1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Türkiye ile ABD arasındaki ilişki dövizin seyrini belirleyecek
Türkiye ile ABD arasındaki ilişki dövizin seyrini belirleyecek

Türkiye ile ABD arasındaki ilişki dövizin seyrini belirleyecek

Yakın Doğu Bank Genel Müdür Yardımcısı Dinç Erkman, dövizde yaşanan ani yükselişi KIBRIS Gazetesi’ne değerlendirdi.

A+A-

Ahmet VAMIK

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında karşılıklı vize kısıtlaması nedeniyle tırmanan siyasi gerilim, anında dövize yansıdı. ABD'nin, “güvenlik” nedeniyle Türkiye'deki vize hizmetlerini askıya alması ve sonrasında Türkiye’nin de ABD’deki tüm misyonlardaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini durdurduğunu açıklamasının ardından Türk Lirası karşısında Dolar 30 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

“Piyasa ABD ile Türkiye arasındaki siyasi hamleye sert tepki verdi”

Yakın Doğu Bank Genel Müdür Yardımcısı Dinç Erkman, cuma günü dövizin normal bir seyirde haftayı kapattığını ancak pazar akşam saatlerinde ABD ile Türkiye’nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya alması sonrası piyasaların bu siyasi hamleye sert tepki verdiğini dile getirdi.

Erkman, Cuma günü 3.50 TL seviyesinde haftayı kapatan Dolar fiyatının yeni haftaya 3.85 TL seviyesinde giriş yaptığını da sözlerine ekledi. Euro ve Sterlin’in yükselişinin de Dolar’a endeksli olduğuna dikkat çeken Dinç Erkman, Dolar’ın, diğer para birimlerinin hareketlerini dikte ettiğini vurguladı.

Piyasanın genel olarak uluslararası diplomatik krizlere sert tepki verdiğini ve ters “J etkisi” denilen olayın meydana geldiğini belirten Erkman, “Bu gibi sorunlarda ters J dediğimiz olay meydana geliyor. Yani döviz bir anda ciddi şekilde tırmanışa geçiyor ve bir noktaya geldikten sonra az da olsa düşüş yaşıyor. Dolar fiyatı 3.85 TL’ye çıktıktan sonra 3.67 TL’ye kadar düştü ve gün (dün) içerisinde 3.71 TL seviyesinde kaldı” şeklinde konuştu.

“Dövizin seyrini iki ülkenin birbirlerine karşı tutumu belirleyecek”

Dövizde yaşanan ani yükselişte herhangi bir ekonomik etken bulunmadığına dikkat çeken Dinç Erkman, dövizin mevcut yükselişinin politik etkene bağlı olması nedeniyle önümüzdeki günlerdeki seyrinin de yine siyasi gelişmelere bağlı olduğunu ifade etti.

“Benim şahsi tahminim iki ülke arasındaki ilişkilerin kısa bir süre içerisinde yumuşayacağı yönündedir. Yumuşamasa bile kurlar üzerindeki etkisi giderek azalacak ve TL yeniden değer kazanacaktır” diyen Erkman, “Bunun tam aksine karşılıklı sert adımlar atılır ve yeni yaptırımlar gündeme gelirse döviz daha da yukarılara tırmanacaktır” diyerek dövizin seyrinin tamamen iki ülkenin birbirlerine karşı takınacakları tavra bağlı olduğunu kaydetti.

“Aklıselimin galip geleceğine inanıyorum”

Erkmen sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ben aklıselimin galip geleceğine inanıyorum. Burada büyütülecek bir olay yok fakat yaşanan son olay bir birikimdir. ABD’nin Türkiye’yi karşısına alarak PYD’ye açık destek vermesiyle ilgili başlayan bu süreç bugünlere kadar gelmiştir fakat iki ülkenin birbirlerini kaybetme lüksü olduğunu düşünmüyorum.

İki ülke birbirlerine gözdağı vermeye çalışıyor fakat benim düşüncem, 15-20 gün içerisinde ortamın yumuşayacağı yönündedir. Yani kısaca Sterlin’in fiyatının 5 TL’yi bulacağını ya da Dolar’ın fiyatının 4 TL’yi aşacağını tahmin etmiyorum.

Bugünlerde yine yükselişler olacaktır fakat fazla aşırı bir yükseliş olacağını düşünmüyorum. Dövizdeki bu yükselişin arkasında ekonomik bir neden yatmadığı için bir gecede yükselen fiyatlar yine bir gecede düşebilir bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın da piyasaya herhangi bir müdahalede bulunacağını da düşünmüyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.