1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump, ‘düşük beklentileri ile’ Putin’le görüşeceği Helsinki’de
Trump, ‘düşük beklentileri ile’ Putin’le görüşeceği Helsinki’de

Trump, ‘düşük beklentileri ile’ Putin’le görüşeceği Helsinki’de

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için gittiği Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye indi. Trump uçuş öncesi CBS’e verdiği röportajdaysa, Helsinki’ye ‘düşük beklentilerle gittiğini’ söyledi.

A+A-

Trump, Rusya lideri Putin'le yapacağı ilk tam kapsamlı görüşme için Helsinki'ye gitti. Trump ve first lady Melania Trump'ı taşıyan başkanlık uçağı Air Force One Helsinki'ye iniş yaptı.

Trump Helsinki ziyareti öncesi CBS televizyonundan Jeff Glor'un sorularını yanıtlarken, Putin'le görüşmesi öncesi beklentilerini düşük bir seviyede tuttuğunu söyledi. ABD Başkanı, "(Finlandiya'ya) düşük beklentilerle gidiyorum. Yüksek beklentilerle gitmiyorum" ifadelerini kullandı.

Trump, Helsinki'deki zirve hakkındaki hedefleri sorulunca ise, "Görüşmeden sonra seni haberdar ederim. Putin'le görüşmemden kötü bir şey çıkmayacak" dedi.

TRUMP'TAN RUSYA'YA DÜNYA KUPASI TEBRİĞİ: EN İYİLERİNDEN BİRİ

ABD Başkanı, Fransa'nın kupayı almasıyla sonuçlanan 2018 Dünya Kupası nedeniyle ev sahibi Rusya ve Putin'i tebrik ettiği bir tweet paylaşmıştı.

Tweet'inde, kupayı eve götürecek olması nedeniyle Fransa'yı da kutlayan Trump, gerçek anlamda harika bir turnuva düzenledikleri için Rus lider Putin ve Rusya'yı tebrik edip 2018 Dünya Kupası'nın 'bugüne kadar düzenlenmiş en iyi turnuvalardan biri' olarak nitelemişti.

​Diğer taraftan Helsinki'de ilk tam kapsamlı görüşmelerini yapacak olan Putin ve Trump, geçen yıl uluslararası zirveler kapsamında iki kısa görüşme yapmıştı. Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya'nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere'de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.

RUS DIŞİŞLERİ'NDEN ‘FAZLA BEKLENTİYE GİRMEYİN' TAVSİYESİ

Trump'ın Helsinki'de Putin'le yapacağı görüşme ABD'de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini' tavsiye etmişti.

HELSİNKİ DAHA ÖNCE DE PEK ÇOK KEZ ‘TARAFSIZ BÖLGE' OLMUŞTU

Bu arada Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge' görevi görmüştü. Sözgelimi ABD'de dönemin başkanı olan Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1957'de bu ülkede bir araya gelmişti.

Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un 1990'daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997'de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile 1997'de yine Helsinki'de bir araya gelmişti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.