1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Yaşlı ve çocuk aktivite merkezlerini bölgemize kazandıracağız
Yaşlı ve çocuk aktivite merkezlerini bölgemize kazandıracağız

Yaşlı ve çocuk aktivite merkezlerini bölgemize kazandıracağız

 Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Fuat Namsoy Kuzey Kıbrıs TV’de Ahmet Kaptan’ın sorularını yanıtladı.

A+A-

Namsoy neden aday olduğu ile ilgili sorulan soruya; “24 yıl başkanlığım boyunca bir çok iş yaptık, bu yapılanlar içerisinde doğrularımız oldu hatalarımız oldu. Bunun neticesinde halkımız 2018 yılındaki seçimde şu anda birlikte yürüdüğümüz Mustafa Aktuğ’dan yana takdirini kullanmıştı. Geçtiğimiz 4.5 yıl içerisinde hem bir dinlenme fırsatı yakaladım hem de hatalarımı doğrularımı görebilme, bunlardan ders çıkarabilme şansı buldum. Her kayıp bir tecrübedir düşüncesi ile değerlendirmelerimi yaptım, bölgemiz adına henüz misyonumu tamamlamadığım görüşündeyim ve yeniden aday olup yarım kalan projelerimi tamamlamaya, halkıma yeniden hizmet vermeye ve arkamda kalıcı eserler bırakmak için yeniden aday olmaya karar verdim. Halkımız 25 aralıkta yeniden onay verirse, şeffaf, eşitlikçi, insanı, çevreyi ve hayvanları düşünen bir belediyeyi yaratmaya geleceğiz. Bizim gailemiz bölgemiz, bizim gailemiz insanımız ve bizim gailemiz memleketimizdir” şeklinde yanıt verdi.

Belediye sayısının 18’e indirilmesiyle borçlu belediyelerle borcu olmayan belediyeler de birleştirildi bunun bir örneği de Lapta ve Alsancak’ın birleşmesi olarak söyleniyor bu yasayı yorumlar mısınız ve hizmetlerde aksama olacak mı şeklindeki soruya ise Namsoy; hizmette ve birleşmede bir sorun olacağını düşünmüyorum, biz bunu daha önce de yaşadık. Hiçbir altyapı desteği ve hizmeti verilmeden Lapta’ya 14 belediye bağlanmıştı, bu süreci de başarı ile atlatmış ve her bölgeye kendi imkanlarımızla kısa sürede hizmet götürmüştük. Bu konuda büyük tecrübemiz bulunduğundan şimdiki birleşmede de herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Lapta’nın bir zamanlar Sayın Aziz Kent ile başlayan büyük bir turizm merkezi olma serüveninin altını da çizen Namsoy; “zaman içerisinde kapanan işletmeler turizmi de başka yörelere kaydırmıştır. Alsancak’ta özellikle Meritlerin yapmış olduğu büyük yatırımlar, Uzun yıllardır ayakta durmayı başaran turizmin duayenlerinden Niyazi dayımızın ülke turizmine kazandırdığı Denizkızı hotel ve diğer yerli yatırımcılarımızın ülke turizmine kazandırdığı birçok turistik yatırım turizmin Alsancak’a da yönelmesine neden olmuştu. Lapta 292km2’lik alana hizmet verirken Alsancak ise 22Km2’lik bir alana hizmet vermekteydi ve çok daha fazla geliri vardı bu eşitsizlik de sorun yaratıyordu. Bu turistik yatırımlardan dolayı gelirinin de fazla olması Alsancak’ta mali yapının biraz daha iyi durumda olmasını sağlasa da şu anda ödemelerinde sorunlar yaşamakta olduğunu biliyoruz. Esnaf ödenmediği için alışverişlerde sorun yaşıyorlar. Yani sıkıntı sadece Lapta’da değil aslında tüm belediyeler mali anlamda bir sorun yaşamaktadır” dedi.

51/1995 sayılı Belediyeler yasasının mecliste olduğunu ve iyileştirmelerin yapılmaya çalışıldığını da ifade eden Namsoy, yasanın bir an önce meclisten geçmesinin önemli olduğunu belirtti. 2022 yılını bitireceğimiz bu son ayda halen daha 1995 yılında yapılan bir yasayla belediyeleri ayakta tutmanın zor olduğunun da altını çizen Namsoy, mali gelirleri artıracak bu düzenlemenin önemli olduğunu dile getirdi.

