere paralel büyüdü. Bu seviye en son küresel finansal kriz süresince 2009 başında görülmüştü. Çin'de sanayi üretimi Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 yükselirken, perakende satışlar yüzde 8,2 yükseldi.

Çin ekonomisi 2018'de yüzde 6,6 ile 28 yılın en zayıf büyümesini kaydetti ancak piyasalar bu verilere hafif tepki verdi.

ABD-Türkiye ilişkileri izleniyor

ABD'nin Suriye'den askeri birliklerini çekme sürecinde Ankara ve Washington'un Suriye'deki Kürt gruplar konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair görüş ayrılıkları iki ülkeyi Fırat'ın doğusunda bir güvenli bölge oluşturulmasına dair müzakerelere taşıdı.

Ankara güvenli bölgenin güvenliğinde Türk ordusunun ve istihbaratının rol oynamasını, bölgede yerel yönetimlerin kurulmasını, ABD'nin sürece lojistik ve maddi destek sağlamasını talep ederken; bu bölgede PYD/YPG unsurlarının herhangi bir süreçte rol oynamasına kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Piyasalar gelişmeleri yakından takip ederken, TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Suriye'de Menbiç bölgesinde güvenliği vakit kaybetmeden devralamaya hazır olduğunu ilettiğini açıkladı.

Tahvil piyasasında ise geçen hafta TL'deki değer kazancına paralel getirilerde aşağı hareket gözlendi. Geçtiğimiz haftaya yüzde 16,60 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 15,92, valörde son işlemde yüzde 16,06 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri ve valörde son işlemler yüzde 15,95 seviyesinden gerçekleşti.

Haftaya yüzde 19,02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 18,22 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15,95 oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.