1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Tırnaklardaki beyaz lekelere dikkat!
Tırnaklardaki beyaz lekelere dikkat!

Tırnaklardaki beyaz lekelere dikkat!

Tırnaklardaki beyaz lekelerin nedeninin herkes vitamin, demir veya potasyum eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyor. Ancak bu lekeler daha farklı sonuçlarda ortaya çıkabilir. Peki beyaz lekeler neden oluşur?

A+A-

Tırnakta beyaz leke nokta halinde, çizgi halinde veya tırnağı tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilir. Tıbbi karşılığı "lökonişi"dir.

ALERJİK TEPKİ

Genellikle kozmetik ürünler böylesi bir etkiye neden olur. Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

PROTEİN YETERSİZLİĞİ

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein yetersizliği söz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar.

Benzer bir durum karaciğer sorunlarında da görülebilir. Beyaz lekenin protein yetersizliğinden kaynaklandığından emin olmak için tırnağınızı diğer elinizle sıkın. Leke kayboluyorsa protein yetersizliğidir. Protein alınca hemen geçer.

ÇİNKO YETERSİZLİĞİ

Vücudumuzda belli bir oranda çinko vardır. Eksikliği tırnakta beyaz leke ve izlere neden olabilir.

KALSİYUM YETERSİZLİĞİ

Gerçekliği bilimsel olarak kesinkes ispatlanmamış da olsa, kalsiyum yetersizliğinin tırnakta beyaz lekeye yol açtığına dair yaygın bir inanış var.

TIRNAK YARALANMALARI

Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta beyaz lekelere neden olabilir. Lekeler darbeden bir süre sonra oluşacaktır. Çok sık yapılan manikür de böyle bir yaralanmaya neden olabilir.

TIRNAK MANTARI

Tırnak mantarı kendisini başlangıçta küçük sarı-beyaz lekelerle gösterebilir. Sonrasında bu lekeler tırnağın tamamına yayılır ve tırnak kalınlaşır.

DAHA CİDDİ RAHATSIZLIKLAR

Aşağıda yer alan hastalıkların belirtilerinden biri de tırnakta beyaz leke olabilir. Bu hastalıklardan şüphe ediyorsanız hemen doktora görünmelisiniz:

Karaciğer Hastalıkları:Siroz ve hepatit gibi karaciğer sorunları tırnakta beyaz lekeye yol açabilir.

Böbrek Hastalığı:
Tırnakta beyaz ve pembe lekelere yol açar. Böbrek yetmezliği ve iflası durumlarında tırnak tamamen beyaza dönüşebilir.

Anemi
Kansızlık veya demir yetersizliğidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.