1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. YDÜ öğrencileri Kıbrıs Uyuşmazlığını ve Müzakere Süreçlerini yuvarlak masa toplantısı ile düzenleyerek değerlendirdi…
YDÜ öğrencileri Kıbrıs Uyuşmazlığını ve Müzakere Süreçlerini yuvarlak masa toplantısı ile düzenleyerek değerlendirdi…

YDÜ öğrencileri Kıbrıs Uyuşmazlığını ve Müzakere Süreçlerini yuvarlak masa toplantısı ile düzenleyerek değerlendirdi…

Yakın Doğu Üniversitesi Öğrencileri Kıbrıs Uyuşmazlığını ve Müzakere Süreçlerini Yuvarlak Masa Toplantısı ile Düzenleyerek Değerlendirdi…

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğrencileri, Uluslararası İlişkiler Kuramı dersi kapsamında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yabancı Diller Birimi Editörlerinden Yurdakul Cafer ile adadaki uyuşmazlığı ve Kıbrıs’ta süregelen müzakere süreçlerini yuvarlak masa toplantısı yaparak irdeledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü’nün yürüttüğü ders çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda öğrenciler, Kıbrıs’ta sürdürülen Kıbrıs sorunu çözüm müzakere süreçlerini tarihsel boyutuyla ele aldı. Öğrenciler ayrıca, adada süregelen müzakere sürecinin altı ana başlık olan Yönetim ve Güç Paylaşımı, Güvenlik ve Garantiler, Ekonomi, AB ile ilgili konular, Toprak ve Mülkiyet başlıklarını ve müzakerelerde gelinin son aşamayı değerlendirdiler.

Kıbrıs’ta Yabancı Aktörlerin Rolü ile Hidrokarbon Krizi Tartışıldı…

BRTK Yabancı Diller Editörü Yurdakul Cafer öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında öncelikle adada 1950’li yıllardan bu yana süregelen uyuşmazlık konusunda tarihsel bir giriş yaparak, 50 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs’ta süregelen müzakere süreçlerini mercek altına aldı. Geçtiğimiz yıl İsviçre’de gerçekleştirilen Mont Pelerin, Cenevre ve Crans Montana Zirvelerinin sonuçlarını Yurdakul Cafer ile birlikte istişare eden öğrenciler ayrıca Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler (BM), BM Barış Gücü (UNFICYP), Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği (AB) gibi devlet ve devlet-dışı aktörlerin rollerini ve etkilerini uluslararası sistem düzeyinden bakarak analiz etme imkanı buldular. Yakın zamanda Akdeniz açıklarında yer alan hidrokarbon yataklarının paylaşımının yarattığı krizlerle ilgili sorular yönelten öğrenciler, uluslararası ilişkilerin değişen ve karmaşıklaşan yapısına çok boyutlu bakış açılarının getirilmesi gerekliliğine işaret ettiler.

Öğrenciler Uyuşmazlıkları Çözme Becerilerini Geliştiriyor…

Bu tür toplantılar aracılığı ile öğrencilerin diplomasinin en temel araçlarından biri olan müzakere tekniklerinin Kıbrıs meselesinin çözümünde nasıl yürütüldüğünü inceleme olanağı bulduklarını ifade eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Şerife Z. Eyüpoğlu, aynı zamanda uyuşmazlıkları çözme becerilerinin geliştirildiğine dikkat çekti. 

Öğrenciler Kıbrıs Meselesinin Nasıl Şekillendiğini Tartışma Fırsatı Buldu…

Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü de, bu etiknlikle öğrencilerin uluslararası aktörler ve değişen uluslararası siyaset çerçevesinde Kıbrıs meselesinin yeniden nasıl şekillendiğini tartışma olanağı buldu.

Gerçekleştirdikleri toplantının önemine değinen Doç. Dr. Köprülü, öğrencilerin derslerde edindikleri kuramsal arka planın uluslararası ilişkiler alanında nasıl hayata geçtiğine ilişkin bilgi ve tecrübe sahibi olmalarını sağlamak ve bu çerçevede Kıbrıs konusu gibi toplumlararası uyuşmazlıkların çözümünde diplomasi ile haber gazeteciliği gibi meslekleri yakından incelemek amacı ile bu tür faaliyetleri gerçekleştirdiklerine işaret etti.

Doç. Dr. Köprülü, sorunların barışçıl yollardan çözülmesini amaç edinen BM gibi uluslararası kuruluşların hem Kıbrıs özelinde hem de dünya ölçeğindeki etki alanlarını dünyanın birçok farklı coğrafyalarından ülkemize gelen öğrencilerle ve onların kendi birikimleri, özgün deneyimleri ışığında paylaşmanın öğrencilerin gerek Kıbrıs’a yönelik gerekse uluslararası sisteme yönelik perspektiflerini çeşitlendirdiğine vurgu yaptı. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.