1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Uyarıları dikkate alın
Uyarıları dikkate alın

Uyarıları dikkate alın

Meteoroloji Mühendisi Sarp, yıldırım, şimşek, dolu vb gibi hava hadiseleri konusunda alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi verdi.

A+A-

Meteoroloji Mühendisi Mediha Orun Sarp, KKTC’de son yıllarda kaydedilen yüksek yağışların nedenlerini, bu yağışlardan ülkenin olumsuz etkilenmesinin sebeplerini değerlendirdi, küresel iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerini anlattı.

Meteoroloji Mühendisi Sarp, yıldırım, şimşek, dolu vb gibi hava hadiseleri konusunda alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi verdi.

Sarp, ayrıca Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan uyarıların nasıl ve ne şekilde dikkate alınması gerektiğini değerlendirdi.

Meteoroloji Mühendisi Mediha Orun Sarp, hava hareketleri ve etkileri hususunda Havadis’in sorularını yanıtladı.

 Soru: Son günlerde etkili olan ve sağanak şeklinde kendini gösteren hava akımının nedeni nedir?

Sarp: Ülkemiz geçen hafta itibarı ile alçak basınç merkezi ile üst atmosferdeki serin ve nemli hava kütlesinin etkisi altındadır. Mevsim geçişlerinde kararsızlık yağışı dediğimiz bu yağışlar yer yüzeyinin sıcak üzerindeki havanın ise daha soğuk olmasından meydana gelmektedir.

 Soru: Bu tarz hava akımları en fazla metrekareye kaç kilogram yağış bırakabilir?

Sarp: Kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Her sistem farklıdır. Şu an etkisinde olduğumuz sisteminin 51-75kg civarında yağış bırakması beklenmektedir. Sanırım şu ana kadar kantara da 62 kg Kalkanlı’da 60 kg civarında yağış ölçüldü.

 Haberin devamı için tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.