1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TL günü kazançlı kapattı
TL günü kazançlı kapattı

TL günü kazançlı kapattı

Piyasalarda dün sakin bir hava eserken, Türk Lirası gün boyu piyasadaki risk iştahına göre hareket etti

A+A-

Gelişen ülke kurlarının yükselişinden destek alan Türk Lirası, Türkiye içi ve Türkiye dışında veri gündeminin sakin olduğu dün gün boyu piyasadaki risk iştahına göre hareket etti.

Geçtiğimiz haftayı 5,33 TL seviyesinden tamamlayan dolar kuru, yeni haftanın ilk işlem gününe 5,33 TL seviyesinde başladı. Dolar kuru gün içerisinde en düşük 5,3063 TL'yi görürken, saat 18.45 itibarıyla 5,3349 TL seviyesinde hareket etti. 6,0624 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6,1195 TL seviyesinde,  İngiliz Sterlini ise 6,8719 TL’de bulunuyordu.

KKTC piyasası dün temkinli hareket etti. Türkiye’deki gelişmelere göre şekillenen kurlarda dolar ve sterlin az da olsa gerilerken, Euro cuma günkü değerini korudu. Saat 18.00 sıralarında iç piyasada dolar/TL 5,3695, Euro/TL 6,1300 ve sterlin/TL de 6,9125 seviyesinde hareket ediyordu.

Teknik açıdan dolarda 5,30 TL desteğinin kırılması durumunda 5,10 TL seviyelerinin gündeme geleceğini dile getiren analistler, 5,50 TL'nin ise direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, saat 18.30 sıralarında yüzde 0,09 düşüşle 96,24 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1,1422 seviyelerindeydi.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 16,53 seviyesindeyken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 20,32 seviyesinde hareket ediyordu.

ABD Dolar Endeksi geriledi

ABD Dolar Endeksi dün 96,30 seviyesine geriledi ve parite de 1,1440 seviyesine yükselerek kazancını 5. güne taşıdı.

ABD Dolar Endeksi 12 Kasım'da 97,70 seviyesine yükselerek yıl içi zirveyi gördü ve EUR/USD paritesi de 1,1215 ile yıl içi dip seviyeye gerilemişti. Endeks, geçen hafta zirve seviyeden gerilerken parite de yükselişe geçti.

Dolar cephesinde son günlerde Fed yetkililerinin açıklamaları düşüşü etkiliyor. Enflasyon ve faiz arasındaki nötr seviyeye ulaşıldığı düşüncesindeki yetkililer Aralık için faiz artışı taraftarı olmazken piyasalarda da beklenti geçen haftaya oranla azaldı.

    Euro Bölgesi'nde İtalya ile bütçe anlaşmazlığı sürerken bölgenin en önemli ekonomileri olan Almanya ve Fransa tarafında ise bütçede ön anlaşma sağlandı.

Yıllık bazda düşüş yaşayan EUR/USD paritesi özellikle Nisan sonrası 1,25'lerden 1,12'lere sert düşü yaşadı. Paritenin Euro cephesinde ekonomik verilerin durgunluğu işaret etmesi, Brexit ve İtalya belirsizliği gibi sorunların Euronun kayıp vermesine neden oldu. Dolar tarafında ise Trump'ın İran, Çin başta olmak üzere yaptırım politikaları riskleri artırdı. Fed tarafında ise yılın son faiz artışına yaklaşıldıkça söylemler beklentileri biraz zayıflattı, ancak genel kanı, komitenin Aralık'ta faiz artışına gideceği yönünde.

EUR/USD paritesinde 1,14 tabanının korunması ile 7 Kasım'da test edilen 1,15 seviyesine doğru yükselişin devam etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.