1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye-AB göçmen anlaşmasında üç yıl geride kaldı
Türkiye-AB göçmen anlaşmasında üç yıl geride kaldı

Türkiye-AB göçmen anlaşmasında üç yıl geride kaldı

Ankara ve Brüksel arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göçmen mutabakatının ardından, Ege'de düzensiz göç yüzde 96 azaldı

A+A-

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart 2016'da  imzalanan göçmen mutabakatının ardından Ege Denizi'nde düzensiz göç büyük oranda  kontrol altında tutulurken, ölümler de önemli oranda azaldı. 

Mutabakatın üzerinden geçen 3 yılda, Ege'deki düzensiz göçte yaşanan  "önemli orandaki azalma" korundu. Söz konusu dönemde, göçmen geçişlerinde yüzde  96'nın üzerinde düşüş yaşandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine  göre, Avrupa'ya göçmen akınının zirve yaptığı 2015'te Ege Adaları üzerinden 856  bin kişi geçiş yaparken, bu sayı 2018'de 32 bin 494 oldu.

Ayrıca, bir önceki yıla göre artış yaşansa da Ege'de hayatını  kaybedenlerin sayısı 2015'e göre büyük oranda azalarak 2018'de 174'e geriledi.

AB sözlerini tutmadı

Öte yandan, AB Komisyonu'nun göç konusundaki ilerleme raporuna göre,  AB, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin ihtiyaçlarına yönelik proje bazlı olarak  2018 sonuna kadar vermeyi taahhüt ettiği ilave 3 milyar avroluk kaynağın henüz  1,2 milyar avroluk kısmına onay verdi.

Mutabakat uyarınca, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin  2016 bitimine kadar başlaması gerekirken henüz resmi müzakereler başlamadı.

18 Mart mutabakatının en önemli unsurlarından biri, Türk vatandaşları  için vize serbestisine yönelik hedeflenen 2016 Haziran tarihinin üzerinden 2,5  yılı aşkın süre geçse de henüz sonuç alınamadı. Gerekli 72 kriterden 6'sı için  müzakereler devam ediyor.

AB, yaklaşık 4 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'den  Gönüllü İnsani Yeniden Yerleştirme Programı'nı da hayata geçirmedi.

AB'den Yunanistan'a çağrı

AB ayrıca, mutabakatın önemli bir diğer ayağı olan Türkiye'ye geri  dönüşlere ilişkin ise Yunanistan'a iltica prosedürlerini hızlandırma çağrısında  bulunuyor.

Söz konusu üç yılda yaklaşık 90 bin göçmen Ege üzerinden geçiş  yaparken, Yunanistan Göç Politikaları Bakanlığının son açıkladığı verilere göre,  mutabakat kapsamında Türkiye'ye iade edilen göçmenlerin sayısı bin 842'de kaldı.  Bakanlık bu kişilerin 341'inin Suriyeli olduğunu belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Atina ziyaretinde mutabakatın  "düzgün işlemediğini" ifade etmiş, bunun sebebi olarak ise Yunan hukuk  sisteminden kaynaklanan iltica prosedürlerindeki yavaşlığı göstermişti.

AB'nin Yunanistan'a çağrıda bulunduğu bir diğer konu ise kabul ve  kayıt merkezlerinin bulunduğu Midilli, Sakız, Sisam gibi adalardaki aşırı  yoğunluğun ortadan kaldırılması ve olumsuz yaşam koşullarının iyileştirilmesi  oldu.

Kapasitenin çok üzerinde, yaklaşık 15 bin sığınmacının konakladığı  kamplardaki olumsuz hayat koşulları hem AB kurumları hem de sivil toplum  kuruluşları tarafından birçok kez sert şekilde eleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.