1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Tehlike balıklardan insanlara bulaşıyor
Tehlike balıklardan insanlara bulaşıyor

Tehlike balıklardan insanlara bulaşıyor

Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor

A+A-

Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor ve yok olma süresi 1000 yılı bulabiliyor. Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünen plastik poşetler, mikro parçacıklara bölünerek yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirken, uzmanlar ise okyanusların 2050’ye kadar balıktan çok plastik atık içereceğini söylüyor.

KKTC’de geçtiğimiz alınan bir karar ile plastik poşetler ücretli hale getirildi. Marketlerde ve alışverişlerde kullanılan poşetlerin ücretlendirilmesi ile plastik tüketiminin önüne geçilmesi hedeflenirken, uzmanlara göre ülkede durumun hiç de umulduğu gibi ilerlemedi.

Poşet ve plastik tüketiminde önceliğin farkındalık ve bilinçlendirme olduğunu vurgulayan uzmanlar, poşetlerin ücretli olması ile birlikte kullanımın azalmadığı gibi, manav reyonlarındaki plastik poşet tüketiminin de hızla artığına dikkat çekti.

   Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir de hükümetin poşetlerin ücretlendirilmesi ile ilgili alınan kararda, çevrecilerin ve yıllardır plastik atıklarla ilgili farkındalık oluşturmak adına çalışan sivil toplum örgütlerinin sesine kulak vermediğini söyledi.

Sahir, kararın ilgili ticari çevrelerce bir araya gelinerek alındığını ifade ederek, sosyal farkındalık, bilinçlendirme ve plastik tüketiminin önüne geçmekten öte, ilgili çevrelerin kazancına sayılabilecek bir platform yaratıldığını kaydetti.

YEDİĞİMİZ BESİNDEN, İÇTİĞİMİZ SUYA KADAR HER ŞEYE KARIŞIYOR

Dünya plastik atıkların çevre ve insan sağlığına verdiği zarar noktasında alarma geçmişken, geçtiğimiz günlerde dünya kamuoyunun gündemine bomba gibi bir araştırma düştü. Yeni bir çalışma, Kuzey Kutbu’nda bile karla birlikte gökten mikro plastik parçacıklarının yağdığını ortaya koydu.

Bir litrede 10 binden fazla plastik parçacık buldu.

Denizler, sular ve havadaki plastik maddeler insan sağlığı üzerinde tehlikeli sonuçlar doğurmaya devam ederken, yediğimiz besinden içtiğimiz suya kadar büyük risk altında olduğumuz da ifade ediliyor.

Haberin devamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.