1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sosyal hayata bütçe yok
Sosyal hayata bütçe yok

Sosyal hayata bütçe yok

Asgari ücrete yapılan artış, temel ihtiyaç malzemelerine yapılan zamların yanında anlamsız kaldı. Asgari ücretlinin 250 TL’lik artışı cebine girmeden pahalılığa gitti

A+A-

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılın ikinci asgari ücretini 250 TL’lik artışla brüt 3 bin 400 TL olarak belirledi. Çalışanın cebine girecek net ücret 2 bin 958 TL oldu.

Asgari ücrete yapılan yüzde 8’lik artış, son bir yılda temel ihtiyaç ürünlerine gelen yaklaşık yüzde 25’lik zamlarla beli bükülen vatandaş için bir anlam ifade etmedi.

toplumun alım gücünün zamlar karşısındaki durumunu araştırdı. Sonuçlar, zamlı asgari ücretle temel giderlerin bile karşılamadığını gösterdi.

 Maaşın yüzde 35’i kiraya

Asgari ücret alarak geçinen bir ailenin ortalama kazanç ve giderleri hesaplandığında, vatandaşın geçim sıkıntısının boyutları tam bir kara bir tablo olarak karşımıza çıkıyor.

Ada genelinde bu gün, iki odalı bir ev için istenen ortalama kira bedeli 300 STG (2 bin 25 TL). Bu kira bedeli, iki kişinin asgari ücretle çalıştığı bir aile de, eve giren toplam kazancın (5 bin 916 TL) yaklaşık yüzde 35.

Kira bedeli düşülmesiyle geriye kalan 3 bin 891 TL’nin, ortalama 450 TL’si ile elektrik, 120 TL’si ile de su faturasının ödendiği düşüldüğünde ise, henüz ayın ilk gününde ailenin elinde kalan para 3 bin 321 TL oluyor.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.