Personel korunacak ve sosyal hakları iyileştirilecektir

Lapta, Alsancak, Çamlıbel bölgesinde mali sorunların yanında personelin acaba bize ne olacak endişesi vardır şeklinde konuşan Namsoy;  “24 yıllık belediye başkanlığım çerçevesinde bu konularda çok tecrübelerim oldu. Zaman zaman yanlışlarım da oldu doğrularım da oldu. Örnek gösterilen bir belediye de yaratmıştık. Öncelikli konularımdan birisi olan personel konusunda herhangi bir personelime zarar gelmeyeceğini ve yasanın bize emrettiği intibaklar çerçevesinde herkesin kendi görevlerine devam edeceklerini, hatta sosyal haklarının iyileştirilip daha refah içerisinde yaşamalarına imkan tanıyacağımızı belirtmek isterim. İş sağlığı ve güvenliği konularında daha önceden başlatmış ve yürütmüş olduğum çalışmaları tüm bölgeye yayacak, personelin emniyet içerisine ve huzurla çalışması sağlanacaktır” dedi.

Namsoy, Alsancak Belediyesinde kurulan Albel şirketine bağlı personelin de çalışmalarına devam edeceğini, hatta maaşlarında düzenleme yapılıp sendikal haklarının verileceğini ifade etti. 

Doğal yapıyı koruyan planlı bir bölge yaratacağız

Alsancak ve Lapta bölgelerinde çok hızlı bir gelişmenin baş gösterdiğinin altını çizen Namsoy; “biz alt yapısı olmayan beton yığınları ile bölgemizin doğal yapısını Girne gibi bozmak istemiyoruz, doğal yapıyı koruyarak, altyapısı mevcut, planlı bir bölge oluşturmak adına geçmiş dönemde Alsancak ve Lapta için hazırlatmış olduğum imar planının bölgemize kazandırılması için çalışmalarımıza hızla başlayacağız. Turizm konusunda da ortak akıl çerçevesinde çalışmalar yapacağız. Kültür ve tarihi miraslarımızı turizme kazandırmak için çalışacağız”, dedi.

Namsoy, Alsancak bölgesinin köy merkezi dışında bir camiye ve yeni bir mezarlık alanına da ihtiyacı olduğunu dile getirerek bu ihtiyacı da kısa zamanda gidereceklerini söyledi. Alsancak’ın tarihi Milos bölgesinin de eskiden faaliyette olan cıvıl cıvıl bir yer olduğunu ifade eden Namsoy, son sekiz yıldır verilen tüm vaatlere ve seçim sürecinde ortaya konulan tüm projelere rağmen atıl durumda olduğunu dile getirerek, “biz orayı insanların güzelce vakit geçireceği sosyal alan, cafe ve spor alanı haline getireceğiz. Özellikle bilardo, darts ve masa tenisi takımlarının aktif çalışma yapabilecekleri bir alanı Milos bölgesinde halkımıza kazandıracağız,” dedi. Namsoy devamla; “daha önce seçim projesi olarak Milos’un bir butik hotel haline getirileceği vaatleri verilmişti ama Turizm potansiyeli yüksek olan bölgede, profesyonel turizmcilerin yapmış olduğu yatırımlar varken Belediyenin bu tip işlere girmesini doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

Fuat Namsoy açıklamasının devamında; 314km2 alanıyla Malta adasından daha büyük bir alana sahip belediyenin her noktasına hizmet götürmek ve halkın belediye hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlamak amaçlı da belediye hizmet noktalarını ihtiyaç duyulan her noktaya taşımayı hedeflediklerini dile getirdi. Günümüz teknolojisi ile bu tip işlerin çağdaş belediyecilik anlayışı çerçevesinde yürütülmesi gerektiğinin altını da çizen Namsoy, elektronik hizmet noktalarının bugün dünyanın bir çok noktasında halka hizmet verdiğini ifade etti.

