1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Politik sınırlar girişimci ekosistemine engel oluyor
Politik sınırlar girişimci ekosistemine engel oluyor

Politik sınırlar girişimci ekosistemine engel oluyor

Beyaz Saray Değişim Öncüsü, kadın girişimci uzmanı Samira Cook Gaines, Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’taki girişimci kadınların yaşadığı zorluklar ve fırsatların çok benzerlik gösterdiğini vurguladı.

A+A-

Ramazan SAFA

Yeni girişimcilere danışmanlık ve yol göstericilik yapan ABD’li uzman Samira Cook Gaines, Kıbrıs’ta çözüm ile birlikte oluşacak ekosistemin, adadaki girişimcilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

“Kıbrıs’taki politik şüphelerin ve istikrarsızlığın azalmasıyla girişimcilerin sorunları da azalacaktır” diyen Gaines, politik, fiziki ve zihinsel sınırların, girişimcilerin birbirleriyle iletişim halinde olmasını ve bilgi alışverişinde bulunmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Bu durumun, girişimcilerin deneyimlerini birbirleriyle paylaşmalarına da engel oluğunu aktaran Gaines, “Kıbrıs’ta yaratılacak bir girişimci ekosistemi ile bu engeller ortadan kaldırılabilir. İnanıyorum ki, bu girişimci ekosistemi yapılan yeni anlaşmalarla desteklenirse, girişimcilik önümüzdeki yıllarda Kıbrıs’ta büyük bir aşama kat edecektir” ifadelerini kullandı.

Uluslararası bir girişimcilik ekosistemi oluşturmayı amaçlayan Global Empowerment Solutions (GES) organizasyonunun Kurucu Ortağı Samira Cook Gaines, aynı zamanda ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından Beyaz Saray Değişim Öncüsü seçildi.

Cook, ABD Kıbrıs Büyükelçiliği’nin özel davetlisi olarak adadaki kadın girişimcilere yönelik bir dizi seminer verdi.

Adada bulunduğu süre içerisinde KIBRIS Ekonomi’ye özel mülakat veren Samira Cook Gaines, kadın girişimcilerin yaşadığı zorlukları ve fırsatları sadece dünya genelinde değil, Kıbrıs adası özelinde de değerlendirdi.

Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki kadın girişimcilerinin sorunlarının benzer olduğuna vurgu yapan Cook, her iki toplumdaki kadınların girişimci ruha sahip olduğunu ancak “sermaye sıkıntısı” ve “toplumsal cinsiyet eşitsizliği” nedeniyle adım atmakta zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kadın girişimcilerde görülen bu sıkıntıların aslında dünya genelinde de görüldüğüne dikkat çeken Cook, kadınlarda, girişimcilik konusunda bilgi eksikliği olduğuna da değindi. Daha çok bireye ulaşıp, onlarla bilgi alışverişinde bulunmayı istediğini belirten Cook, söz konusu çalışmalarını iş ortağı Candice Miles ile birlikte yürüttüğünü söyledi.

“Sektör araştırması ve iş planı yapılmalı”

Kadın Girişimci Danışmanı Samira Cook Gaines, ABD'nin Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Kadın Girişimciler” konulu seminere konuşmacı olarak davet edildi.

Seminer sonrası KIBRIS Ekonomi’ye konuşan Gaines, Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında, kadın girişimcilerin karşılaştığı zorluklar ve değerlendirebilecekleri fırsatlar açısından çok büyük farklar olmadığını belirtti.

Sadece Kıbrıs değil, dünya ülkelerinde de bu konuda farklılıklarından daha çok benzerliklerin bulunduğuna vurgu yapan Gaines, “Dünya ülkelerinde de benzer zorlukların yaşandığı bilinmeli” dedi.

Yeni iş fikrini hayata geçirirken kullanılması gereken stratejiler olduğuna dikkat çeken Samira Cook, “Bir işe başlayacağınızda öncelik vermeniz gereken iki şey var. Bunlar, sektör araştırması yapmak ve bir iş planı hazırlamaktır. Net müşteri tanımlaması yapmanız ve hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. Bunun için de uzun bir pazar araştırmasına ihtiyaç var” dedi.

“Kadınların kendini, topluma kabul ettirmesi için daha fazla çalışması gerekiyor”

Kadın girişimcilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Samira Cook Gaines, “Kadın girişimcilerin en çok karşılaştığı zorlukların başında, finansal zorluklar ve sermaye sıkıntısı geliyor. Girişimcilerin kârlı bir fikri olsa bile, bu kârlı fikirlerini pratiğe dökecek sermayeyi bulmaları büyük sorun. Bunun dışında girişimci kadınlar yeni bir iş fikriyle yola çıktıklarında en çok ihtiyaç duydukları bir diğer şey de önlerinde kendilerine rehberlik edecek onlara yol gösterecek danışmanlardır. Bu danışmanlık hizmetlerin eksikliği de kadın girişimcilerin karşılaştığı sorunlardan biri” dedi.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, kadınların iş hayatında yüzleşmek durumunda kaldığı toplumsal problem olduğuna vurgu yapan Cook, kadınların kendini, topluma kabul ettirmek için daha fazla çalışması gerektiğini vurguladı.

