1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Ressam Balaban 97 Yaşında
Ressam Balaban 97 Yaşında

Ressam Balaban 97 Yaşında

Usta şair Nâzım Hikmet'in Bursa cezaevinde ressamlığa yönlendirdiği Balaban, 97. yaşını 18 Temmuz’da Corpus Galeri’de açılacak bir sergiyle kutluyor.

A+A-

Nâzım Hikmet’in hapishanede ressamlığa yönlendirdiği usta ressam Balaban, 97. yaşını 18 Temmuz’da Corpus Galeri’de açılacak bir sergiyle kutluyor.

Balaban (İbram Ali), 1921 yılında Bursa Osmangazi’ye bağlı Seçköy’de doğdu. Daha 16 yaşındayken hapse düştü ve üç yıl Bursa Cezaevi’nde hapis yattı. Cezasını çekip hapisten çıktıktan sonra aradan çok geçmeden babasının öldürülmesi üzerine başlayan kan davası nedeniyle hasmını öldürür ve yeniden ikinci kez Bursa Cezaevi’ne girer ve on yıl cezaevinde kalır.

Balaban, cezaevinde kendisi gibi mahkum olan ve sonradan “ustam” diyeceği ünlü şairimiz Nâzım Hikmet ile tanışır ve onunla birlikte yoğun olarak resim çalışmaya başlar. Ondan resim, sanat, sanat tarihi, felsefe ve tarih dersleri alır. Cezaevinden tahliye olduktan sonra köyüne döner ve bir daha da resmi asla bırakmaz, onun hayatının merkezine koyar. Ustası Nâzım’la baba – oğul, usta – çırak ilişkisi içerisinde çalışmalarını sürdürür ve uluslararası sergiler açan büyük bir sanatçı olarak ismini sanat tarihine kazımayı başarır.

Balaban’ın özel seçimiyle ve baskıları bizzat denetlemesiyle hazırlanan “BALABAN BASKI RESİMLERİ SERGİSİ”, 18 Temmuz – 18 Ağustos 2018 tarihleri arasında ASTORİA AVM’de yer alan CORPUS Galeri’de açık kalacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.