1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Yaşlı Bireyler Afetlerde gençlere göre daha fazla etkileniyor
Yaşlı Bireyler Afetlerde gençlere göre daha fazla etkileniyor

Yaşlı Bireyler Afetlerde gençlere göre daha fazla etkileniyor

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nün, Fransa’da Düzenlenen Uluslararası Kongredeki Bildirileri Europen Geriatric Medicine 851 (2017) Dergisinde Yayımlandı

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç Dr. Ümran Dal Yılmaz, Öğretim Üyeleri Prof Dr. Nurhan Bayraktar ve Yrd. Doç. Dr. Burcu Totur Dikmen; Nice/Fransa’da düzenlenen (13. International Congress of the European Union Geriatric Medicine Society-Developing Preventive Actions in Geriatric) kongreye poster bildiri ile katıldılar. Bildiriler Europen Geriatric Medicine 851 (2017) dergisinde yayımlandı.

Yaşlı Bireyler Afetlerde gençlere göre daha fazla etkileniyor

Prof.  Dr. Nurhan  Bayraktar ve  Doç. Dr. Ümran Dal Yılmaz;  Elderly people as vulnerable group in disasters-Afetlerde incinebilir grup olarak yaşlılar adlı bildiride; “Afetler, dünyada sürekli meydana gelen olağanüstü ve yıkıcı olaylardır. Dünya Afet Raporu’na göre son on yılda afetlerde % 60 oranında bir artış olmuştur. Afetler ölümlere, yaralanmalara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yaşlılar, afetler için en incinebilir gruplar arasındadır. Bu bildiride afetlerde incinebilir bir grup olarak yaşlılar ile ilgili literatüre genel bir bakış sunulmaktadır.Çalışmada MEDLINE, Pub Med, Sciencedirect, Scopus, Cochrane, Türk Tıp Dizini ve ilgili diğer web sitelerini kullanarak bir literatür araştırması (2000-2017) gerçekleştirilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda; konuya ilişkin çeşitli araştırmalarda yaşlı bireylerin afetlerden gençlere göre daha fazla etkilendiğinin belirlendiği görülmüştür. Afet istatistikleri yaşlılarda afetlere bağlı mortalite ve morbidite oranlarının yüksek olduğunu göstermektedir.  Örneğin 2011 yılında Japonya’da ortaya çıkan tsunamide ölenlerin % 77'sini yaşlı bireylerin oluşturduğu belirlenmiştir. Yaşlı bireyler, yaşlanmayla ilişkili biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle afetlerin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasızdır. Ancak, kapsamlı afet yönetimi planlarıyla, yaşlı bireylerin afetlerde görebileceği zarar azaltılabilir”denildi.

Türkiye’de  Yaşam Beklentisi 2025 Yılında Ortalama 75.9’a Çıkacağı Öngörülüyor

Doç. Dr. Ümran Dal Yılmaz ve Prof  Dr. Nurhan  Bayraktar;  Characteristics of elderly orthopedic patients’ care-Yaşlı Ortopedik  Hasta Bakımının Özellikleri’ adlı bildirilerinde ise; “Beklenen yaşam süresinin uzaması sonucu günümüzde dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranı hızla artmaktadır. Yirminci yüzyıl süresince doğumda beklenen yaşam süresi erkeklerde 48 yaşından 74 yaşına ve kadınlarda 51 yaşından 79 yaşına yükselmiştir. Amerikada 85 yaş ve üzeri nüfus hızla artmakta olup 2050 yılına kadar beş Amerikalıdan birinin yaşlanacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de de yaşam beklentisi 2010 yılında, erkeklerde 71.6, kadınlarda 76.3 olup ortalama 73.9 iken 2025 yılında erkeklerde 73.1 ve kadınlarda 78.9, olup ortalama 75.9’a çıkacağı bildirilmektedir .”

Nüfusun Yaşlanması Önemli Sağlık Sorunlarını da Beraberinde Getiriyor

Nüfusun yaşlanması önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir denilen çalışmada: yaşlanma ile birlikte kas ve iskelet sistemindeki değişiklikler nedeni ile ortopedik cerrahi girişim uygulanan yaşlı hasta sayısı da artmaktadır. Anestezi, cerrahi teknikler ve perioperatif bakımdaki gelişmeler yaşlı grupta perioperatif mortaliteyi azaltmakla birlikte, mortalite oranı; 60-69 yaş grubunda %2.2,  70-79 yaş grubunda %2.9, 80 ve üstü yaş grubunda %5.8-6.2'dir. 

 

Yaşlı ortopedik hastalarda pek çok yetersizlikle birlikte sistemlerle ilgili ortaya çıkan değişiklikler, hastalıklar mevcuttur. Ortopedik yaşlının bakımında temel amaç; komplikasyonları önleyerek ya da en aza indirerek hastanın sağlığını en üst düzeyde sürdürmektir. Yaşlıya verilecek etkin tedavi ve bakım için hasta, yaşa bağlı değişiklikler, mevcut kronik hastalıklar ve uygulanacak ortopedi ameliyatının yaratacağı riskler yönünden kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve bakımının planlanması gerekir. Doğru ve dikkatli bir değerlendirme hastaya verilen tedavi ve bakımın etkinliğini artırdığı vurgulandı.

Yrd. Doç. Dr. Burcu Totur  Dikmen ve  Prof.  Dr. Nurhan  Bayraktar;  ‘Elderly Falls in Turkey: Areview-Türkiye’de Yaşlı Bireylerde Düşme Sorunu: Literatür İncelemesi’ adlı çalışmalarında ise Türkiye'de hemşirelik alanında yapılan yaşlılarla ilgili düşme çalışmaları değerlendirildi. Bildiride, yaşlı bireyler için önemli bir sağlık sorunu olan düşmelerin tıbbi ve sosyo-ekonomik yük getirmekte olduğu belirtildi.

Yaşlı Düşmeleri Önemli Bir Sorun Ve Daha Fazla Çalışmaya İhtiyaç Var

Yrd. Doç. Dr. Burcu Totur  Dikmen ve  Prof.  Dr. Nurhan  Bayraktar; “Düşme sorunu, yaşlılarda mortalite oranlarının, kaygı ve depresyonun artmasına, yaşam kalitelerinin azalmasına neden olabilir. Çalışmada MEDLINE, CINAHL, PubMed, Sciencedirect, Web of Science, Scopus, Cochrane Library ve ilgili kurumsal web sitelerinde literatür taraması yapılmıştır (2006-2017). Yapılan inceleme sonucunda: prospektif bir çalışmada yaşlılarda düşme risklerinin belirlendiği, kesitsel bir çalışmada ise kapsamlı bir geriatrik değerlendirme yapıldığı belirlenmiştir. Tanımlayıcı olarak yapılan çalışmalarda yaşlı bireylerin denge değerlendirilmelerinin yapıldığı, düşme sıklıklarının ve düşmeyi etkileyen faktörlerin belirlendiği görülmüştür. Prospektif ve randomize kontrollü çalışmaların ise  düşme riski taşıyan yaşlılara uygulanan programların etkinliğinin karşılaştırılması ile ilgili olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak yaşlı düşmelerinin Türkiye'de önemli bir sorun olduğu ve konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç Dr. Ümran Dal Yılmaz, kongrede gerçekleştirdikleri tüm bildirilerinin, Europen Geriatric Medicine 851 (2017) dergisinde de yayımlandığını vurguladı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.