Asfalt, Kaldırım gibi işler proje değil rutin işlerdir

Tepebaşı ve Alsancak bölgelerindeki hizmet noktalarının etkinliğini daha da artırarak halkımıza daha hızlı hizmet götürmeyi hedeflemekteyiz ifadelerinde bulunan Namsoy, çöp, temizlik, kaldırım, asfalt gibi konuların Çağdaş belediyecilik anlayışında proje olarak halka sunulmasına karşı olduğunu çünkü bu işlerin belediyenin yapması gereken rutin işler olduğunu sözlerine ekleyerek “bizim odaklandığımız projeler bölgemize değer katacak mega projelerdir,” dedi. 

Bölgeye kapalı spor salonu ve gençlik merkezi kazandıracağız

Bölgenin en büyük eksiklerinden bir tanesi de çok amaçlı kapalı spor salonu ve gençlik merkezi olduğunu ifade eden Namsoy, geçmiş dönemde bu proje çalışmalarını yaptıklarını ve erken bir sürede projeyi hayata geçirmeye hazır olduklarını söyledi. Namsoy sözlerine; “bu proje ile bölge halkı, sivil toplum örgütleri ve bölge okulları etkinliklerini yapabilecekleri, maçlarını oynayabilecekleri ve spor yapabilecekleri Avrupa standartlarında bir tesise sahip olacaklardır” şeklinde devam etti.

Yaşlı ve çocuk aktivite merkezlerini bölgemize kazandıracağız

Başkanlığım döneminde yaklaşık 1200 yaşlı üyesi bulunan sosyal destek birimimiz şeker, tansiyon, muayene, göz kontrolleri diğer sağlık hizmetleri ve kuaför, tırnak bakımları ve ihtiyaçları gibi sosyal hizmetleri kapsayan hizmeti yaşlılarımızın ayağına götürüyordu diyen Namsoy; yeni dönemde yaşlı aktivite merkezleri ile bu faaliyetlerimizi daha da artırmayı planlıyoruz,” dedi. Bunun dışında çocuklarımızın da sosyal aktivite yapacakları denetimli yerlerin eksikliğinden bahseden Namsoy, “çocuk aktivite merkezleri ile de çocukların oyun oynarken ayni zamanda eğitileceği tesisler yapacağız,” dedi.

Hayvanların da duyguları ve sevgiye ihtiyaçları vardır

Namsoy; “bölgede sokak hayvanlarından dolayı çok şikayetler gelmektedir, bölge hayvancıları ve halk bu konuda sorunlar yaşamaktadır. Özellikle Geçitköy’de bu sorunlar çok yaşanmaktadır. Dünya bu konulara artık farklı çözümler üretmiştir. Biz yine çağdaş belediyecilik vizyonumuzla sokak hayvanlarının barınak adı altında küçük küçük kafeslere kilitlenmesini değil yerleşim yerlerinden uzakta yaşam alanlarında özgür ve kontrollü bir şekilde yaşamalarını, rehabilite edilmelerini, kısırlaştırmalarını ve halkın sahiplenmesini sağlayacak teşviklerle ilgili projeler ürettik. Sokak hayvanlarının da duyguları ve sevgiye ihtiyaçları vardır” dedi. 

Ağıllar bölgeleri ile de tespit ve açıklamalarda bulunan Namsoy; yerleşim yerleri içerisinde kalan ağılların yerleşim yerleri dışına taşınabilmesi ve hayvancıların daha verimli hayvancılık yapabilmesi adına ağıllar bölgesi projelerini de hayata geçireceklerini söyledi.

Geçmişte çevre konusunda da çalışmalar yaptığını dile getiren Namsoy yeşil atık kompost projesinin geliştirilip hayata geçirileceğini ve sıfır atığa ulaşma yolunda kanalizasyon, çöp ayrıştırma ve dönüştürme ile ilgili mega projelerinin olduğunu dile getirdi.

Kadına şiddet çağ dışı bir davranıştır

Kadına şiddetle ilgili sorulan soru üzerine Namsoy; kadına şiddete kesinlikle karşı olan birisiyim, bu bir güç dengesi değil kadın ve erkek eşitliği çerçevesinde hareket edilmelidir. Yaşadığımız bu zamanda büyük bir geri kalmışlık olan kadına şiddet konusu ayrıca bir insanlık ayıbıdır,” dedi.

