1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Refikoğlu:“Felaketlerden ders çıkarmıyoruz”
Refikoğlu:“Felaketlerden ders çıkarmıyoruz”

Refikoğlu:“Felaketlerden ders çıkarmıyoruz”

Refikoğlu, geç olarak dün yayınlanan Emirnameyi inceleyince maalesef geçmiş yıllarda yapılan hataların tekrarlandığını ve yaşanan felaketlerden ders çıkarılmadığının görüldüğünü kaydetti.

A+A-

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Mağusa-Lefkoşa-Yeniboğaziçi Emirnamesinde, yapılacak planın amacına, doğasına aykırı tehlikeli hususların göze çarptığına dikkat çekerek, bunun sağlıklı bir imar planı yapımını zorlaştıracağını ve ileride büyük sorunlara sebebiyet vereceğini söyledi.

Refikoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Emirname taslağında yapılan değişikliklerin kamu yararı için değil, rant çevrelerini mutlu etmek için yapılmış olduğunu ileri sürerek, “Diğer bölgelerimizde yapılan hatalar bu bölgemiz için de tekrarlanmıştır. Umarız birkaç yıl sonra Girne’de yaşanan felaketler bu bölgemiz için de yaşanmaz” dedi.

17 Kasım’da halkın katılımı toplantısı yapılan Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Bölgesi Emirnamesinin dün yayımlandığına işaret eden Refikoğlu, ilk günden itibaren bu bölgede yaşanan hızlı ve düzensiz büyümeden kaynaklı olarak plan öncesi Emirname gereksinimini defalarca dile getirdiklerini anımsattı.

17 Kasım’da yayımlanan Emirname taslağına da destek verdiklerine işaret eden Refikoğlu, geç olarak dün yayınlanan Emirnameyi inceleyince maalesef geçmiş yıllarda yapılan hataların tekrarlandığını ve yaşanan felaketlerden ders çıkarılmadığının görüldüğünü kaydetti.

Herhangi bir Emirnamede söz konusu dahi olmaması gereken, ancak bu Emirnameye koyulacağı söylenen 10-12 katın bu Emirnamede olmadığına dikkat çeken Refikoğlu, bu bir kazanım olarak gösterilse de, aslında ilk Emirname taslağında zaten böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, Emirname derinlemesine incelendiğinde, Emirname ve yapılacak planın amacına, doğasına aykırı tehlikeli hususların  göze çarptığını söyledi.

Bunun sağlıklı bir imar planı yapımını zorlaştıracağını ve ileride büyük sorunlara sebebiyet vereceğini vurgulayan Refikoğlu, şöyle devam etti:

“Bilinmelidir ki Emirname yapılma amacı sağlıksız büyümenin kontrol altına alınıp sağlıklı plan yapılmasıdır. Ancak yayınlanan Emirnamenin kazanılmış haklar bölümüne baktığımız zaman, mimarlar odası vizesine başvurmuş tüm dosyalar Emirname veya plan kararları ne olursa olsun kazandıkları haklardan dolayı projelerini Fasıl 96’ya göre uygulayabileceklerdir. İmar planı çalışmaları yapılmaya başlandığı zaman bu bölgede kontrolsüz hızlı bir büyüme yaşanmakta idi. Bölgenin ihtiyacı bunu düzenleyen bir Emirname idi. Emirname yapılacağını duyan rant çevreleri hazır projelerini sırf hak kazanmak uğruna acele bir şekilde işleme sokmuşlardır. Bu dosyalar tüm bölgenin herhangi bir yerinde, dere yatakları üzerinde, hiç inşaat yapılmaması gereken 1. sınıf tarım toprağı üzerinde, deniz kenarında, altyapısı olmadan ve imar sınırı dışında olabilmektedir. Yaptığımız araştırmalar neticesinde çok yüksek sayıda dosyanın şu an vizelerde ve belediyelerde olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Söz konusu projelerin bu hakları kazanması, ilerde bölgeye geri dönüşümü güç zararlar verecektir. Bundan dolayı da yapılan Emirnamenin amacı dışına çıkılmıştır. Yapılacak olan imar planının sağlıklı yapılmasını da tehlikeye atmıştır.”

Refikoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ayrıca ve en önemli konu vizeye başvurmuş tüm dosyaların hak kazanması yasalarımıza aykırıdır. İmar Yasası’nın 17. Maddesinin B bendi ‘… yürürlüğe giriş tarihinden önce herhangi bir yasa altında herhangi bir gelişme için izin almak üzere yetkili makamlara yapılan ve henüz işlemleri sonuçlandırılıp izin verilmemiş başvurular da planlama onayına bağlıdır.’ demektedir. Yani vizeye başvurup daha hiçbir işlemini tamamlamamış bir dosyaya kazanılmış hak verilmesi 55/89 İmar Yasa’sına aykırıdır. Bir dosyanın hak iddia edebilmesi için yasada yazdığı gibi işlemlerini tamamlayıp belediyeden inşaat ruhsatı almalıdır.

Tüm bunlar göstermiştir ki, Emirname taslağında yapılan bu değişiklikler kamu yararı için değil rant çevrelerini mutlu etmek için yapılmış bir çalışmadır. Diğer bölgelerimizde yapılan hatalar bu bölgemiz için de tekrarlanmıştır. Umarız birkaç yıl sonra Girne’de yaşanan felaketler bu bölgemiz için de yaşanmaz

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.