1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Taliban Sözcüsü: Afganistan'da savaş sona erdi
Taliban Sözcüsü: Afganistan'da savaş sona erdi

Taliban Sözcüsü: Afganistan'da savaş sona erdi

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, yaptığı açıklamada Pençşir'in kontrol altına alındığını söyledi ve "Afganistan'da savaş sona erdi" dedi.

A+A-

Taliban* sözcüsü Zabihullah Mücahid, ülkede ele geçirilemeyen tek vilayet olan Pençşir'in kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Sözcü, "Pençşir vilayetinin kontrolünü tamamen ele geçirdik" dedi.

"Savaş sona erdi" diyen sözcü, "Müzakereler yoluyla sorunu çözmek için elimizden geleni yaptık, görüşmeyi reddettiler ve güçlerimizi göndermek zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

'Hükümet yakında ilan edilecek'

Ülkede hükümet kurma çalışmalarına da değinen Mücahid, 'hükümetin yakında ilan edileceğini' söyledi ve "Birkaç teknik detay kaldı" açıklamasında bulundu. Mücahid ayrıca, devrilen yönetimde görev alanların da yeni hükümette görev almaya çağırılacaklarını belirtti ve "Son 20 yılda eğitilen Afgan güçlerinden, Taliban üyeleriyle birlikte güvenlik departmanlarına yeniden katılmaları istenecek" dedi.

Türkiye, Rusya ile Çin'e kuruluş töreni davetiyesi

Mücahid ayrıca, hükümetin ilanı için Türkiye, Rusya ve Çin'e davetiye gönderdiğini söyledi. Shamsad haber ajansına göre Mücahid, "Yeni hükümetin ilan törenine katılmak için birçok ülkeye davetiye gönderildi" dedi.

Örgüt lideri kamuoyu önüne çıkacak

Öte yandan, örgütün 'ruhani lideri' Haibetullah Akhundzade'nin de kamuoyu önüne çıkacağı belirtildi.

Pençşir güçleri yalanladı

Öte yandan, Pençşir'de Taliban'a karşı savaşan 'Kuzey İttifakı' güçleri ise iddiaları yalanladı ve radikal 'mücadeleyi sürdürme sözü' verdi.

Pençşir, ülkenin ünlü komutanlarından Ahmet Şah Mesud'un memleketi. Oğlu Ahmet Mesud Taliban'a karşı direnişi örgütlediği öğrenilmişti.

Pençşir'de bulunan eski Cumhurbaşkanı Eşret Gani'nin yardımcısı Emrullah Salih'in de Tacikistan'a gittiği iddia edildi.

*Rusya ve başka ülkelerde yasaklı olan terör örgütü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.