Engelsiz yaşam için geçmişte de projeler yaptıklarını dile getiren Namsoy, gelecek dönemde de engellilerin rahat hareket edebilecekleri alanlar yaratmak ve engellilerle ilgili çalışmalara yapmak konusunda hassas olduklarını dile getirdi.

Mega projeler odaklı çalışıyoruz, Marina projemizi tüm adayların sahiplenmesi gurur vericidir

Sürekli Eğitim Merkezi projesinin geçmişten gelen bir proje olduğunu da söyleyen Namsoy, bu konu üzerinde hassasiyetle durduklarını ve bu merkezlerde özellikle müzik, sanat, spor ve yabancılarla kendi çocuklarımıza lisan dersleri gibi eğitimleri hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Bizim daha önce yapmış olduğumuz ülkenin en büyük projelerinden birisi olan Lapta Yürüyüş yolu projesi 400m deniz geçişli 3.5km uzunluğunda bir mega projeydi diyen Namsoy; “özellikle turizmi canlandırma yolunda son dönemimde Marina ve Teleferik projelerini gündeme taşımış hatta ihalelerine çıkmıştık fakat bu projemiz de o dönem bazı engellere takılmıştı. Şimdi görüyorum ki her aday projeyi kendi gündemine almış, bu bizim için gurur vericidir, biz projemizden vazgeçmiş değiliz ve bu mega projeyi de bölgemize kazandıracağız,” dedi.

Son 3.5 yılımızda bir çok projeyi hayata geçirdik

Geçtiğimiz dönemin son 3.5 yılında bir çok iş yaptıkları ifade eden Namsoy; “14km içme suyu hattı, 2 adet 300 ton kapasiteli su deposu, 7000 adet su sayacı, 60 km asfalt, Başpınar ve Yavuz mahallelerine cami ve park projesi, Karşıyaka meydan düzenlemesi, düğün alanı, restoran yapımı, rekreasyon alanı ve mini hayvanat bahçesi, Çamlıbel, Kayalar ve Tepebaşı park projeleri, 20.235metrekare istinat duvarı, yeşil atık projesi, Akdeniz köyünde atıl durumda olan okul binası restore edilip turist enformasyon ofisi, açık hava müzesi ve kaplumbağaları koruma cemiyetine konaklama yerleri yaptık, her yıl 11 adet festivale ev sahipliği yaptık, Belediye yeni hizmet binası yaptık, araç filosu yeniledik, iş sağlığı ve güvenliği konularında protokol imzaladık, bölgesel stratejik planı hayata geçirdik, engelsiz yaşamı destekledik, umut tenekeleri projesini hayata geçirdik; bizim yaptıklarımıza şu anda hizmetten bahsedenlerin hayalleri bile yetmez” dedi.

Halka söz verip yapmadıklarını yine halka sunarak onay bekliyorlar

Namsoy; Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser’e de bir şeyler sormak istiyorum. Kendisi katıldığımız toplu programlara katılmadığı için doğrudan sormamız nasip olmadı ondan dolayı buradan sormak istiyorum; 4.5 yıl önce seçime girerken söz verdiği camiyi mi yaptı? Düğün salonunu mu yaptı? Yaşlılara yönelik sağlık ocağını mı yaptı? Milos için söz verdiklerini mi yaptı? Alt geçitleri mi yaptı? Sokak hayvanları ile ilgili barınaklar yapacaktı, şu an Alsancak sokaklarında kaybolan köpeklerin akıbetini bilmiyoruz onu açıklasın, sokak hayvanlarına neler oluyor? Sanayi bölgesini mi yaptı? İçme suyu altyapısı mı yaptı? Halka söz verip yapmadıklarını yine halka sunarak onay bekliyorlar. Halk bizden hizmet bekliyor. Ben bölgemizin her taşını iyi bilen ve bölgelerin ihtiyaçlarını iyi bilen birisi olarak adayım. Her bölgenin dokusunu, altyapı ihtiyacını biliyorum, bu yüzden halkın onay vermesi halinde bu büyük alana en hızlı şekilde hizmet vermeye başlayacağım,” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.