1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Şimdi de “Zombi hapı” tehdidi
Şimdi de “Zombi hapı” tehdidi

Şimdi de “Zombi hapı” tehdidi

Bağımlıyı adeta zombiye çeviren ‘Flakka’ isimli sentetik uyuşturucunun Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta görülmesi, KKTC’yi alarma geçirdi. Flakka’nın tanımının yapılıp, yasa kapsamına alınması için süreç başlatıldı.

A+A-

Ceren ÖZBİL

Dünyada hızla yayılan ve bağımlıyı adeta zombiye çeviren ‘Flakka’ isimli sentetik uyuşturucunun Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta görülmesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) alarma geçirdi.

Bu maddenin Türkiye’de ve Güney Kıbrıs’ta bulunduğunun duyulmasının ardından KKTC’de de olabileceği yönünde endişeler arttı.

Özellikle çevresinde garip davranışlar sergileyen insanları görenler, bu maddeyi kullandıklarından şüpheleniyor. Ancak Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’ndan edinilen bilgiye göre ‘Flakka’ isimli sentetik uyuşturucunun KKTC’ye getirildiği yönünde henüz kesin bir bulguya rastlanmadı.

‘Flakka’ isimli sentetik uyuşturucunun ülkeye getirilip getirilmediği yönünde araştırmalar sürerken, aynı zamanda bu hapın yasa kapsamına alınması için de düğmeye basıldı.

Yıllarca Amerika’da yasal olarak satıldı

Amerika’da birinin Flakka içip insanları yemesi üzerine zombi hapı olarak adlandırılan Flakka, Rusya menşeli olup, ilk kez Amerika’da ortaya çıktı.

“Zombi Hapı” da denilen uyuşturucu son zamanlarda hızla yaygınlaştı. Bu uyarıcı, uzun süre Amerika’da yasal olarak satıldı.

Çünkü içindeki maddelerin kullanım oranı, yasal sınırların altındaydı. Bu maddenin adına ‘Beath Salt’(banyo tuzu) denildi.

Çin’de üretiliyor

Son bir kaç yıldır yaygınlaşan uyuşturucu, insanları zombiye çeviriyor ve bu etkiye Flakka Efekti deniyor.

Çin’de üretiliyor ve bir dozu sadece 25 dolara satılıyordu.

Ya öldürüyor, ya da ölüden beter ediyor

Bilimsel adı alpha-pyrrolidinopentiophenone olan Flakka, bonzai gibi ucuz ve öldürücü olan bir sentetik uyuşturucu olma özelliğini taşıyor.

Çoğunlukla öldürüyor, ölmeyenlerde ise kalıcı olarak cümlenin ve düşüncenin sonunu getirememe yani beyin hasarı gözleniyor.

Hayvani içgüdüler ortaya çıkarıyor

Hem sıvı hem de toz halde bulunan Flakka, beyindeki insan olma özelliğini yok edip, hayvani içgüdüleri ortaya çıkarıyor.

Kalp atışı aşırı artıyor, duygular çok güçleniyor, kişi kendini bir süper kahraman gibi hissediyor. Bu uyarıcıyı alanların vücut ısısı hızla yükseliyor, bu nedenle insanlar bir şeyin kendilerini yaktığını düşünüp ya soyunuyor ya da derisini yüzmeye çalışıyor.

İlaç, kişinin ruh halini düzenleyen hormonları baskı altına alıyor ve kalıcı hasarlara, kalp yetmezliğine hatta tek kullanımda bile ölüme sebep olabiliyor. Bazı vakalarda kişilerin zihinsel faaliyetlerini kalıcı olarak kaybettiği görülmüş.

Kötü olaylar yaşandı

2012’de ABD Miami’de Rudy Eugene adlı bir adam, bir evsizin yüzünü yerken yakalandı. Polisin uyarılarına rağmen yamyamlığına devam eden katil, vurularak öldürüldü. Kurbanının yüzünün yüzde 80’ini yiyen adamın otopsi raporuna göre ‘zombi hapı’nın etkisi altında olduğu saptandı.

Pensylvania’da bir başka adam manastıra girip rahip bıçaklamış, bir başkası kadın ise West Virginia’da çırılçıplak soyunmuş, cildinin altında bir şey olduğunu sandığı için kendini parçalamıştı.

Karaokçu: Yasal düzenleme için çalışma başlatıldı

KKTC Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, “zombi hapı” olarak bilinen Flakka isimli hapla ile ilgili olarak İlaç ve Eczacılık Dairesi ve diğer ilgili kurumlarla görüşme yaptıklarını ve özellikle hapın tanımlanarak, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Karaokçu, “Tabii ki öncelikle tanımlanması ve ona göre yasa kapsamına alınması gerekiyor. Bu kapsamda Narkotik Şube’yle de görüşmeleri yürütüyoruz. Yasal açından gerekenin yapılması için çalışmalar devam ediyor şu anda...” dedi.

“Kesin bir bilgi yok”

Karaokçu, şu anda KKTC’de bu hapın bulunup, bulunmadığı yönünde kendilerine ulaşan kesin bir bilgi olmadığını belirtti.

Bu konuda kendilerinin de, ilgili dairelerin de araştırma yaptıklarını kaydeden Karaokçu, ancak bu hapın ülkede olup, olmadığı yönünde henüz kesin bir bilgiye ulaşılmadığını ifade etti.

“İstenmeden reklamı yapılıyor”

Sosyal medyada bu konunun geniş yer bulduğundan söz eden Karaokçu şu ifadeleri kullandı:

“Sosyal medyada bu konu geniş yer buluyor. Neredeyse istenmeden ilacın tanıtımı ve reklamı yapılıyor. Bunların bana göre azaltılması gerekiyor. Sosyal medyada çok aşırı şekilde bu tartışma yapılıyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.