1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türk Lirası haftanın son işlem gününde de dalgalı seyrediyor
Türk Lirası haftanın son işlem gününde de dalgalı seyrediyor

Türk Lirası haftanın son işlem gününde de dalgalı seyrediyor

Türk Lirası haftanın son işlem gününde de dalgalı hareket ediyor. Dolarda hafif düşüş, Euro ve sterlinde hafif artış var.

A+A-

Türk Lirası haftanın son işlem gününde de dalgalı hareket ediyor. Dolar karşısında pozitif yönlü, Euro ve sterlin karşısında ise negatif yönlü hareket ediyor.

Dolar fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 13.75 TL seviyesinde hareket ederken; yeni güne 13.80 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru yeni güne hafif yükselişle başlamasının ardından, gün içerisinde en düşük 13.7460 TL seviyesini, en yüksek ise 13.9030 TL seviyesini gördü.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 11.20 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.33 düşüşle 13.8290 seviyesinde, Euro/TL %0.25 artışla 15.6450 seviyesinde, sterlin/TL de %0.22 artışla 18.7382 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 13.98 TL’den, Euro 15.78 TL’den, sterlin de 18.90 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 13.75 TL, Euro’da 15.50 TL, sterlin de 18.65 TL düzeyinde.

Dolar endeksi, aynı dakikalarda %0.10 oranında yükselişle 96.23 seviyesinde hareket ederken, Euro/dolar paritesi 1.1315, sterlin/dolar paritesi 1.3548 ve sterlin/Euro paritesi de 1.1975 düzeyindeydi.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 24.33 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 23.31 seviyesinde bulunuyor.

DOLAR ENDEKSİNDE FED TUTANAKLARI ETKİSİ

Bu arada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi güçlendi.

Toplantı tutanaklarında Fed yetkilileri beklenenden daha önce faiz artışına gidilebileceğine yönelik görüş bildirdi. Fed’in şahin mesajlar vermesi doları güçlendirdi, altın fiyatlarında ise düşüş görüldü.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçtiğimiz gün 1.753’e kadar yükseldi. Tahvil faizleri bugün 1.730 seviyesinde hareket ediyor. Dün dolar endeksi 96.400’e kadar çıkarken, bugün hafif gerileme kaydederek 96.23 seviyesinde bulunuyor.

TÜRKİYE’DE DÖVİZ MUSLUKLARI MERKEZ’E BAĞLANDI

Öte yandan, Türkiye’de dövizle ilgili farklı alanlarda rezervleri artırmaya yönelik düzenlemelere hız veriliyor. Döviz muslukları rezervleri artırmak için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bağlanıyor.

Bunun son örneği, dün Resmi Gazetede yayımlanan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik oldu. Yönetmeliğin yeni hükümlerine göre, Türk vatandaşlığı kazanabilmek için gerekli olan döviz cinsinden gayrimenkul alımı ve mevduat tutma gibi yükümlülükler kapsamında ülkeye giren döviz artık Merkez Bankası’na satılmak zorunda.

Eylül ayından itibaren TL, yabancı paralar karşısında hızlı bir değer kaybı yaşadı. TCMB, piyasaların hararetli olduğu günlerde art arda farklı büyüklüklerde döviz satışı yaptı. Ancak bu hamleler TL’deki değer kaybını durdurmadı.

Aralık sonunda hayata geçen kur korumalı mevduat düzenlemesi, döviz kurlarını önemli ölçüde geri çekmiş olsa da; TL’ye değer kaybettiren ana faktörler büyük ölçüde geçerliliğini koruyor. Son açıklanan Aralık ayı reel kur endeksi 47.8 ile şimdiye kadarki en düşük düzeyine geriledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.