1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Sokakta oynayan çocuk kalmadı"
"Sokakta oynayan çocuk kalmadı"

"Sokakta oynayan çocuk kalmadı"

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital oyun pazarı çocukların oyununu bozdu. Sokağa oynamak için çıkan çocuk sayısı da azalıyor. Aileler susturmak amacıyla verdikleri elektronik cihazlarla çocukları asosyal bireyler haline getiriyor...

A+A-

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital oyun pazarı çocukların oyununu bozdu. Ailelerin çocukların ellerine onları susturma amacıyla telefon, tablet gibi elektronik cihazları vermesi, çocukları gittikçe daha asosyal bireyler haline getiriyor. Toplumda böylesine köklü bir değişimin yaşanma nedenleri bağlamında Haberal Kıbrıslı gazetesinden Candan Mert'e açıklamalarda bulunan Dr. Erman Uslu, durumun böyle devam etmesi halinde yarının büyüğü olacak çocukların ileride karşılaşabileceği problemler konusunu irdeledi.

“Çocuklar, ebeveynlerden öğreniyor”

Teknolojinin gelişmesinin birçok alanda fayda sağlamasının yanında insanların dış dünyadan kopup yalnızlaşmasına neden olduğunu ifade eden Dr. Erman Uslu, bununla birlikte bireylerin sosyal aktivitelere zaman ayırmamasına ve daha standart ve tembel bir yaşama geçmelerine zemin hazırladığını dile getirdi. Bu durumun sadece yetişkinleri değil, çocukları da olumsuz olarak etkilediğini kaydeden Dr. Uslu, gerek teknolojik gelişmelerin vaat ettiği renkli yaşam, gerekse rol model aldıkları ebeveynlerinden etkilendikleri için günden güne çocukların da internet ve teknolojik cihazların bağımlısı haline geldiğini aktardı.

“Aileler çocuklara kaliteli zaman ayırmalı”

Bazı ebeveynlerin çalışma şartları nedeniyle çocuklarına yeterli zaman ayıramadıklarını belirten Dr. Erman Uslu, bundan dolayı çocukların durumunu fazla denetleyemediklerini dile getirdi. Bazı ebeveynlerin ise gerek bilinçsizlik, gerekse vurdumduymazlık içerisinde olduğunu ifade eden Dr. Uslu, bu sebeple kendi sorumluluklarında olan çocukları ile geçirmeleri gereken kaliteli zaman ödevini teknolojik cihazlara yüklemekte olduklarını kaydederken, bunun yanında farkında olmadan çocuklarının kötü bir bağımlılık geliştirmesine neden olduklarını vurguladı.

“Teknolojik cihazlar sorunları getiriyor”

Zaman içerisinde gerekli önlemler alınmaması durumunda bu tip teknolojik cihazlara karşı gelişen bağımlılık ve daha standart ve tembel yaşamın çeşitli problemleri de beraberinde getirdiğinin ve getirmeye de devam edeceğinin altını çizen Dr. Erman Uslu, “Özellikle öğrencilikte akademik alanda sorunlar, ileride işyeri performansında bozulmalar, uyku bozuklukları, kişiler arası ilişkilerin sağlıksızlaşması, obezite, uzun süreli hareketsizliğe bağlı ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi problemleri ve yine nörolojik nöbetler bahsi geçen sorunların en önemlileridir.” ifadelerini kullandı. Yine internet ortamında çocuk ve ergenlerin maruz kalabilecekleri uygunsuz içerikler veya rol model alabilecekleri yanlış kişilerin olduğuna dikkat çeken Dr. Uslu, bu gibi durumların çocuk ve ergenlerin kişilik gelişimine ve kimlik yapısını etkileyecek ciddi zararlara yol açabildiğini ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlamakta olduğunu dile getirdi.

“Uzmanlardan yardım alınabilir”

Çağımız gereği teknolojiyi ve bu cihazları hayatımızdan tamamen çıkarma şansımızın olmadığını kaydeden Dr. Uslu, gerek ebeveynler olarak kendileri için, gerekse de çocukları için boş zamanlarında ortak yapılabilecek sosyal aktiviteler oluşturmanın önemine değinirken, bunun yanında kültür gezileri yapmak, kitap okumak, spor faaliyetleri ile uğraşmak gibi faaliyetlerin aile yapısında kaliteli zaman geçirebilme açısından seçenekler olarak sıralanabileceğini ifade etti. Aile içi oynanabilecek oyunlarla eğlenceli vakit geçirmenin, çocukları ve ebeveynleri aşırı olan teknoloji bağımlılığından biraz da olsa uzaklaştıracağını kaydeden Dr. Erman Uslu, “Çok aşırı olan ve istense bile engellenemeyen bir bağımlılık durumunda ise bazı farmakolojik tedaviler veya bireysel terapiler gerekebilmektedir, bu tip bir durumda uzmandan yardım almak faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.