1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Tabipler Birliği, ilgili paydaş kurum ve kuruluşlarla “tıbbi atıklar” konulu çalıştay düzenledi
Tabipler Birliği, ilgili paydaş kurum ve kuruluşlarla “tıbbi atıklar” konulu çalıştay düzenledi

Tabipler Birliği, ilgili paydaş kurum ve kuruluşlarla “tıbbi atıklar” konulu çalıştay düzenledi

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), ilgili paydaş kurum ve kuruluşlarla “Tıbbi Atıklar” konulu çalıştay düzenledi.

A+A-

Ülke koşullarına uygun, sürdürülebilir ve denetlenebilir bilimsel verilerle alınacak önlem ve uygulamalarla atık kontrolünün hastanelerde azami derecede olabileceğini, atıkların taşınabileceğini, bertaraf edilebileceğini dile getiren Günbay, çalıştayı da bu hedefle düzenlediklerini kaydetti.

ARİFOĞLU: “DEVLET HASTANESİ’NDE TIBBI ATIKLAR İÇİN YAPILAN TESİS ÇALIŞTIRILAMIYOR…BEN BURADA CİDDİYETSİZLİK GÖRÜYORUM”

KTTB Başkanı Kenan Arifoğlu, tıbbi atıkların doğru dürüst bertaraf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bunu bize başkalarının söylemesine gerek yok. Bizim kendi deneyimlerimiz var ve bunlar ışığında gereğini yapmak zorundayız. Tıbbi atıkların toplanması, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bertaraf edilmesi çok da zor değildir. Bu konuda düzenleme gerek. En önemli nokta bu” dedi.

Başhekim Bülent Dizdarlı’nın çalışmayan tesisle ilgili açıklamasına işaret eden ve bu açıklamanın ses getirdiğini söyleyen Arifoğlu, “Gayet güzel yapılan bu tesis atıl vaziyette duruyor. ‘Yok şu parçası bozuldu, yok şununla konuşamadık, yok şununla anlaşamadık’ tarzındaki yaklaşımlarla tesis bir türlü çalıştırılamadı. Ben burada ciddiyet eksikliği görüyorum” şeklinde konuştu.

Kenan Arifoğlu, bu tesisin çalışır hale getirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Tıbbi atıklar konusunda hazırlanan ancak uygulamaya girmeyen tüzükle ilgili sürece de değinen Arifoğlu, “Tüzük gayet güzel şekilde hazırlandı. Bu konuda izlenecek yok haritası bellidir. Bu tüzüğün ülke koşullarına da uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

“BU KONUDA KOORDİNELİ ÇALIŞILMALI”

Hastanelerdeki tıbbı atıkların ayrıştırılması, toplanması, sevk edilmesi, bertaraf edilmesinde, paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Arifoğlu, “Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı belediyeler koordineli çalışılmalı. Bu konu bir kurumun uhdesine olmaz” şeklinde konuştu.

Bazı hastanelerde bu konudaki işlemlerin belirli aşamaya kadar yapılabildiğini kaydeden Arifoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesini örnek gösterdi.

(SULARDA KOLİ BASİLİ GÖRÜLMESİ)... “CİDDİYET YOK”

Atık maddelerin gelişigüzel çevreye yayıldığı zaman enfeksiyonlara, hastalıklara neden olduğunu kaydeden Arifoğlu, “Kanalizasyon da bir atıktır. Son zamanlarda sularda koli basili görüldü. Bu konuda da ciddiyet yok. Ciddi olmamız, bu şekilde çalışmamız gerek” dedi.

Arifoğlu, çalıştayı düzenleme amaçlarına işaret ederek, “Bütün mesele, tıbbi atıkların ve atıkların doğru dürüst, bize, topluma yakışır şekilde bertaraf edebilmesini sağlamaktır. Bunu yapabiliriz. Çalıştayı da farkındalık yaratmak, bu konudaki bilinci yeniden canlandırmak için düzenledik” dedi.

Birliğin yönetim kurulu üyesi Ayşe Günbay ile Çevre Sorumlusu Tekzen Köroğlu’nun bu konuda ciddi şekilde çalıştığını söyleyen Arifoğlu, “Tabipler Birliği her zaman böyle önemli konulara eğilmeye devam edecek” ifadesine yer verdi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.