Bazı insanların kadınların yaptığı işi ciddiye almaması nedeniyle yaşanan güvensizlik duygusunu yok etmek için kadınların daha çok uğraşması gerektiğini belirten Gaines, şöyle devam etti:

“Kadın, toplum tarafından ona yüklenen diğer görevleri de yerine getirmek zorunda. Kadınlar belki işlerine çok fazla yoğunlaşamıyorlar ama bu onların hatası değil. Girişimci olarak iş fikirlerini uygulamaya çalışırken aynı zamanda, toplumun kadına yüklediği çocuklarını yetiştirmek, evi temizlemek, yemek yapmak gibi toplumsal cinsiyet rollerini de aksatmaması gerekiyor.

Bu dengeyi sağlamak çoğu zaman zor bir durum. İş dünyasının daha erkek merkeziyetçi olması da kadını, başka toplumsal görevleri olmayan rakiplerle yarışmak zorunda bırakıyor. Bu kadının iş dünyasında yaptığı işe odaklanamaması durumunu çok net bir şekilde açıklıyor”.

“Girişimciler birbirini destekler”

Girişimcilerin kapasitelerini geliştirmek için diğer girişimcilere ihtiyaç duyduğunu belirten Cook, girişimleri iki başlık altında incelediklerini söylerken bunları şu şekilde anlattı:

“İki tür ‘diğer’ girişimci vardır. Birincisi sizinle aynı sektörde olanlar ve ikincisi farklı sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler.

Sizinle aynı sektörde olan girişimcilerle, işbirliği içinde olmak işinizi büyütmenizi sağlayacaktır. Sizin sektörünüzde ya da sizin sektörünüze yakın sektörde hizmet veren diğer girişimciler, tamamlayıcı rolde işinizi geliştirmede size yardımcı olabilir.

Örneğin reklam sektöründe bir girişiminiz varsa, grafik tasarım işini yapan kişilerle kontakta olmanız mantıklı bir tercih olacaktır.”

“Kadınlar, erkek baskın iş kollarına yönelecek”

Samira Cook, iş hayatında kadınların karşılaştığı birçok zorluk olduğunu ancak kısıtlı da olsa fırsatların da karşılarına çıktığının unutulmaması gerektiğini belirtti.

Önümüzdeki yıllarda kadınların daha çok iş hayatında yer alacağından emin olduğunu söyleyen ünlü danışman, genç kadınlardaki potansiyele önem verdiğini söyledi.

Gaines, “Çok yakında, genç kadınlar yeni iş alanlarına yönelecek. Eğitim, sağlık, eczacılık gibi sektörleri domine eder hale gelecek. Aynı zamanda kadınlar inşaat, mühendislik gibi diğer erkek baskın olarak bilinen iş kollarında da kendini göstermeye başlayacaktır” dedi.

“Kurumlar ve kişiler bu ekosistemin bir parçası”

Beyaz Saray Değişim Öncüsü olan Samira Cook Gaines, oluşturdukları girişimci ekosisteminden de bahsetti.

Cook, Kuzey Kıbrıs’ta bulunan üniversiteler, vakıflar, dernekler, büyükelçilikler, danışmanlar gibi kurum ve kişilerin, girişimci ekosistemin bir parçası olduğunu ifade etti.

Bu ekosistemin, girişimcinin kendini geliştirmesine yardımcı olduğunu belirten Cook, “Bizler bu ekosistemi güçlendirmeyi ve bu şekilde de girişimcinin gelişimine katkı sağlamayı umuyoruz. Girişimcileri destekliyoruz. Hükümetlerin, girişimci dostu bir ülke yaratmak için oluşturdukları politikaları destekliyoruz. Bazen de bu kurumlara ya da kişilere partner olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Uygulamaya dayalı eğitim

Samira Cook Gaines, eğitimler yoluyla da girişimcilerin gelişimine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi.

Gaines, bu eğitimlerin içeriğinde daha çok girişimcinin yaptığı işi anlamalarına yönelik uygulamalar olduğunu vurgulayarak girişimcilere; ortaya çıkan ürünü ‘nasıl satacaklarını’, ‘nasıl bulundukları sektördeki piyasanın bir parçası haline gelebileceklerini’, ‘nasıl yeni pazarlar ve müşteriler elde edebileceklerini’ ve ‘ürünün tanıtımının nasıl yapılacağını’ öğrenme ve anlama imkânı sunduklarını ifade etti.

Gaines, “Söz konusu eğitimlerde sadece teori odaklı çalışmıyoruz. Girişimcilerin kendi yeteneklerini keşfetmeleri ve deneyim kazanabilmeleri için işin pratiğine de odaklanıyoruz” dedi.

Girişimci dostu projeler bekleniyor

ABD’de muhafazakâr bir başkanla birlikte girişimcilikle alakalı oluşan yeniliklere vurgu yapan danışman; Amerika’daki girişimcilerin, girişimci dostu yeni projeler için beklemede olduğunu söyledi.

Cook, ancak ABD hükümetinin henüz çok fazla bu konuya odaklanmadığını ve daha çok bekleyip ülkedeki durumu görmek istediğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.