1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Solda TKP’ye yöneliş
Solda TKP’ye yöneliş

Solda TKP’ye yöneliş

KIBRIS Medya Grubu’nun araştırma şirketi COMAR’a yaptırdığı anket çalışması, sol seçmenin Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler’e doğru bir yöneliş içinde olduğu sonucunu ortaya çıkardı.

A+A-

KIBRIS Medya Grubu’nun araştırma şirketi COMAR, Cumhurbaşkanlığı seçim gündemiyle hareketlenen toplumun siyasi partilere bakış açısını ve destek oranlarını da araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.  Aralık 2019’da yapılan araştırma, KKTC genelinde 2 bin 189 kişiyle rastgele seçim yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi.  

KKTC seçmenine, “Önümüzdeki hafta milletvekilliği seçimi olsa hangi partiyi desteklersiniz” sorusuna verilen cevaplar eşliğinde 7 siyasi parti arasından UBP lider konumda görülüyor. 7 partinin yer aldığı listede Ulusal Birlik Partisi yüzde 44.6 oy oranı sahip olurken, Cumhuriyetçi Türk Partisi yüzde 19.7, Yeniden Doğuş Partisi yüzde 11.4, Demokrat Parti yüzde 7, Halkın Partisi yüzde 6.9, Toplumcu Demokrasi Partisi yüzde 5.8 ve Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler ise yüzde 4.6 oy aldı.

Yapılan anket çalışmasında en çarpıcı sonucu ise kuşkusuz mecliste temsiliyeti bulunmayan, herhangi bir devlet desteği almayan, ülkemizin tanınmış psikiyatristlerinden olan Prof.Dr. Mehmet Çakıcı önderliğindeki Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler’in almış olduğu yüzde 4.6 oy oranı..  Yakın zamanda kurucusu olduğu Toplumcu Demokrasi Partisi’nden istifa ederek TKP Yeni Güçler’i kurarak partisinin Genel Başkanlığı görevini yürüten yapan Mehmet Çakıcı’nın son dönemlerde kendi şahsi çalışmaları yanında, başarılı işleri nedeniyle halktan büyük takdir topladığı, bununda partisi TKP’nin oylarına olumlu yansıdığı sonucu ortaya çıkıyor.

2018 Erken Genel Seçimlerinde %2,7 oy olarak mecliste temsiliyet hakkı kazanamayan, bu sebeple de siyasi kulislerde yakın zamanda “bu parti yakın zamanda kapanır” düşüncesi ile bakılan TKP Yeni Güçler, düşünülenin tam aksine oylarını iki katı arttırarak, Dörtlü koalisyon hükümetini oluşturan üç partiden Halkın Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nin oy oranlarına yaklaşarak büyük başarıya imza atmış oldu. 

2018 seçimleri öncesi büyük umutlar ile iktidara gelen Halkın Partisi’nin, hükümet dönemindeki icraatları nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşatması oylarında büyük düşüşe sebep olurken, Demokrat Parti’nin de baraj sınırına hızlıca yaklaştığı gözüküyor. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin ise hem Cumhurbaşkanlığı hem Amiral gemisi Lefkoşa Belediyesi’nin gücünü arkasına almasına rağmen, muhalefet döneminde vermiş olduğu tüm sözleri, hükümete geldiklerinde unutarak, yıllarca eleştirdiği partilere benzer bir politika yürütmesi özellikle kendine oy veren sol seçmende büyük hayal kırıklığı yaşattı. Son dönemde de üç milletvekili ile birlikte meclisteki etkisiz muhalefeti ve hiçbir varlık gösteremeyen TDP, anket sonuçlarına bakıldığında seçmen tarafından cezalandırılarak, baraj sınırına kadar gerilemesine neden olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

tkp-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.