1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TL, sınırlı düzeyde negatif ayrıştı
TL, sınırlı düzeyde negatif ayrıştı

TL, sınırlı düzeyde negatif ayrıştı

Türk Lirası, bir kez daha Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın açıklamasına olumsuz tepki verdi

A+A-

ABD Doları’ndaki zayıf seyir ve Türk Lirası’na yönelik iyimserlikle geçen hafta yönünü sert bir şekilde aşağı çeviren dolar/TL dün az da olsa yükseldi. Dolar/TL dün güne 5,32 civarında yatay bir seyirle başladıktan sonra 5,35'in üzerini test etti. Benzer şekilde tahvil bono getirileri de yükseliş gösterdi.

Kur Ağustos ortasında test ettiği 7,24 seviyesinden 5.30'un altına kadar geriledikten sonra Kasım ayı başından beri 5,30-5,55 bandında seyrediyor.

Dolar kuru dün 19.00 itibarıyla 5,3915 TL seviyesinde hareket ederken, Euro kuru ise 6,1578 TL seviyesinde, sterlin de 6,9191 TL seviyesindeydi.

Bankacılar dün TL'deki değer kaybının benzer para birimlerine göre bir miktar daha kuvvetli olduğunu, TL'deki satış baskısının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyona yönelik açıklaması sonrası görüldüğünü belirttiler.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ve Aralık aylarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalanacağının düşündüğünü söyledi. Bankacılar negatif ayrışmaya dikkat çekseler de bunun yüzdesel olarak "oldukça sınırlı" olduğunu da belirttiler. TL dün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.9 değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0.3 ile yüzde 0.85 bandında değer kayıpları gözlendi.

Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, "Albayrak'ın kasım ayı enflasyon verilerine yönelik iyimser açıklamalarının piyasalara güven vermek için yapıldığını düşünüyoruz. Ancak piyasalarda enflasyon görünümündeki bir iyileşmenin olması TL'de değer kaybına neden olabilecek gerekenden erken bir faiz indirimi izlenimi almış olabilir" dedi.

Geçen haftaya 5,50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirmişti.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 16,59, valörde son işlemde yüzde 16,64 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 16,66 valörde son işlemlerde ise getiri yüzde 17'ye yaklaştı.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 20,32, valörde son işlemde yüzde 20,31 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20,71 oldu.

Kur duruldu, stres testi beklemeye alındı

Bu arada, kurların düşüp belirli bir dengeye ulaşması, Türkiye’de bankacılık sektörüne ilişkin acil önlem beklentilerini gündemden düşürdü.

Bankaların mali dengelerinin belirlenip, gerekirse sermaye önlemleri alınmasına baz oluşturacak, ‘stres testi’nin de beklemeye alındığı gözlendi.

Goldman Sachs: Dolar

2019’da değer kaybeder

Bu arada, Goldman Sachs, doların 2019'da ABD ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte değer kaybedebileceği tahmininde bulundu.

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, 2019 yılı için dolar tahminini açıkladı. Aralarında Zach Pandl'ın da bulunduğu Goldman Sachs analistleri, dünkü bilgilendirme notunda, doların 2019 yılında, ABD ekonomisindeki hızlı büyümenin dünyanın kalan kısmındaki ılımlı büyüme hızına yaklaşması ile birlikte düşmesini bekliyor.

Goldman analistleri, öte yandan, güçlü iç büyüme, Fed'in devam eden faiz artırımları, ABD dışı ekonomik aktivitede zayıflık ve riskli varlıklardaki çıkışı bir süre daha devam edebilecek olması ile birlikte, doların 2018 sonuna doğru ya da 2019'un başlarında biraz daha yükselebileceğinin göz ardı edilemeyeceğini de belirtti.

Analistlere göre, küresel ekonomik ortama ilişkin bazı değişikliklerle birlikte birkaç olumsuz orta vadeli faktör, 2019'da dolar için yönün yukarıdan ziyade aşağı olduğunu işaret ediyor.

Goldman analistleri, Euro’nun İtalya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki bütçe anlaşmazlığının çözümü veya kontrol altına alınması durumunda değer kazanma potansiyeli olduğunu, İtalya sorunu çözülene kadar risklerin aşağı eğilim gösterdiğini kaydettiler.

Analistler, İngiltere'nin AB ortakları ile geçiş anlaşmasında statükoyu koruması halinde, sterlinde kayda değer bir yukarı potansiyel olduğunu düşünüyor.

Analistler, yende beklentilerin yukarı yönlü olduğunu ve gelecek yıl kademeli yükseliş beklediklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.