1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “Rum tarafının müracaatını şikâyet ettik”
“Rum tarafının müracaatını şikâyet ettik”

“Rum tarafının müracaatını şikâyet ettik”

Öztürk, hellimin Avrupa Birliği’nde tescillenmesi durumunda, Kuzey’de yapılan hellimlerde koyun-keçi sütü oranının yüzde 20’ye çıkarılacağını bildirdi

A+A-

Tarım Danışmanı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Kemal Öztürk, hellimin geleceğinin koyun ve keçi sütünde olduğunu söyleyerek, devletin bu yönde koruyucu politika geliştirmesinin şart olduğunu söyledi.

Kemal Öztürk, Hellim-Halloumi’nin şu an Avrupa Birliği’nde tescillenmesi durumunda, hellimin içindeki koyun ve keçi sütü oranının yüzde 20 olması gerektiğini vurguladı. Öztürk, SÜTEK’in pazarladığı sütün yaklaşık yüzde 96’sının inek sütü, yaklaşık yüzde 3’nün ise koyun ve keçi sütü olduğunu belirterek, koyun keçi sütünün artırılması ve ticari amaçla kullanılması için devletin, etkili adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Öztürk bu konuda, “Bu koyun keçi sütünün artırılması ve ticari amaçla kullanılması için, politikalar geliştirilmesi lazım. Koyun keçi sütünün teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca koyun keçinin ıslah çalışmalarına hemen başlanması, yerli ırkların korunması ve geliştirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“HELLİM TESCİLİNİN SAHİBİ SANAYİ ODASIDIR”

 Kıbrıs Rum tarafının 2007 yılında hellimi tescil ettirmek için Brüksel’e müracaat ettiğini anımsatan Öztürk, Kuzey’deki ilgili paydaşların bir araya gelip, Rumların bu davranışına karşı nasıl bir pozisyon alacaklarını tartıştıklarını söyledi.

Öztürk, “Aynı yıl bizde coğrafi işaretler yasası olmadığı için hemen coğrafi işaretler yasası çıkartıldı. Daha sonra bunun uygulanması için tüzüğü çıkarıldı ve hellimi Kuzey’de tescil ettirmek için araştırma yapıldı. Hellim, KKTC’de 2008 yılında Sanayi Odası’nın Başkanlığı’nda tescil edildi. Hellim tescilinin sahibi Sanayi Odası’dır” şeklinde konuştu.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.