1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Uyuşturucu ticaretine 10 yıl hapislik
Uyuşturucu ticaretine 10 yıl hapislik

Uyuşturucu ticaretine 10 yıl hapislik

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, ülkeye yüklü miktarda uyuşturucu madde getiren Cengiz Alkaya’ya benzeri görülmemiş çok ağır bir ceza verdi.

A+A-

Ahmet VAMIK

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, ocak ayında ülkeye bin 665 adet MDMA (extacy) türü uyuşturucu hap ithal etmeye çalıştığı esnada yakalanan 25 yaşındaki Cengiz Alkaya’ya acımadı.

Fadıl Aksun başkanlığındaki Girne Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, ülkeye yüklü miktarda uyuşturucu madde getiren Alkaya’ya uyuşturucu suçuna son yıllardaki en yüksek cezalardan birini verdi.

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, sanık Cengiz Alkaya’nın para kazanma gayesiyle ülkemize uyuşturucu madde sokarak birçok kişiyi zehirlemeyi amaçladığını vurgulayarak sanığı 10 yıl hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı.

TIR’ın tekerleğine saklamıştı

Ocak ayı içerisinde Mersin’den aldığı bin 665 adet MDMA (extacy) türü uyuşturucu hapı, 9 Ocak 2017 tarihinde Taşucu-Girne seferi yapan feribot ile KKTC’ye getirmeye çalışan sanık Cengiz Alkaya, ülkeye uyuşturucu madde ile giriş yapacağı konusunda yapılan ihbar üzerine Girne Turizm Limanı’ndan çıkış yapmaya çalıştığı sırada Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından tutuklanmıştı.

Suç ortağı Hüseyin Salın ile birlikte geminin tuvaletinde uyuşturucu maddeyi iki ayrı pakette ambalajlayarak ambalajlardan birini gemide bulunan NY 267 plakalı TIR’ın arka tekerleğinin üzerine gizleyen sanık Cengiz Alkaya’nın tutuklanmasının ardından cep telefonunda yapılan incelemede uyuşturucu maddeyi gizlediği TIR’ın plakası ve maddeyi gizlediği yerin fotoğraflarının bulunması üzerine sanık suçunu ve suç ortaklarını itiraf etmişti.

Sanık Cengiz Alkaya’nın tutuklanması sonrasında ile muhaceret işlemlerini yaptırarak tasarrufundaki uyuşturucu madde ile ülkeye giriş yapan sanık Hüseyin Salın, limandan yürüyerek çıkış yapıp tasarrufundaki uyuşturucu maddeyi Girne Turizm Limanı yolu üzerinde bulunan Shooters Coffee isimli iş yerinin karşısındaki boş arazi içerisinde bulunan otlar arasına gizlemişti.

Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler yürüttükleri başarılı operasyon ile TIR içerisine ve boş araziye gizlenmiş toplamda bin 665 adet MDMA (extacy) türü uyuşturucu maddeyi ele geçirerek söz konusu maddenin piyasaya yayılmasını engellemişlerdi.

Mahkemeye çıkarılan sanıklar aleyhinde yürütülen soruşturma tamamlanınca sanıklar teminata bağlanmışlardı ve sanık Cengiz Alkaya, 19 Ocak 2017 tarihinden beri Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu olarak bulunuyordu.

“Kanunsuz Uyuşturucu Madde İthali” ve “Kanunsuz Uyuşturucu Madde Tasarrufu” suçundan yargılanan sanıkla ilgili karar dün Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıklandı.

Aksun: Polis, öldürücü etkisi olan uyuşturucu maddenin ülkeye yayılmasını önledi

Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Pınar Beyoğlu ve Yargıç Temay Sağer’in huzurunda görüşülen davanın karar oturumunda, KKTC Başsavcılığı adına Kıdemli Savcı Erdinç Akyener de hazır bulundu.

Kararı okuyan Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, sanığın aleyhine getirilen tüm davalardan suçlu bulunarak mahkum edildiğini ifade etti. Sanığın dava konusu uyuşturucu maddeyi satıp para kazanmak amacıyla ülkeye getirdiğini belirten Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fadıl Aksun, sanığın ticari gaye için ülkeye yüklü miktarda uyuşturucu madde getirmiş olmasının heyet tarafından karar verilirken ön planda tutulduğuna vurgu yaptı.

Ülkeye uyuşturucu madde ithal edenlere en ağır cezaların verildiğini kaydeden Fadıl Aksun, sanığın para kazanmak gayesiyle ülkemize uyuşturucu madde sokarak birçok kişiyi zehirlemeyi amaçladığını dile getirdi. Ülkeye getirilen yüksek miktardaki uyuşturucu maddenin sentetik, tehlikeli ve öldürücü etkisi olan çok zararlı türde bir madde olduğunun altını çizen Aksun, “eğer polis ülkeye yayılmadan bu maddeleri ele geçirmeseydi birçok kişi bundan zarar görecekti” şeklinde konuştu.

Alkaya’ya 10 yıl hapislik cezası

Sanığın yargılandığı suçların 18 yıl hapislik cezası öngördüğünü de belirten Fadıl Aksun, uyuşturucu suçunun yaygın, kamu sağlığını tehdit eden ve toplumda tedirginlik yaratan suçlardan olduğuna dikkat çekerek ceza öngörürken kamu menfaati ve caydırıcılığının da ön planda tutulduğunun altını çizdi.

Sanığın lehine ve aleyhine olan tüm hususlara değinen Aksun, sanık Cengiz Alkaya’ya 10 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.