1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TL’de dalgalı günler
TL’de dalgalı günler

TL’de dalgalı günler

Türk Lirası dün günün önemli bölümünü yatay seviyede geçirirken, kapanış saatlerinde az da olsa değer kaybetti

A+A-

Türkiye-ABD anlaşmazlığındaki yumuşama ve Türkiye'nin İran yaptırımlarından geçici muafiyet almasıyla piyasalarda oluşan iyimser hava sürerken, dün Türk Lirası dalgalı bir seyir izledi.

Bankacılar, kurun gerilediği seviyelerden kâr satışları gözlenebildiğini, lokal talebinin ise daha fazla düşüşü sınırlayabileceğini belirtse de TL'ye yönelik iyimserliğin henüz bitmediğine işaret ediyor.

Dolar kuru, Türkiye'nin İran yaptırımlarından geçici muafiyet almasıyla önceki gün 5,3045 TL'ye kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesini görürken; dün güne 5,37 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 18.45 itibarıyla 5,3933 TL'de hareket ederken; gün içerisinde en düşük 5,3229 TL'yi, en yüksek ise 5,4152 TL'yi gördü. Dün 6,1133 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6,1956 TL'de, sterlin kuru da 7,1190 TL’de bulunuyordu.

KKTC’de de dün serbest piyasa kapanışında dolar/TL 5,4285 civarında, Euro/TL 6,2242 civarında ve sterlin/TL de 7,1295 civarında seyrediyordu.

Bugün yapılacak FOMC toplantısında komiteden faiz artışı beklenmiyor, ancak yılın 4. faiz artışı için Aralık olasılığını artıran şahin açıklamalar dolardaki düşüşü durdurabilir. Gelişen ülke kurlarında da gerileme olması ile USD/TRY kurunda haftanın devamında 5,4650 direncine doğru yükseliş görülebilir, ancak 5,50 altında satış baskısının devam etmesinin beklendiği kurda 5,30 kritik destek konumunda.

Uluslararası piyasalar

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi aynı dakikalarda yüzde 0,52 düşüşle 95.60 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1,1486 seviyelerindeydi...

Piyasalarda İran yaptırımlarına yönelik gelişmeler, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ile Brexit izlenmeye devam ediliyor.

Türkiye dışı piyasalarda ise ABD'deki Kongre seçimlerinin yankıları izleniyor. Seçimler Başkan Donald Trump'ın ayrıştırıcı üslubu ve "önce Amerika" politikaları hakkında bir referandum olarak görülüyordu. ABD'li basın kuruluşlarına göre seçimlerde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Cumhuriyetçilerden alırken, Cumhuriyetçiler Senato'da çoğunluğunu korudu.

Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu almasının Trump'ın ticaret politikalarında değişikliğe yol açması beklenmiyor. ABD Başkanları gümrük vergilerini Kongre'nin onayı olmadan değiştirebiliyorlar, bu nedenle Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı kaynaklı endişeler canlılığını koruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.