1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TL yine negatif tarafta
TL yine negatif tarafta

TL yine negatif tarafta

Jeopolitik ve siyasi riskler TL'de değer kaybına neden oluyor. TC Merkez Bankası’nın zayıf faiz indirimi olasılığı dahi etki yaratıyor

A+A-

Türk Lirası geçen hafta olduğu gibi bu haftaya da oldukça zayıf başladı. Değer kaybında jeopolitik ve siyasi riskler yanında TC Merkez Bankası’nın zayıf faiz indirimi olasılığı etkili oluyor.

Türk Lirası, 2019'a diğer gelişen ülke paralarından daha fazla kayıpla başladı. Bunun en önemli nedenleri ise TCMB'den faiz indirimi beklentisi ve ABD ile Suriye konusundaki anlaşmazlık oldu.

Kasım'ın ardından Aralık'ta da gerileyen enflasyon sonrası piyasalar merkezin yarın yapacağı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gidebileceğini fiyatlıyor, beklenti zayıf olsa da TL’deki fiyatlama negatif yönlü.

Ayrıca, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı sonrası ABD ve Türkiye yetkilileri görüştü, ancak nasıl bir politika uygulanacağına dair somut bir sonuca varılamadı. Türkiye ise, alınacak operasyon kararında ABD'nin Suriye'den çekilip çekilmemesinin etkili olmadığını belirtti.

Ancak, ABD Başkanı Trump, dün sabah, “Türkiye Kürtlere saldırırsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz”, dedi, ortalık karıştı.

Trump'ın bu tweetine Cumhurbaşkanlığı’ndan ve Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan cevap geldi. Çavuşoğlu, ekonomik tehditle bir yere varılamayacağını ve hiçbir tehdide pabuç bırakmayacaklarını söyledi. Tarafların dili sertleşmeye başladı ve piyasalarda da iki ülke arasında yeniden bir siyasi ya da ekonomik yaptırım olabilir mi endişesi TL satışlarına neden oluyor.

Bu hafta TL fiyatlamasında küresel gelişmelerden ziyade PPK toplantısı ve Suriye meselesinin etkili olması bekleniyor. Dolayısıyla GOP'larla uyumsuzluk bu hafta da devam edebilir.

PPK'dan faiz indirimi gelmemesi ve sıkı para politikasının devam edeceği mesajının verilmesine karşın ABD-TR gelişmesinde risklerin artması, kurdaki düşüşlerin sınırlı kalmasına ve kademeli yükselişe neden olabilir.

Dolar/TL 5,55’i gördü

Türkiye’de geçtiğimiz haftayı 5,48 TL seviyesinden tamamlayan dolar kuru, yeni haftanın ilk işlem gününe 5,49 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en düşük 5,4545 TL'yi, en yüksek ise 5,5450 TL'yi gördü. Dolar saat 19.00 sıralarında 5,4827 TL'de hareket ederken, 6,3676 TL'ye kadar yükselen Euro kuru aynı dakikalarda 6,2954 TL'de, sterlin ise 7,0929 TL’de bulunuyordu.

Analistler, teknik açıdan dolarda 5,48 TL'nin destek konumuna geldiğini, 5,55 TL ve 5,60 TL'nin direnç olarak izleneceğini bildirdi.

Saat 18.00 sıralarında doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0,04 düşüşle 95,23 seviyesinde bulunurken, Euro/dolar paritesi ise şu dakikalarda 1,1464 seviyelerinde bulunuyordu.

Dün neler oldu?

Küresel büyüme endişelerinin yanı sıra Suriye ve ABD ile ilişkiler kaynaklı jeopolitik risklerin geçen hafta olduğu gibi baskılamaya devam ettiği dolar/TL haftaya 5,50'nin üzerini test ederek başladı.

ABD Başkanı Trump, Türkiye Suriye'deki Kürtlere saldırması halinde Türkiye'nin ekonomik açıdan "harap" olacağını ifade ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise ABD'nin Türkiye ile stratejik ortaklığa itibar etmesini beklediğini söyledi. Dolar karşısında Trump'ın açıklamalarının tetiklediği satışlarla yüzde 1'in üzerinde değer kaybederken benzer para birimlerinde yüzde 0,3 ila yüzde 0,6 arasında değer kaybı yaşandı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'i aştı. Geçen hafta jeopolitik endişelerle belirginleşen negatif ayrışma trendinin bugün (dün) güç kazandığını görüyoruz. En büyük etki Trump'ın açıklamaları. ABD ile ilişkiler ve Suriye süreci piyasada yakından izleniyor. İki ülke ilişkilerinin yeniden gerilmesi durumunda satış baskısı da kuvvetlenebilir" dedi.

Türkiye ve ABD arasında Suriye'deki gelişmeler, terörle mücadele ve konsolosluk konularında temaslarda bulunmak üzere 5 Şubat'ta bir Türk heyetinin ABD'ye gideceği belirtildi. Bankanın döviz masası işlemcisi, "Başta Çin olmak üzere küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları global risk iştahını zayıflatmış durumda. Buna Türkiye'ye özgü seçim öncesi riskler ve ABD ile ilişkiler eklenmesiyle TL'de baskının süreceğini düşünüyoruz" derken, şöyle devam etti:

"Yıla 5,30'lu seviyelerde başlayan dolar/TL bugünlerde 5,50'li seviyelerde seyrediyor. Yukarıda 5,65 seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlar yükseliş eğilimini kuvvetlendirebilir. Şu an belirgin riskler olsa da henüz bu seviyelerin kısa sürede test edileceğini öngörmüyoruz. TCMB'nin bu haftaki faiz kararındaki söylemler piyasalarda yakından takip edilecek belirleyici olacaktır."

TCMB izleniyor

Bu arada, Tüketici enflasyonunun 2018 yılını yüzde 20.3'e gerileyerek tamamlamasının ardından enflasyondaki düşüş karşısında TCMB'nin izleyeceği para politikası izleniyor.

Reuters'ın 21 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre sonucu 16 Ocak'ta açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin sabit tutulması bekleniyor.

Ankete katılan 21 kurumun 19'u yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemezken, bir katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 150 baz puanlık indirim bekliyor. Piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 16,59, valörde son işlemde yüzde 16,67 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 18.98, valörde son işlemde yüzde 18.94 seviyesindeydi.

Sanayi üretiminde daralma

Öte yandan, TÜİK verilerine göre Türkiye’de sanayi üretim endeksi kasımda takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 6,5 daralarak yıllık bazda 2009 Eylül'den bu yana en yüksek düşüşü kaydetti.

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, endeksin 2018 yılının son çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın hızlandığına dair öncü verileri doğruladığını söyleyerek, "Bu nedenle, GSYH büyümesinin son çeyrekte yıllık olarak yüzde 2 gibi önemli ölçüde negatife dönmesini bekliyor ve 2018 yılında büyümenin yüzde 3 civarında kalmasını bekliyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.